Skocz do zawartości

Jazie 2014

skalka

Rekomendowane odpowiedzi

ja chciałbym złowić chociaż jednego jakiegoś maluszka wtedy wiedział bym że stoją w rzece, a nie zeszły w zbiornik :(

Tak jak kiedyś napisał Forecast i Skalka, zimowy jaź uczy cierpliwości. Od zeszłej zimy chodziłem za jaśkami po różnych rzeczkach (wiosna brały jak głupie), trochę też źle łowiłem - teraz to wiem. Nie wiem jak na dużych rzekach ale na małych mam już jako taki pogląd na sprawę. Też zależy od dnia. 

Aż łowiąc pstrągi, obłowiłem odcinek rzeki, który zawsze omijałem :) I to gdzie, najbliższa rzeka jaką mam, na własnych śmieciach :)

Dziś znalazłem w końcu 2 godzinki żeby wyrwać się nad wodę i przetestować nowego kijka na jazie, który został zbudowany na  blanku Blass XF do 6lb. Kij przyszedł we wtorek więc pierwsze testy odbyły się w domu. Do tej pory myślałem że mój elixir jest dosyć szybki  jednak w porównaniu do Blassa XF to  jaziowa kluska (choć dzięki Bogu nie znam się na blankach, modułach i ugięciach). Na początku trochę przestraszyłem się tej szybkości jednak wszystkie obawy prysnęły nad wodą jak mydlana bańka. Kij super ładował przynęty już powyżej 1g.  Ryby również były łaskawe (chyba chciały sobie zrobić fotki z nowym kijkiem). Takie tam jerkbaitowe stykacze ;)

020b3aab89c1519bmed.jpg

55e3ad6ac82f5d94med.jpg

Podsumowując na pierwszej wyprawie nie odczułem, że łowię tym kijem pierwszy raz więc elixir idzie do szafy :) . Pozdrawiam

• Like 6

Super rybki, zwłaszcza o tej porze roku cieszą niesamowicie. Gratuluję.

Wreszcie udało mi się zrzucić fotkę z telefonu mojej pierwszej tegorocznej jasiówki i jakoś się uporałem z dodaniem foty. Jak wspominałem poprzednio fota niezbyt ciekawa jakościowo ale coś widać. Kondycja ryby niesamowita i taka też została :)

a983267b14ef56b5m.jpg

Edytowane przez MANTHEO
  • Like 1

Fajnie, że łowicie koledzy :) MANTHEO, Twój jasiek fajny, ciemny taki skubaniec :)

Ja dziś też wyskoczyłem nad rzeczkę. Kilka brań, dwie ryby zapozowały :) Brały głównie "średniaki". Jeden wymiarowy się trafił :)

Przynęta, woblerek mojej produkcji.

1535020_611728565567327_899157297_n.jpg1601264_611729902233860_273823974_n.jpg

• Like 3

Fajnie, że łowicie koledzy :) MANTHEO, Twój jasiek fajny, ciemny taki skubaniec :)

Ja dziś też wyskoczyłem nad rzeczkę. Kilka brań, dwie ryby zapozowały :) Brały głównie "średniaki". Jeden wymiarowy się trafił :)

Przynęta, woblerek mojej produkcji.

1535020_611728565567327_899157297_n.jpg1601264_611729902233860_273823974_n.jpg

łukasz czyżbyś się wybrał tam gdzie planowalismy sie spotkac???