nord91 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 (edytowane) Płytko, ale zaraz za Stoczkiem jest trochę ciekawiej więc może jakiś kleń by się trafil Edytowane 29 Czerwca 2019 przez #Nord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŻoliborzFishingTeam Opublikowano 29 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 Masa drobnego szczupaka do 40cm. Pojedyncze wieksze sztuki, drobny okon i fajny jaz i klen. Niestety Jak wszedzie Amatorzy rybiego bialka laduja w glowe nawet 30cm szczupaki. Od tego roku maja Latwiej bo obok PZW Siedlce posiada stawy Izydory aczkolwiek za doplata mozna lowic na tym odcinku rzeki ktora jest we wladaniu OM! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrmurzyn Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Mam od 30 lat działkę w Woli Karczewskiej. Ponieważ nigdy nie widziałem tam żadnej kontroli, im mniej będzie wędkarzy, tym więcej będzie kłusoli- to pewne. Ryb i tak jest coraz mniej z uwagi na:- sznur kajaków od maja do września (co ciekawe kajakarze najwyraźniej nie niszczą rezerwatu hałasem, waleniem wiosłami, wywalaniem ton śmieci, sraniem w krzakach nadbrzeżnych),- wybudowanie wspomnianej zapory (przestały migrować z wisły brzany, świnki jak też inne ryby). Dla informacji dodam,że po naszych (działkowców) interwencjach u dyrektora RZGW w Otwocku zmieniono operat dla zbiornika i opuszczono wodę tak, że właściwie spiętrzenie jest znikome (o wysokosć samego progu). Mieliśmy wodę w piwnicach, podobnie jak niektórzy mieszkańcy wsi. Po ww. zmianie zapora wogóle przestała być potrzebna (o ile kiedykolwiek była). RZGW zresztą nie ma i nie miało nigdy kasy na interwencyjne podnoszenie czy opuszczanie klap.- miejscowych i przyjezdnych z Otwocka i okolic łażących z żakami i tłukących prądem tak, że nieraz w całej wsi prądu nie ma,- działkowców z ololicznych kompleksów łowiących non stop, najczęściej bez żadnych uprawnień.Powyżej Glinianki w weekend widziałem z 5 muszkarzy- pewnie nie wiedzieli bidulki o zakazie;).Jadę dzisiaj, to połażę i popatrzę. Myślę, że łowiących w długi weekend będzie mnóstwo.Im mniej wędkarzy tym może być więcej kłusowników. Bo kto na nich doniesie lub im wklepie. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrmurzyn Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Czy zwykły śmiertelnik jest w stanie sobie taką ogarnąć bez znajomości? Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu TapatalkaTak.Ja sobie załatwiłem.80pln za 5 lat.Oczywiście są okresy i miejsca z zakazem. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo40404 Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Panowie ktoś coś o Świdrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo40404 Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 (edytowane) Jako że byłem dziś porzucać muchą, to podzielę się tym co zastałem. Zastałem niewiele, dużo piachu, wielkie trące się leszcze i kilku ludzi, którzy się trochę dziwili, że tam łowie. Łowiłem na odcinku od mostu do ujścia Wisły. Siadł jeden wielki leszcz wręcz potężny, ale nie wylądował na brzegu, więc ciężko określić czy podczepiony, czy zeżarł mokrą muszkę. Do tego jeden lekko ponad wymiar okoń. Byłem tam pierwszy raz i tu pytanie do was? Czy przy niższym stanie wody, w tej rzece da się coś połowić? Czy nie ma co tracić czasu ( którego za wiele nie mam) i poszukać innej rzeki do rozprostowania sznura raz na jakiś czas? Edytowane 23 Maja 2021 przez pablo40404 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Od tego mostu w dół PZW w górze już inne zezwolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psil Opublikowano 24 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Osobiście nie bywam ale znajomy zagląda.Dłubie dość ładne klenie przy niskim stanie. Gdzie konkretnie bywa to nie powiem bo jakoś nigdy nie pytałem.Okolice Otwocka bo tam mieszka. W zeszłym roku największy miał koło 60cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krolik1994 Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Na tym odcinku raczej na eldorado się nie nastawiaj, ale czasem uda się coś wydłubać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Arak Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 Uda się jak pozwolą na to kąpiący się w rzece i stada kajakarzy. Ja tam zaglądam tylko z muchówką i tylko wtedy kiedy pogoda przegania chętnych do korzystania z kąpieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo40404 Opublikowano 27 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 Super, dzięki za odzew. Zapomniałem zupełnie o letnich kochanych kajakach . Będzie trzeba porzucić się z popołudnia na poranki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Arak Opublikowano 27 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 Pływają już od 8 rano więc niewiele czasu pozostaje jedyne co ich ogranicza to poziom wody poniżej 60 kilku cm na wodowskazie ja przynajmniej wtedy jeżdżę nie tylko rano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyprek Opublikowano 19 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2022 Cześć, mam takie pytanie. Jeśli już był taki wątek w tym temacie, to przepraszam. Czy jeśli już załatwi się zezwolenie na odcinek rezerwatowy, to można łowić w Świdrze brodząc? Chciałbym tam zacząć łowić na muchę, a do tego takiemu amatorowi jak ja, jednak przydałaby się przestrzeń za plecami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 20 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2022 Nie ma zakazu brodzenia na odcinku rezerwatowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybakaw Opublikowano 21 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2022 Przeczytaj dokładnie otrzymane zezwolenie na połów w rezerwacie Świder. Powinno tam być napisane co wolno. Brodzenie generalnie jest dozwolone. W niektórych zezwoleniach nawet wyszczególnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyprek Opublikowano 25 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2022 Dziękuję za odpowiedzi. Brodzenie (jak wiadomo z głową - czyli poza okresem tarłowym) rzeczywiście jest dozwolone, a to naprawdę ułatwia łowienie i poruszanie się na tych odcinkach, również dlatego, że jest masa kleszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 2 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 Cześć.Może ktoś z forumowiczów był dziś ok. 9.00 nad Świdrem na odcinku PZW tuż za mostem drogowym na tzw. Nadwiślance? Widziałem muszkarzy. Ciekawy jestem wyniku Dziś byłem na tym odcinku, i o ile w zeszłym tygodniu, w największą "lampę" widać było ryby (małe klenie i pojedyncze małe okonki), to dziś nic. Nawet jednej rybki nie widziałem. Ciekawy jestem czy muszkarze mieli więcej szczęście. Dzisiejsze wędkowanie skończyłem nad jeziorem Moczydło w Karczewie z jednym braniem jakiejś malizny. Kolejne wędkowanie (każde po ok. 5 godzin) bez ryby :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 10 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2022 (edytowane) Dziś przejazdem byłem nad Świdrem w okolicy miejscowości Kolbieli. Rzeka jest przepiękna, a przed tamą tworzy rewelacyjne rozlewisko. Aż żal, że nie ma ryb, a także łowić na tym odcinku nie wolno, bo rezerwat. Taki potencjał jest marnowany ☹️ Edytowane 10 Lipca 2022 przez markus383 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyprek Opublikowano 7 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 (edytowane) Dziś przejazdem byłem nad Świdrem w okolicy miejscowości Kolbieli. Rzeka jest przepiękna, a przed tamą tworzy rewelacyjne rozlewisko. Aż żal, że nie ma ryb, a także łowić na tym odcinku nie wolno, bo rezerwat. Taki potencjał jest marnowany ☹️Naprawdę szkoda tej rzeki. Ma ogromny potencjał i tyle. Nie wiem z czego to wynika, ale na odcinku od jej ujścia do Wisły do np. plaży miejskiej(ja mam zezwolenie) jest dramat. Znam ten odcinek i szkoda życia. Kolega ostatnio był przez prawie 5 godzin - w tygodniu, bo inaczej nie ma sensu jechać i złowił dwa jelce i klenika 14 cm. Tu już nawet nie chodzi o stan wody tej rzeki. Czy Świder jest zarybiany na jakichś odcinkach, czy jak kiedyś pozostawiony samemu sobie? A w ogóle, w ładne weekendy to jakaś masakra. Ludzie wbijają nawet poza wyznaczone ścieżki w rezerwacie, tak, że wędkowanie wtedy to czysta... nieprzyjemność. Myślałem, że jak załatwię sobie zezwolenie na rezerwat to od tego ucieknę Edytowane 7 Września 2022 przez SilverN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tost Opublikowano 7 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 Zarybiany jest przez OM. Możesz znaleźć info na stronie PZW. Niestety rezerwat to jakaś fikcja na papierze. Zezwolenie mam ale jak jest cieplej i ładna pogoda nie jeżdżę, bo nie ma się co denerwować. Od wiosny kajaki. Zorganizowane spływy i prywatne. Że na to jest pozwolenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 7 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2022 No, jeśli nastawiamy się na jakieś super okazy to nie tu. Ja chyba po prostu lubię spacerować w gęstwinie zarośli i jeśli wpadnie jakiś mały okonek, to kolejny plus dla mnie Ostatnio spacerowałem (bez wędki) i w okolicach mostu kolejowego w Otwocku widziałem przepiękny kamienisty odcinek, w sam raz na pstrągi, ale niestety była masa ludzi i ryba nie ma szans uchować się w takich warunkach. Podejrzewam, że takich pstrągowych miejsc może być więcej, ale niestety ludzie nie pozwolą na rozwój rybiej fauny w tej rzece. No cóż...... pozostają spacery :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyprek Opublikowano 8 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 Owszem, takie miejsca są, tylko presja "plażowiczów" jest nieziemska. Skoro nawet u mojej znajomej z Krakowa ostatnio koledzy z pracy mówili o takim kultowym miejscu na biwaki pod Warszawą (czyli okolicach Świdra) to lepiej nie będzie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybakaw Opublikowano 8 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 (edytowane) Z mojego doświadczenia wędkowanie na Świdrze ma największy sens od maja do połowy czerwca. Wtedy jeszcze nie ma takiej masy plażowiczów i kajakarzy. Potem da się wędkować ale w myśl zasady „od świtu do pierwszego kajaka”. Edytowane 8 Września 2022 przez rybakaw 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 21 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 Cześć.Czy na Świdrze w miejscowości Dłużew i wyżej łowiliście klenie i pstrągi? Chciałbym wyrwać się nad wodę na klenie (i może szczupaczki) i chciałbym przejechać się na tamten odcinek. Teraz nie ma już tak dużo roślinności i może dostęp do wody będzie łatwiejszy. Pytam też o pstrągi, bo widziałem zarybienia co jakiś czas, woda jest ciekawa pstrągowo (niestety nie wiem, czy tamten odcinek, ale reszta rzeki bliżej ujścia jest fajna). W przyszłym roku chciałbym spróbować złowić pstrąga w okolicach Warszawy na własne woblery, a na ten odcinek Świdra mam 30-40 km, więc względnie blisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazur.t Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2022 Wczorajszy Świder 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi