Skocz do zawartości

Sea bassy 2008

poplawok

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

co sie dziwic skoro ma takiego nauczyciela-gratulacje. p.s u mnie ciut wiecej czasu i lepszej pogody, wiec wczoraj troche poszalalem-6 sztuk wyjetych, gorzej z jakoscia, tylko jeden pow 55cm. mam pytanie-czy lowil ktos na przynete co sie zowie BASS BULLET ??? nabylem takowa ale cos mi nie gra-albo mam bubla,albo zle lowie. plywa bowiem ona kolami do gory. zetknal sie ktos z takim ustrojstwem???

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Słyszeliście może o jakichś miejscach bassowych w Co. Cork? Raz tylko widziałem dziadka na plaży, jak śmigał na woblera, nic nie miał, a przyznam, że sprzęt + miejsce mocno mnie rozbawiło Embarassed . Bardziej słodkowodne ryby preferuję, ale może warto na bassa zapolować.

• 3 tygodnie później...

Witam Wszystkich :mellow:

Troskę już siedzę na forum ale jako obserwator (jak się nie ma nic ciekawego do powiedzenia to się nie udzielam). To jedna z ostatnich moich zdobyczy (oczywiście C&R).

Już się ponad 5 miesięcy wybierałam się połapać Sea Bassy ale samemu jest ciężko zmobilizować się do stania po ciemku na plaży.

Przez ostanie trzy dni (raczej noce)miałem 4 ryby na kijku ale tylko 2 wyjęte. Łapanie bassów wciąga ale zaczęło u mnie wiać i tak przez najbliższy tydzień lub dwa :( .

Jeszcze raz witam serdecznie

post-1818-1348914143,4409_thumb.jpg

Z plaży wieczorem i po zapadnięciu zmroku brały do tej pory same maluchy, więc zasada odpływu w tym roku nie została potwierdzona. 50 cm dorwałem pod koniec sierpnia na Mag Poppera z plaży (ale z otwartego oceanu, a nie z małej zatoki jak w Dingle)kilka km od Dingle. Podobno jest to najlepsze miejsce w okolicy, ale następnych kilka wyjazdów to złowiona tylko jedna bellona.

Jak powiedział spotkany przeze mnie na rybach irlandzki wędkarz, bassy są jak kobiety, nieprzewidywalne.

Na skałkach biorą podobno cały dzień, trzeba tylko trafić na żerowanie. Siedząc kilka razy na skałkach obserwowałem przepływające zaraz obok stada bassów liczące nawet około 40 szt, widok niesamowity. Niestety ignorowały podawane przeze mnie przynęty.

Też tak myślałem, ale Chris (ten Irlanczyk o którym mowa wyżej)dokładnie pokazał mi jak rozróżnić bassa od mulleta, tym bardziej, że akurat koło siebie płynęły dwa stadka tych ryb.

Czasami krew mnie zalewa widząc ile tych *&^%$ bassów pływa sobie w oceanie, a ja przez kilka godzin machania kijem łowię makrelę...

Ignorowanie przynet tez mnie dotknelo-u mnie w dzien bassy lowilem tylko z zaskoczenia-jesli wobler lub wahadlo, pojawialo sie na skraju czystej wody i wodorostow, przyspieszenie obrotow korbki i nastepowal atak, jak prowadzilem normalnie-to byly tylko odprowadzenia (czasem nawet z najezona pletwa) jest to moj pierwszy sezon bassowy i mam kilka wnioskow-ciekawe czy ktos podziela:

1 zeby zlowic bassa na spinning w morzu, woda musi byc przezroczysta lub nieznacznie zmacona (niby nijak to sie ma do lowienia w nocy, bo przeciez i tak nic nie widac-ale u mnie nie braly ani w dzien ani w nocy jak bylo metnie)

2 podczas niskich stanow wody biora w innych miejscach, a znowu na wysokich stanach wody tam ich nie ma

3 noca grupuja sie naprawde w duze stada, podobnej wielkosci osobnikow

4 noca bija w przynete do skutku, nawet po kilka razy w jednym przeciagnieciu

5 duze bassy 70+ trzymaja sie z dala od stad przecietniakow 50-60cm

do takich konkluzji doszedlem po 1 sezonie bassowania-co o tym sadzicie?

W sumie masz rację, ale zachowanie bassów różni się w zależności od miejsca połowu - plaża w estuarium, plaża otwartego oceanu, skałki.

W ub. r. doskonale żerowały w nocy na plaży, miały dostatek pokarmu jakim były sand eel'e. W tym roku bassy nie wchodziły do zatoki, ponieważ praktycznie nie było w niej sand eel'i.

Trzeba było szukać nowych miejscówek przed wejściem do zatoki.

Co do żerowania 70+ masz rację, trzymają się z daleka od stad mniejszych osobników, na żerowisko podchodzą zawsze na końcu.

Woda w Dingle bardzo rzadko bywa mętna więc nie mogę potwierdzić Twojej teorii.