Skocz do zawartości

Jazie 2014

skalka

Rekomendowane odpowiedzi

Konkretne jaziory! Gratulacje Panowie. U mnie rybki już stoją w zimowych miejscówkach. Zaczynają wreszcie dobrze żerować. Ostatnio kilkadziesiąt sztuk, głównie średniaki ale i ponad 40 cm też się trafiają. Woblerek własnej prod. i żyłka 0,14.

10383970_781672271906288_589738761125965

• Like 7

Pauza w pracy = kontrolna godzinka.  Znowu miały być klenie, a tu taki półmetrowy "pech".

Dwa dni temu widziałem jakiś ruch na powierzchni, więc dziś zaczołem od (tylko się nie śmiejcie) bromby. Na zero niestety. Choć taka pogoda ostatnio, że z powierzchni jeszcze coś czasem napewno zagryzie.

Jazio capnął 2 gramy + ciemny mały tłisterek. 0,16 z dowiązanym kawałkiem 0,12. Fajny jest taki gruby chlupot tuż po zacięciu   :)

2_zpsfc678d46.jpg

4_zps06758510.jpg

• Like 17

Znowu miały być klenie, a tu taki półmetrowy "pech".

Dwa dni temu widziałem jakiś ruch na powierzchni, więc dziś zaczołem od (tylko się nie śmiejcie) bromby. 

Po pierwsze to graty pieknego jaśka  :o

Jak mam być szczery to chciałbym choć raz w życiu mieć podobnego ,,pecha" - niestety ale tych ryb na moich łowiskach nie uświadczy  :angry:

Co do bromby to we środę wracam na jakieś dwa tygodnie do kraju i gdy tylko uda mi sie zawitać nad wodą to - tylko sie nie śmiej ale właśnie chyba zacznę od bromby  :D  Potem to już tylko pozostałe ,,smużace pewniaki" będą wpadac do wody  :rolleyes:

Co prawda na fotografii widnieje kleń ale to właśnie jeden z tych ,,chłodniejszych" właśnie na brombę.

2d0xlza.jpg

Edytowane przez Winko
  • Like 13

Jak mam być szczery to chciałbym choć raz w życiu mieć podobnego ,,pecha" - niestety ale tych ryb na moich łowiskach nie uświadczy  :angry:

Z tym "pechem" to chodzi o to, że za nic nie mogę w tym roku trafić dużego klenia. Trochę ich złowiłem, sporo takich 45-48, ale 50-tki żadnej. Za to często zamiast klona melduje się jazio.

Problem nie jast w miejscu. Łowiłem tam niezłe klenie, a widziałem dobre 50+.

No i jak pech to pech :)  Wieczorkiem poprawiłem. Przynętowo żadne pitupitu tylko całkiem spory, głęboko schodzący wobler i znowu jazio:

13_zps7bb42c17.jpg

Po nim klenie mi jakoś przeszły i zawinołem się na inny, sandaczowy kawałek wody. Nawet nie żałuję ;)

• Like 7

Wiesz jak to jest. Jak coś się ma to często chciało by się coś innego :)

Brakuje mi po prostu kleniora do tegorocznego kompletu.

My to się dopiero rozumiemy, kleni w mojej rzece nie brakuje ale za to jaśka jak już wspominałem nie uświadczy :angry:  Co do kleniorów zaś to mój sezon niczym wiele nie różni się jak na razie (!) od Twojego - tylko jedna w tym roku 5tka, ale sezon przecież trwa do ostatniego dnia grudnia więc jeszcze mam nadzieję że się to zmieni - choćby już nie długo  :D

Ps:

Gratuluję i zazdroszczę kolejnego okazałego jasia  ;)

Edytowane przez Winko

Chyba tak na zakończenie sezonu, jaśki z mojej miejscówki na Sole dały mi szkołę pokory.

Wyobraźcie sobie spokojny nurt na rozległej płani, woda do pasa, ja na środku a wokół mnie w odległości rzutów żerujących kilkanaście sztuk.

Pięknie sobie skaczą, przewalają się z bezczelnym chlapaniem nic sobie nie robiąc z mojej obecności, niczym letnie bolki.

Zbierały owady i goniły drobnicę.

Idealnie, nieprawdaż?

Godzina wymian przynęt, sposobów prowadzenia i zero. Zawiodły wszystkie klasyki.

Wreszcie po godzinnym graniu mi na nosie przez jaśki, honor uratował mi (zresztą już nie pierwszy raz)- butcher.

Desperat miał 35.

Av1cn0u.jpg?1

Edytowane przez DonPablo
  • Like 10