Skocz do zawartości

Jazie 2014

skalka

Rekomendowane odpowiedzi

No i niech ktoś powie że to nie fatum.

Dziś szybki wypad na rybki po pracy, kilka branek było jeden jasiek się uwiesił szału nie ma ale mega cieszy bo pierwszy w tym roku.

Był też większy ale niestety się spiął. Brania bardzo anemiczne co dziwne wszystkie w połowie wody. Rybki zaczynają się spławiać jak latem.

Rybka złowiona na holigansa od Tomka.

post-48900-0-30845800-1394476107_thumb.jpg

• Like 4

Szukałem ich w klatkach miedzy główkami. W warkoczu widziałem pojedyncze spławy i rozpraszającą się drobnice, ale nic nie reagowało na woblerki. Teraz pojade na odcinek z opaskami może tam mi się uda.

A nie masy w okolicy jakiegoś dopływu Odry łatwiej będzie namierzyć tam rybę o tej porze niż na tak dużej rzece

Szukałem ich w klatkach miedzy główkami. W warkoczu widziałem pojedyncze spławy i rozpraszającą się drobnice, ale nic nie reagowało na woblerki. Teraz pojade na odcinek z opaskami może tam mi się uda.

Poszukaj raczej dopływu jakiejś mniejszej rzeczki w okolicy bo o tej porze roku (mimo iście wiosennej pogody) szukanie jazia na opasce i w warkoczu,może doprowadzić do szybkiego zniechęcenia i rezygnacji...

• Like 1

A to mam pytanko jak mam w okolicy Duzy odcinek rzeki o dosc blisko mnie jest mala zatoczka gdzie łódki stoją ogolnie sporo tam splawikowcow  ta zatoczka laczy sie z korytem rzeki czy  mogą w takim miejscu wystepowac jazie? Z tego co wiem to leszcze/karpie okonie szczupaki i plocie na zatoczcce lapia ale o jaziach nie slyszalem ;c

A to mam pytanko jak mam w okolicy Duzy odcinek rzeki o dosc blisko mnie jest mala zatoczka gdzie łódki stoją ogolnie sporo tam splawikowcow  ta zatoczka laczy sie z korytem rzeki czy  mogą w takim miejscu wystepowac jazie? Z tego co wiem to leszcze/karpie okonie szczupaki i plocie na zatoczcce lapia ale o jaziach nie slyszalem ;c

Wszystko zależy od charakteru wody.Myślę jednak,że od takiej zatoczki jazie o tej porze roku wolą dopływy mniejszych rzeczek... :)

DOdam ze latem widzie jak na tym ujsciu cos buszuje wieczorami i  jest mnostwo oczek na wodzie i co jakis czas slychac delikatne chlapanie ale nigdy jeszcze nic mi sie nie udalo tam chycic ;(

Na smużaka próbowałeś tam łowić...?

Jeśli jest ujście tak jak piszesz to jak najbardziej możesz tam próbować łowić...

Edytowane przez krystiano1981r