Skocz do zawartości

Świder

Fatso

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Jeżeli chodzi o Świder to rybki biorą nieźle ale punktowo. Byłem w zeszły czwartek w kilku miejscach i trafił się kleń, kilkanaście okoni, jakiś drobny szczupaczek. Mnóstwo brań nie do zacięcia i odprowadzeń. Są odcinki puste mimo obiecujących miejsc i są takie gdzie można się fajnie pobawić. Oczywiście rozmiar ryb stosunkowo niewielki. Max do 30 kilku cm. Ale w tej wodzie i tak dają sporo frajdy.

Już się dowiedziałem. Ostatni odcinek od mostu do ujścia Wisły jest jest dostępny dla wędkarzy.

Dzięki za info

Od przedostatniego mostu , nie ostatniego . 

W zeszłym tyg widziałem dziadka to złapał 2 klenie 45-50cm na wiśnie i oczywiście poszły na kotlety . 

Po za tym słyszałem ,że na ostatnim odcinku ktoś na siatę przykłusował ponad 10 brzan , wszystko 70-80cm ..... 

• 1 miesiąc temu...

Pamiętam jak na początku lat 90 z rodzicami jeździłem nad Świder i szukałem pod trawami rybek, za pomocą zwykłego kuchennego durszlaka. Dziesiątki rybek tam byly, durszlak tętnił zyciem ryby, owady, raki piękne wspomnienia

mam podobne wspomnienia - wiaderko i kupe ciernikow spod kamieni, slizy i kozy zlociste pochowane w piasku.

• Like 1

A miętusów to szanowni koledzy w sitkach nie znajdowali? W moich wspomnieniach to sitko właśnie tym gatunkiem głównie było wypełnione :)

Sitkiem nie łowiłem :P ale bywałem nad Świdrem pod koniec lat 70 i na początku 80. Jakieś jelce i klenie pamiętam a poniżej hodowli małe pstrągi się trafiały. Rozmawiałem z miejscowymi dużo starszymi od siebie wędkarzami, no stare chłopy takie nawet po 40 lat mieli albo i więcej :P . I mówili że na rękę miętusy łapali i to spore a nawet któryś mówił że na początku lat 60 pstrągi łowili.

• Like 1

Jeszcze tej rybki nie złowiłem na wędkę (bo w okresie przedszkolnym na firankę/sitko to się zdarzało ;) ). I z jednej strony chętnie zaliczyłbym nowy gatunek.... z drugiej jestem bardziej niż pewien, że sandacze mi nie pozwolą :D

Ja na miętusy wybieram się z 15 lat i tylko raz się wybrałem nad Narew i jakiego małego złowilem.

• Like 1