Skocz do zawartości

Świder

Fatso

Rekomendowane odpowiedzi

mietusy to tylko na firanke ale mało :) ale ciekawsze byly piskorze (w tym taki rekordowy 28cm) -mialem go w akwarium i potem jak likwidowałem to wrócil do Swidra. Nie wiem czy teraz sa ale jeszcze w 1996/1997 byly brzanki i głowacze - ciekawe skad sie wziely te ostatnie.

Nawet miałem akwarium z Różankami + małża :) to były czasy :)

Edytowane przez mario_s
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...
  • 3 miesiące temu...

Odcinek ujściowy Świdra jest płytki ale można znaleźć ciekawe dołki i rynny dążące rybami. Odcinki rezerwatowe są pod tym względem zdecydowanie ciekawsze ale trzeba mieć zezwolenie RDOŚ. Świder to jednak (z moich obserwacji) rzeka bardziej letnia. Ryba zaczyna tam fajnie współpracować w cieplejszych porach roku.

Jak podrepczesz trochę po odcinku OM powyżej rezerwatu to się przekonasz.

Może nie za pierwszym razem ale da radę coś złowić w tym kanale.

Pochodzisz, popatrzysz na wodę i będzie wiadomo gdzie,co i jak.

Okręg chwali się zarybieniami Świdra.

pozdrawiam

• Like 1

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Aż się zalogowałem aby podzielić się refleksją..Pewnie gratki o oby tak dalej. Ale nóż się mi w kieszeni otwiera a ręce opadają jak pomyślę co się stało z tą wodą. I jak lekką ręką pzw oddało wodę mającą taki potencjał. Jednocześnie nikomu nie przeszkadza rozjeżdżenie jej przez kajakarzy. Obserwacje chłopaków z innych , podobnej wielkością wód sięgają kilkuset spływów w ciągu dnia - mówimy tu o wodach związkowych a nie jak w tym przypadku 'rezerwacie ścisłym' gdzie sytuacja jest taka sama albo i grosza bo blisko miasta.. Ciekawe czy zaglądają z kontrolami w rejon tamy przy Woli Karczewskiej i Tarachowiźnie gdzie na wiosnę tłuczone są płocie klenie i świnki..Szkoda mi tej rzeki i chyba wolę zapamiętać ją taką sprzed xxxlat..

• Like 1

Powinni trzepac tych kajakarzy, bo jestem pewny, że 99% z nich nie ma wymaganego pozwolenia od RDOŚ.

Łowię na tym odcinku od ponad 10lat i nigdy nie miałem tam kontroli. Nie mówiąc o samochodach na terenie rezerwatu i hałdach pozostawionych śmieci przy ujściu, szczególnie w lato...

Niestety, od pewnego czasu Towarzystwo Kajakarskie "dogadało się" Z RDOŚ i mogą bez zezwolenia splywać na terenie rezerwatu . dążąc do sedna prawdopodobnie każdy mający działalność pod organizowanie spływów kajakowych jest zrzeszony w tymże towarzystwie spowrotem zarabia bez jakichkolwiek nakładów i zezwoleń...

Edytowane przez Tata Filipa

• 2 tygodnie później...

Byłem testować woblerki naszego forumowego Kolegi @scca.

Wyniki ogólnie dobre,ilościowo ok,trochę gorzej z jakością.

Łowiłem poniżej mostu w W.K, bo spacer powyżej mostu to jak wycieczka po wysypisku śmieci.

No niestety nie migę dodać zdjęć ????

Edytowane przez tost
  • Like 1

Ale nóż się mi w kieszeni otwiera a ręce opadają jak pomyślę co się stało z tą wodą. I jak lekką ręką pzw oddało wodę mającą taki potencjał.

Nóż może i Ci się otwiera ale PZW raczej nie miało nic do powiedzenia oddać wodę czy zatrzymać. Woda jest Skarbu Państwa a zarządza nią RZGW i jeśli uznano w MŚ że będzie to rezerwat to nie było przetargu na dzierżawę i zrobiono rezerwat.

Nóż może i Ci się otwiera ale PZW raczej nie miało nic do powiedzenia oddać wodę czy zatrzymać. Woda jest Skarbu Państwa a zarządza nią RZGW i jeśli uznano w MŚ że będzie to rezerwat to nie było przetargu na dzierżawę i zrobiono rezerwat.

Rezerwat był od lat, nikt nic nie ustanawiał porostu w całym tym burdelu nikt nie zwracał na to uwagi...a Okręg Mazowiecki? Od kiedy grupa wędkarzy chciała na Świdrze zrobić łowisko pstrągowo lipieniowe i swoisty OS z C&R nagle sobie przypomniał że jest tam rezerwat i nic nie da rady zrobić...wybrano najprostsze rozwiązanie...pozbyto się "problemu" i tyle...

Pomysł powstania tego odcinka był torpedowany od samego początku w Okręgu Mazowieckim i było im bardzo ale to bardzo na rękę że jest tam rezerwat...ot cała prawda

Edytowane przez scca
  • Like 2