Skocz do zawartości

Przypony na drapieżniki

legolas

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Zawsze stosowałem linki ze stajni Dragona ( chodzi mi o protekcje w wędkarstwie sandaczowym ). 2,5metra linki wraz z tulejkami kosztuje około 20 zł - znalazłem podobny produkt Sanger IC 7x7 5m linka w cenie 20 zł. Używał ktoś tego Sangera lub może polecić godną linkę o wytrzymałości 7-9 kg, która podobna jest do Dragonowskiego Surfstrandu czy Surflonu ?

• 2 tygodnie później...

Spiwala tez ostatnio trafiłem słabszą partie. Gną sie strasznie. I to te do 16 czy tez 20 kg. Przechodzę na Eagle Claw.. 

Spinwal coś ma ostatnio chyba lekką zadyszkę. Do agrafek się nie przyczepię bo te co mam są super ale krętliki coś zaczęły mniej wytrzymywać. Po mocniejszej interwencji odczepiaczem z reguły kończy sie tym iż jest on do wymiany. Oczka wyłażą z tulejki :ph34r:  choć jeszcze nie rozerwałem krętlika. Za to agrafki zawsze nie naruszone. Używam głównie zestawu 20kg-ciężkie wiślane konary i kamulce ;)  A linka to oczywiście AFW 7x7 Surfstrand.

Ja używam wolframów spinwala 25cm 12kg a do słabszego zestawu mam 20cm 9kg-tylko jak ostatnio tym 20cm 9kg spiningowałem ciemną nocą,to Z MOJEJ winy zrobił się na początku trochę jak spirala,bo spiningując  ze szczytówką przy wodzie wciągnałem go niechcący :o kilka razy przez końcowe przelotki wędziska.Wyprostuje się jeszcze?

Najlepszy przypon jaki miałem to Dragon Titanium Braid 1x7 i niestety zerwałem go kiedyś na zaczepie a był naprawde rewelacyjny i trwały.Jego wadą jest tylko wysoka cena,bo około 20zł za 25cm przypon.

A mogło to być też od tego,że przy niefartownym rzucie woblerem po ciemku początek przyponu owiną się o przednią kotwiczke woblera?Rozplątywałem go, no i do tego  pare razy wciągnąłem go  ``niechcący :o `` spiningując w nocy na pierwsze przelotki-szczytówki wedziska. :)

Dać nowy przypon?-spinwale są tanie to tam pal licho.

Tak jak napisał Wojti-że pomijając wysoką cenę przypony tytanowe są solidniejsze od tańszych wolframowych.Jak nie mamy bardzo często zaczepu gdzie tracimy przynętę,to warto w nie zainwestować.Ja używam wolframowych,aczkolwiek moim ``prywatnym`` zdaniem najlepsze są takie przypony;

Ni-Wire-z  tańszych tytanów :) pol_pl_Dragon-Przypon-HM-1x7-Ti-Braid-Ti

Plecionka tytanowa 1x7  B) Dragon_Titanium__5076802c5987c.jpg

• Like 1

A ja polece może nie tyle przypony co linke ni-titanium. Dragon od niedawna produkuje przypony z tej linki. Co prawda cena jednego przypony to około 10 zł, ale jeśli jest to ta sama linka co firmy knot2kinky (ta dragona ma w opisie takie same właściwości) to się opłaca. Pod warunkiem, że nie mamy w łowsiku zaczepów to wtedy możemy jednym przyponem obskoczyć cały sezon. Jego przewaga nad tytanem jest taka, że jest miękki więc świetnie nadaje się do gum.

Ja pod cięższe łowienie niezmiennie od 2 sezonów stosuję Drennan Wire w zielonej otulinie i agrafki+krętliki spinwal. Jeszcze się na zwiodłem. Na 24lb w zeszłym roku miałem sumka 160cm i przypon pozostał jak nowy. A cenowo mimo wszystko bardzo dobrze wychodzi.

Nie mogę tylko trafić na przypony okoniowe gdzie cena/jakość będzie bezpieczna dla kieszeni.