Skocz do zawartości

Świder

Fatso

Rekomendowane odpowiedzi

Tomek, byłem w niedzielę 23.04 od Dłużewa w górę Świdra. Woda całkiem wysoka, jak na tę rzekę. Dwa brania - urwany szczupak (moja wina, nie dałem przyponu), drugi wyjęty - równy wymiar. Ryby silne. Na lekkim zestawie okoniowym trochę poszalały. Okoń nieaktywny, pozostałych rybek brak. Przynęty malutkie, obrotki 00 - 1, małe gumki, micro jigi. Pogoda bardzo zmienna, słońce, deszcz a nawet śnieg :o, silny wiatr.

W tym kanale coś jeszcze pływa...

• Like 1

Tomek, byłem w niedzielę 23.04 od Dłużewa w górę Świdra. Woda całkiem wysoka, jak na tę rzekę. Dwa brania - urwany szczupak (moja wina, nie dałem przyponu), drugi wyjęty - równy wymiar. Ryby silne. Na lekkim zestawie okoniowym trochę poszalały. Okoń nieaktywny, pozostałych rybek brak. Przynęty malutkie, obrotki 00 - 1, małe gumki, micro jigi. Pogoda bardzo zmienna, słońce, deszcz a nawet śnieg :o, silny wiatr.

W tym kanale coś jeszcze pływa...

Dzięki za info przejdę się do Starogrodu i z powrotem

• Like 1

Kiedyś w tym kanałowym odcinku zadomowiły się ładne szczupłe,ale ok.5 lat temu dowiedzieliśmy się z kolegą że odcinkiem tym zajęli się elektrycy ( były milicjant na emeryturze)no i woda opustoszała. :angry: Na tym krótkim odcinku przy ASP też się trafiają, nawet ładne.Nie ma się czym zniechęcać zapomniana woda mogła się odrodzić.  :rolleyes: Pozdrawiam i czekam na info.

• Like 1

Kiedyś w tym kanałowym odcinku zadomowiły się ładne szczupłe,ale ok.5 lat temu dowiedzieliśmy się z kolegą że odcinkiem tym zajęli się elektrycy ( były milicjant na emeryturze)no i woda opustoszała. :angry: Na tym krótkim odcinku przy ASP też się trafiają, nawet ładne.Nie ma się czym zniechęcać zapomniana woda mogła się odrodzić. :rolleyes: Pozdrawiam i czekam na info.

I niech tak pozostanie zapomniana ... Przecież to zwykły rów melioracyjny

Tapnięte smarkfonem

Dziękuję za bezinteresowną złośliwość :)

Dla wyjaśnienia (niechętym słowu pisanemu) dodam, że zamieszczony artykuł traktuje o oficjalnym porozumieniu miłośników kajakarstwa z RDOŚ i władzami regionu w sprawie utworzenia szlaku kajakowego na Świdrze, a także o przywróceniu pierwotnego (?) przepływu wody, czyli wolniejszego, w tej rzece co spowodowałoby utracenie przez nią obecnego, górskiego charakteru ...

Byłem wczoraj, 500m od ujścia woda ledwo płynie, ryby weszlo sporo, ale co z tego jak kajaków dziesiątki...

Pływają kajakami przy takiej pogodzie?

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Mimo zakazu kajaki pływają w najlepsze a niedługo będą pływać legalnie.Jest kasa z kajaków,to ludziska potrafili się skrzyknąć ,zwołać parę znaczących osób i zrobić to dla siebie. Biznes kwitnie.

A teraz słowo klucz,cyt.

"Ktoś musi coś zaproponować i wtedy we współpracy z nami prawnie jest możliwe takie udostępnienie – poinformował zastępca Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska".

Co zaproponował OM?

Napewno nie COŚ,bo nic się nie zmieniło pod względem wędkowania mając kwitek PZW.

• Like 3

szybkie pytanie - majac pozwolnie z RDOS na wedkowanie na Swidrze na odcinku oficjalnie wylaczonym, musze miec oplacona skladke PZW czy tylko mi karta wedkarska + pozwolnie wystarcza?

Swider to moja rzeka z lat mlodosci, mimo ze nadal mieszkam w Otwocku (wczesniej mieszkalem w Swidrze) to nie wedkowalem na niej od 1997/1998 i chetnie bym sie przeszedl i rozejrzal po okolicy wymachujac kijem :)

szybkie pytanie - majac pozwolnie z RDOS na wedkowanie na Swidrze na odcinku oficjalnie wylaczonym, musze miec oplacona skladke PZW czy tylko mi karta wedkarska + pozwolnie wystarcza?

Swider to moja rzeka z lat mlodosci, mimo ze nadal mieszkam w Otwocku (wczesniej mieszkalem w Swidrze) to nie wedkowalem na niej od 1997/1998 i chetnie bym sie przeszedl i rozejrzal po okolicy wymachujac kijem :)

Wystarczy Ci zezwolenie z RDOŚ + Karta Wędkarska.

Na max 5 lat, gdy spełnisz następujące warunki.

Wskazuje się następujące warunki realizacji odstępstw od zakazów:
1. Ze względu na położenie rezerwatu również na terenach prywatnych ruch pieszy może
odbywać się wyłącznie w pasie o szerokości 1,5 metra od linii brzegu, gdyż zgodnie z art. 27
ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2001 r. Prawo wodne (Dz. U. 2012 r. poz. 145, ze zm.) właściciel
nieruchomości nie może zabronić lub uniemożliwić przechodzenia przez ten obszar,
2. podczas łowienia należy stosować wyłącznie haczyki i kotwiczki bezzadziorowe,
3. wszystkie złowione ryby należy niezwłocznie wypuścić do rzeki w miejscu ich złowienia,
4. Zobowiązuje się Wnioskodawcę do składania Regionalnemu Dyrektorowi Ochrony
Środowiskowa w Warszawie sprawozdań z zakresu wykorzystania niniejszego zezwolenia,
zawierających dane dotyczące gatunku, wielkości i ilości odłowionych ryb w terminie do
31 stycznia każdego roku kalendarzowego.

PS. Postawa Kliencka zdecydowanie odpada. Masz prawa ale musisz też wypełnić obowiązki bo inaczej dupa.

Edytowane przez vako

• 2 tygodnie później...