Skocz do zawartości

Przypony na drapieżniki

legolas

Rekomendowane odpowiedzi

"Supłasz"? Da się to wiązać jak linkę tytanową? I jak wypada wytrzymałość w stosunku do deklarowanej?

Pozdrawiam,

cristovo

A no supłam :)

Producent na opakowaniu zaleca stosowanie tulejek zaciskowych a ja supłam :)

Linka dość sztywna, ale  daje się okręcić dwa razy przy wiązaniu.

Co do wytrzymałości: Drennan deklarowana wytrzymałość 9kg i jeszcze nigdy na zaczepie nie strzelił. PP 15lbs wymięka pierwsza ;)

• 3 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...

Ja kręcę na Jaksonie.

Bardzo dobra linka, którą można normalnie - a nawet łatwiej niż normalnie - wiązać. Z wytrzymałością jest tak, że linka 3kg wytrzymuje coś w tych okolicach, 6 też koło deklarowanej. Inaczej jest z 9kg i 13kg. 9kg na oko wytrzymuje ze 12 a 13kg rwałem kiedyś na zaczepie i miałem problem żeby to ustrojstwo urwać, a chłop ze mnie dość tęgi.

Jakson ma jednak jeden minus - cholernie się rozdziela na końcach. W sumie można sobie z tym poradzić, ale masz niestety sporo odpadu.

A Drennana nie próbowałem.

Edytowane przez Leadrock

Też używam dragonów i raczej sobie chwalę ale osobiście najbardziej lubię swoje przypony które sam robie ze stalek w otulinie i tulejek które można kupić w sklepach wędkarskich. Sam dobieram długość, zaciskam do tego agrafka i krętlik Spinwala i much nie siada. Wiem że mogę być pewny.

tylko że ja szukam tańszej alternatywy, czyli zrób to sam :)

w sumie przy większej produkcji na lince Drennan Pike Wire lub JAXON MICRO PLUS plus do tego agrafki dragona, koszulki i krętliki np. spro wyjdzie mnie w sumie 1,5 pln/ jedna sztuka i na pewno będzie to alternantywa dla stan martów czy podobnych tego typu przyponów

Nie chce wydawać 4 zł za jeden przypon a te tańsze mają strasznie kiepskie agrafki co po kilku wymianach przynęt tracą na swojej sprężystości i nadają się do koszta

Edytowane przez sandokan

Dlaczego tak sądzisz??? Racjonalne argumenty proszę :) Spinwal jak na kupcze są całkiem niezłe, ale nie przesadzałbym że tylko i wyłącznie one.

Skrót myślowy, chodzi o to, że po kilku zawodach w boju na kilku innych firmach, stosuję tylko Spinwal'a, także agrafek,krętlików itp. I szczerze, nigdy mnie nie zawiodły. Myślę że stosunek jakości do ceny też jest niezły. Pozdrawiam :)

Z gotowych przyponów najlepiej sprawdzał mi się Spinwal. Tylko cena wysoka.

Natomiast od ponad roku stosuję linki AFW kupowane od Dragona jako Sulfstrand 7x7 a wcześniej 1x19. Osprzęt (agrafki, krętliki) to Spinwal. Zaciskam linkę normalnie na dołożone do paczuszki tulejki z minimalną odrobinką kleju kropelki. Tylko że robię to pod trzema kontami. Testy na dyskach do sztangi wykazały że tak zrobione przypony trzymają nominalną moc a testuję co najmniej co drugi przypon. Jeszcze mnie nie zawiodły, odpukać ;)  Zatem mogę je polecić.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Tego Spinwala pewnie kupię na próbę, ale czy przetrwa testy i będzie nad wodą....zobaczymy.

Od kiedy przypon o wytrzymałości deklarowanej chyba ok 30kg /albo więcej??? - nie pamiętam/ nie dał rady podnieść /delikatnie!/ zgrzewki wody pewnie ok 10kg max - sprawdzam wszystko.

Zaciski puściły.

Dragon surflon - raz straciłem rybę po krótkim holu bo krętlik się rozpadł.

Była to wersja surflon light 1x7 czy jakoś tak. Na małe rybki :)

Ale z tego co widzę wersja Big Game ma te same.

Ja od tamtej pory zdejmuję krętliki......

Czy ktoś ma   Z Ł E   doświadczenia z przyponami

Spinwal Surfstrand 1x19 ???

Jakie stosujesz węzły do wiązania linki Jaxona ?(przyłączę się do pytania Waldka-WalterW)

Ja kręcę na Jaksonie.

Bardzo dobra linka, którą można normalnie - a nawet łatwiej niż normalnie - wiązać. Z wytrzymałością jest tak, że linka 3kg wytrzymuje coś w tych okolicach, 6 też koło deklarowanej. Inaczej jest z 9kg i 13kg. 9kg na oko wytrzymuje ze 12 a 13kg rwałem kiedyś na zaczepie i miałem problem żeby to ustrojstwo urwać, a chłop ze mnie dość tęgi.

Jakson ma jednak jeden minus - cholernie się rozdziela na końcach. W sumie można sobie z tym poradzić, ale masz niestety sporo odpadu.

A Drennana nie próbowałem.

Amerykańskie firmy AFW Surflon 7x7 albo 1x7. Dragon to podobno to samo. Lepsze przypony to linka tytanowa AFW. Ale jest koszmarnie droga. Za 9 metrów 60 LB zapłaciłem grubo powyzej 5 dych. Ale są prawie wieczne.

AFW robi też super krętliki. tulejki i kółka. Wytrzymują tyle ile producent deklaruje na opakowaniu.

Sam robię przypony bazując tylko na produktach American Fishing Wire. 

Godski,masz może jakiś ulubiony węzeł do tego,który w łatwy i skuteczny sposób zespoli to ze sobą?

Pozdrawiam