Skocz do zawartości

Świder

Fatso

Rekomendowane odpowiedzi

Fajna rzeczka.

Rezerwat a burdel(bałagan) jak na wysypisku. Tubylcy traktują ją jak darmowy śmietnik.

Kłusownictwo wszelakie, od prądu po siatki, rzutki.

Urokliwa rzeczka. Szkoda jej.

Jak zabraknie ludzkości, to matka Ziemia po nas nie zapłacze.

Ale rzeczka piękna.

Niedługo ją odwiedzę ????????‍♂️

• Like 5

• 3 tygodnie później...

Witajcie.

Dziś z rana (od wschodu słońca) wędkowałem na Świdrze, na odcinku rezerwatowym. Wybierałem miejsca, które wyglądały jak u Youtuberów łowiących piękne okazy, tzn. zwałki drzew, spowolnienia, przyspieszenia nurtu, dołki, rynienki.... Niestety nawet nie miałem kontaktu z rybą. Dwie godziny bez najmniejszego branka. W sumie, to szedłem przede wszystkim na spacer z wędką i nie nastawiałem się na ryby, ale małego klenika to chętnie widziałbym na kotwicy. Łowiłem na woblerki własnej produkcji. Piękna jest ta rzeka, ale niestety pusta strasznie. Są miejsca, gdzie w innych okręgach roiło by się od kleni, pstrągów, ale nie tutaj. Ktoś dobrze przespał przerobienie tak pięknego łowiska na rezerwat. 

• Like 1

Witajcie.

Dziś z rana (od wschodu słońca) wędkowałem na Świdrze, na odcinku rezerwatowym. Wybierałem miejsca, które wyglądały jak u Youtuberów łowiących piękne okazy, tzn. zwałki drzew, spowolnienia, przyspieszenia nurtu, dołki, rynienki.... Niestety nawet nie miałem kontaktu z rybą. Dwie godziny bez najmniejszego branka. W sumie, to szedłem przede wszystkim na spacer z wędką i nie nastawiałem się na ryby, ale małego klenika to chętnie widziałbym na kotwicy. Łowiłem na woblerki własnej produkcji. Piękna jest ta rzeka, ale niestety pusta strasznie. Są miejsca, gdzie w innych okręgach roiło by się od kleni, pstrągów, ale nie tutaj. Ktoś dobrze przespał przerobienie tak pięknego łowiska na rezerwat.

Polecam przeniesc sie z odcinku rezerwatu zdecydowanie wyzej :) Tam woda nie jest pusta :)

• Like 1

Kolego Markus383 Świder to bardzo specyficzna rzeka. W zimnych miesiącach praktycznie martwa. Bardziej nadaje się na spacer z aparatem niż wędką. Zabawa zaczyna się od +- połowy maja. Nagle pojawiają się klenie, jazie itp. Nie wiem z czego to wynika ale obserwacja poparta latami mieszkania w rejonie Świdra????

• Like 2

• 2 miesiące temu...

W sobotę byłem na odcinku rezerwatowym przy m. Dłużew i na odcinku powyżej m. Dłużew, ale niewiele. Niestety nawet najmniejszego kontaktu z rybą. Spodziewałem się czegoś na odcinku rezerwatowym, bo ten kawałek wyglądał jak górska rzeczką (dołki, przyspieszenia nurtu, kamienie, zwalone drzewa), ale niestety. Odcinek powyżej Dłużew bardzo mnie rozczarował. Jest to taki rów między polami. Prędko ram nie pojadę. Może na odcinek PZW pojadę jeszcze w lipcu lub sierpniu. Jak mam nic nie łowić, to wolę nic nie łowić bliżej domu, na Wiśle ????????

• 3 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 7 miesięcy temu...
  • 5 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

Ja to odebrałem że generalnie zawsze jest sens jechać nad wodę  :D I jeżeli taki był zamiar @Lokityrem to ja się z nim zgadzam! Ja przyjeżdżam nad Wisłę i po 5 min jestem jak po terapii na kozetce (nigdy nie byłem ale tak sobie to wyobrażam) niezmiernie rzadko mnie po tych 5 min jest w stanie coś zdenerwować i nawet śmieci po kolegach  „wędkarzach” nad Wisłą zbieram - nawet znalazłem torbę z Żabki na nie  :wub:

post-76198-0-38653800-1731166391_thumb.jpeg

Edytowane przez Darek_W