Skocz do zawartości

Przypony na drapieżniki

legolas

Rekomendowane odpowiedzi

Ja używam wolframów od Grzegorza Odoleckiego " Jan- Tex", może cena dla niektórych być za wysoka, ale jakość pierwsza klasa.

Dobry krętlik i mega dobra agrawka. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.

Podpisuję się pod tym co napisał Paweł.

Używałem spinwala i straciłem mega fajną rybkę przez rozprostowanie agrafki podczas holu.

Stosowałem też Jaxony, Stan Mary, Kongery i od 3 lat stosuję tylko Jan-Tex :)

Polecam i pozdrawiam

Sebastian

Czyli,coś w zasadzie literki S + super glue i zaciskamy :)

Jakąś zaciskarkę możesz polecieć,czy zwykłymi szczypcami też da radę? 

Ja używam Spro. Ma wejścia na dwa rozmiary tulejek.. Kiedyś stosowałem rurke termokurczliwą na to ale zrezygnowałem. Łatwiej dostrzec pękające pojedyńcze druciki przy tulejkach i wyeliminować taki przypon.

Witam,

nie będę oryginalny bo jeśli kupuje gotowe to jest to spinwal.

A jeśli robię sam to używam:

krętliki kamatsu,

agrafki spiwal,

linkę w otulinie black coated 7 strand wire (savage gear)

oraz surflon 1x7 i dragon fluorocarbon 0,28 i 0,32

i raczej używam tulejek, rzadziej węzłów.

A jeśli węzeł to ten ze strony RDC pokazany przy jednej z tam oferowanych tytanowych linek.

Nigdy mnie nie zawiódł.

pzdr

Witam. Macie Panowie jakieś sprawdzone przypony o nie wygórowanych cenach? Dużo osób wiem, że robi samemu przypony, ja jednak do wszelkich manualnych prac mam dwie lewe ręce. Być może na forum są osoby które same robią przypony i ewentualnie chciałby sprzedać takowe? Ewentualnie jeśli macie jakieś firmowe, których warto używać to również proszę o wpis. :) Od siebie dodam, że korzystałem do tej pory z Dragona (były w miarę ok), Sten - Mara (nie podeszły mi) oraz przyponów cupido (niestety w moim sklepie już ich nie ma, a były całkiem ok i w niskiej cenie). Pozdrawiam

Przerobiłem mnóstwo włącznie z tytanowymi i najlepsze jakie do tej pory znalazłem to drut Jaxona micro. Można wiązać do agrafki bez żadnych zacisków, jest miękki, wytrzymuje bez problemu zęby szczupaka, polecam.

• 6 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...

Czy są jakieś porządne przypony wolframowe do lekkich przynęt. Zazwyczaj po pierwszym zaczepie tracą swoją liniowość, a lekka przynęta nie jest w stanie je naciągnąć.

Używałem Dragona w plastikowym oplocie i były by bardzo dobre gdyby nie puszczały na zaciskach.

Witam używał ktoś przyponów spro, fajny pakiet za 66 zł 72 sztuki w różnych długościach 20,30 i 40 cm wytrzymałość 16 kg attachicon.gif1292409626 (1).jpg Co myślicie a co polecicie innego 

nie widzę u mnie zastosowania gdyż uzywam min długości 35 a najczęściej 40cm..

również polecam spinwala.. 

Nie nie polecam żadnych przyponów wolframowych a spinnwalla już chyba w szczegółności. W czasie jedego dnia, szczupaki pocięły mi a następnie urwały dwa przypony tej firmy! Inna sprawa to agrafki Spinawall, które stosuję od lat i uważam za b. dobre, w szczególności te w mniejszych rozmiarach.

Przypony na szczupaki od lat robię sam, przerobiłem różne materiały i za najlepszy z jakim się spotkałem uważam 49-spoltową stalową linkę bez otuliny Savage Gear, taką jak tu

Wiązanie tej linki to do agrafki / krętlika to moment - wystarcza zwykłby "babski" węzeł, nawet nie "ósemka".

Ja na szczupaki używam Dragonów Classic 7x7 - do tej pory się nie zawiodłem.

Też ich używam, niestety dzisiaj po zacięciu wyciągnąłem przypon bez agrafki - mocowanie było nienaruszone.

Szczupak został z gumą w pysku i rozpiętą od strony "fabrycznej" agrafką :angry:

W sumie pierwszy raz się na nich zawiodłem, wracam póki co do Spinwali (pewnie do pierwszego błędu - a też się im zdarzało...)

Też ich używam, niestety dzisiaj po zacięciu wyciągnąłem przypon bez agrafki - mocowanie było nienaruszone.

Szczupak został z gumą w pysku i rozpiętą od strony "fabrycznej" agrafką :angry:

W sumie pierwszy raz się na nich zawiodłem, wracam póki co do Spinwali (pewnie do pierwszego błędu - a też się im zdarzało...)

Ja sobie z tym radzę w taki sposób,że co kilka odpięć i zapięć delikatnie rozginam otwartą agrafkę,wtedy siła potrzebna do zapięcia jest większa i nie pamiętam już,kiedy wydarzyła mi się podobna do Twojej sytuacja.

• Like 1

Ja sobie z tym radzę w taki sposób,że co kilka odpięć i zapięć delikatnie rozginam otwartą agrafkę,wtedy siła potrzebna do zapięcia jest większa i nie pamiętam już,kiedy wydarzyła mi się podobna do Twojej sytuacja.

Zrobię tsk jak napisałeś.

Nie nie polecam żadnych przyponów wolframowych a spinnwalla już chyba w szczegółności. W czasie jedego dnia, szczupaki pocięły mi a następnie urwały dwa przypony tej firmy! Inna sprawa to agrafki Spinawall, które stosuję od lat i uważam za b. dobre, w szczególności te w mniejszych rozmiarach.

Przypony na szczupaki od lat robię sam, przerobiłem różne materiały i za najlepszy z jakim się spotkałem uważam 49-spoltową stalową linkę bez otuliny Savage Gear, taką jak tu

Wiązanie tej linki to do agrafki / krętlika to moment - wystarcza zwykłby "babski" węzeł, nawet nie "ósemka".

piszesz że ci pocieły wolfram  :lol: może to nie były szczupaki tylko inne potwory...

Czy są jakieś porządne przypony wolframowe do lekkich przynęt. Zazwyczaj po pierwszym zaczepie tracą swoją liniowość, a lekka przynęta nie jest w stanie je naciągnąć.

Używałem Dragona w plastikowym oplocie i były by bardzo dobre gdyby nie puszczały na zaciskach.

Do delikatnych zestawów używam Jaxon Micro Plus - wiążę do krętlika i agrafki. Dobra rzecz w przypadku, gdy możliwa jest obcinka szczupaka przy połowie innych ryb (okoń, sandacz). Sposób wiązania opisywał kiedyś kolega z forum @pitt.

piszesz że ci pocieły wolfram  :lol: może to nie były szczupaki tylko inne potwory...

Dzielę się swoim doświadczeniem. Jednak faktem jest, że gdyby mnie to nie spotkało, to trudno byłoby i mi uwierzyć. To był wyjątkowy dzień jeśli chodzi o brania - miałem kilkadziesiąt szczupaków, żadne potwory, okołowymiarowe. Co ważne, gęboko łykały przynęty. Pojawiały się mikrowystrzępienia włókien wolframowych a po kilkunastu szczupakach przypony strzelały. Na szczęście w obydwu przypadkach, jak ryby były już w podbieraku.

Od tego czasu nigdy już nie kupiłem wolframu.

Dzielę się swoim doświadczeniem. Jednak faktem jest, że gdyby mnie to nie spotkało, to trudno byłoby i mi uwierzyć. To był wyjątkowy dzień jeśli chodzi o brania - miałem kilkadziesiąt szczupaków, żadne potwory, okołowymiarowe. Co ważne, gęboko łykały przynęty. Pojawiały się mikrowystrzępienia włókien wolframowych a po kilkunastu szczupakach przypony strzelały. Na szczęście w obydwu przypadkach, jak ryby były już w podbieraku.

Od tego czasu nigdy już nie kupiłem wolframu.

pewnie nie był to wolfram, bo dobry jest b. ciężko nożem przeciąć

Nie ma to jak przypony z tytanowego drutu, ja akurat używam Dragonowskich tych lepszej jakości i jest super, zero załamań, odkształceń, skręceń jak przy wolframie, nie czepiają się woblery kotwicami przy wyrzucie, mankament to cena 9 zł sztuka.

Ja od dawna robię przypony sam używam Surfstrandu 10lb wiązanego bezpośrednio do kretlika i agrafki przy finezyjnych zestawach,do cięższego łowienia Surflon 20lb  na zaciskach,fakt faktem po kilku rybach przypony się odkształcają lub niszczy się powłoka nylonowa na surflonie,ale jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło aby przypon strzelił na rybie czy zaczepie.

Edytowane przez Paavo