platynowłosy Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Dzięki Kolego. PozdrawiamAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Ja też mogę Tobie polecić te przypony.Stosuję te do 2,5kg i potwierdzam-zapinana agrafka koniecznie, z otwartą miałem problem z założeniem przynęty.Co do przyponów są świetnej jakości, bardzo cienkie,a zarazem wytrzymałe,a przede wszystkim przypon po kilku godzinach łowienia wygląda tak,jak po wyjęciu z opakowania... PolecamA cena rzeczywiście boli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Alek, ale Ty łowisz grubo. Coś się zmieniło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 witam Potwierdzam co do agrafek to są bardzo dobre .Im ciężej to są mocne ale miałem przypadki że przynęta poleciała bardzo daleko.Szczególnie proszę uważać do 5kg i często sprawdzać .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Witam ponownie Nowe przypony znalazłem u siebie w zapasach, nowe, świeże, zeszłoroczne. 5 kg i 7 kg. Agrafki wyglądają niekoniecznie, więc zmienię je. Zresztą często tak robię, że z nowych przyponów wywalam agrafki i podpinam swoje Axis-y. Ciekawiło mnie, czy drut wytrzymuje.Andrzej, masz racje, łowie grubo, ale tam na północy. U nas schodzę o parę rozmiarów niżej, bo i przynęty mniejsze i ryby też. Stosuję je do Cannibali SG i damowskich wąskich gum-sandaczówek, które świetnie sprawdzają na nasze szczupaki i okonie, jesienią. PozdrawiamAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
urasenty Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Używam najmocniejszych 15kg,30 cm. Agrafki bardzo mocne,drut też. Nie miałem z nimi żadnych problemów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekz4 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 (edytowane) Używam wyrobów Grześka od wielu lat, teraz głównie agrafki z krętlikiem (zamykane) w rozmiarze 24 - 20, zarówno przy pstrągach, jak i okoniach i sandaczach na lekko. Ostatnio wyholowałem na UL sandacza 80 cm i agrafka z krętlikiem nr 22 wytrzymała. Czasem po kilku otwarciach mam problem z zamykaniem agrafki i wtedy trzeba ją poprawić szczypcami, ale mimo tego zabiegu nic się nie otwiera podczas wędkowania. Szczerze polecam wyroby firmy Jan-Tex. Edytowane 6 Sierpnia 2016 przez jarekz4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kochamryby Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Jaki przypon polecicie na szczupaka? I jak najlepiej dobrać moc przyponu w stosunku do żyłki 0.25? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 http://jerkbait.pl/topic/33300-przypon-na-drapie%C5%BCnika/albohttp://jerkbait.pl/topic/8436-przypony-jakie-stosujecie/?hl=%2Bprzypon+%2Bszczupakahttp://jerkbait.pl/topic/1061-przypony-tytanowe/page-2?hl=%2Bprzypon+%2Bszczupaka#entry1190299http://jerkbait.pl/topic/26067-wolfram-a-brania/?hl=%2Bprzypon+%2Bszczupakahttp://jerkbait.pl/topic/48398-fluorocarbon/page-5?hl=%2Bprzypon+%2Bszczupaka#entry1184459http://jerkbait.pl/topic/6434-fluorocarbon-od-dzisiaj-nie-u%C5%BCywam/?hl=%2Bprzypon+%2Bszczupaka#entry999366http://jerkbait.pl/topic/12646-problem-z-doborem-przyponu/?hl=wolframhttp://jerkbait.pl/topic/33594-przypony-na-drapiezniki-mocne-i-polecane/?hl=tytanoweitd, itp. etc. od wyboru do koloru... tylko więcej mi się nie chcesz szukać 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 znalazłeś tyle ze koledze nie będzie się chciało klikać 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Wiążę babskim.Jaki to jest ten węzeł babski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Internet Ci się popsuł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) Jaki to jest ten węzeł babski?chyba o ten węzeł chodzihttps://www.youtube.com/watch?v=WolMREp5kI4 Edytowane 27 Września 2016 przez gringo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Cześć, poszukuję plecionki stalowej (miękkiej bez otuliny) do jerkowych przyponów. Stosowałem dotychczas Sevenstrand kupowany od Żbików, niestety mocniejsza wersja jest juz niedostępna. Zwykłej, spinningowej mam jeszcze kilkanaście opakowań po 25 metrów - wystarczy do końca życia. Do jerków jest nieco zbyt delikatna. Biorąc pod uwagę moją technikę i sprzęt optymalna byłaby moc 20-25 lb. Czy możecie polecić coś podobnego, dobrej jakości? Z góry dziękuję,Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Nie stalowa ale dobra i sprawdzona, w trzech rozmiarach 15 lb, 20 lb i 35 lb http://hurch.pl/wire-line-pike-p207.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 Ktoś wcześniej polecał wyroby od tego sprzedawcyhttp://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=2701277&order=t&string=stalka&search_scope=userItems-2701277&bmatch=base-relevance-com-1-2-0509 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 29 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2016 poszukuję plecionki stalowej (miękkiej bez otuliny) do jerkowych przyponów. Stosowałem dotychczas Sevenstrand kupowany od Żbików, niestety mocniejsza wersja jest juz niedostępna. Zwykłej, spinningowej mam jeszcze kilkanaście opakowań po 25 metrów - wystarczy do końca życia. Do jerków jest nieco zbyt delikatna. Biorąc pod uwagę moją technikę i sprzęt optymalna byłaby moc 20-25 lb. Czy możecie polecić coś podobnego, dobrej jakości? Od kilku sezonów używam linki Savage-Gear, takiejW tym sklepie już niedostępna ale pewnie jeszcze gdzieś znajdziesz. Jak dla mnie lepsza od linek AFW, których używałem wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 31 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Ktoś wcześniej polecał wyroby od tego sprzedawcyhttp://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=2701277&order=t&string=stalka&search_scope=userItems-2701277&bmatch=base-relevance-com-1-2-0509A jak to wiązać z krętlikiem/agrafką?Tuleje jakoś mnie nie lubią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Cześć, wiecie może czy gdzieś w Warszawie od ręki można dostać agrafki Solvkroken Extreme 30kg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkd13 Opublikowano 25 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2016 Mam pytanko: kupiłem do testów Jaxon Micro 6kg, 9kg, Dragon SelfMade 7x7 9kg, Dragon SelfMade 1x19 8kg, i Savage Gear 49 Strand Wire 13kg. Wszystko z myślą o przyponach i dozbrojkach. I mam niezbyt faje wnioski, może mi ktoś wyjaśni gdzie jest problem:- Jaxon Micro 6kg i 9kg - jak robię dozbrojkę około 5-6 cm linki pękają mi na środku (nie przy tulejce) odpowiednio przy 4kg i 6-7 kg. Co dziwne zaobserwowałem to fakt, że pod obciążeniem linka zaczyna się "kręcić" - jakby się odkręcała ?- Dragon SelfMade 1x19 8kg, pęka na środku przy około 5kg jeżeli długość dozbrojki wynosi ok. 5-6 cm (też mam efekt kręcenia się linki), jak zrobiłem dozbrojkę około 14 cm wytrzymuje spokojnie 8kg i nie ma efektu kręcenia się- Dragon SelfMade 7x7 9 kg bez uwag - wszystko świetnie bez względu na długość- Savage Gear 49 Strand Wire - straszenie się rozplątuje, przy długość dozbrojki ok. 5-6 cm pęka przy mi 6 kg Wszystkie testy poprzez podnoszenie na kotwiczce podanego ciężaru, jeżeli linka pękła mi przy tulejce powtarzałem testy, aż pękała w okolicy środka. Może mi ktoś wytłumaczyć problem z odkręcaniem się/kręceniem się linek Jaxona i Dragon 1x19 przy małej długości ? Polega to na tym, że jak zaczynam podnosić ciężar zaczyna się obracanie/kręcenie linki (dozbrojka składa się z kotwicy z jednej strony i pętelki z drugiej strony). Wychodzi mi więc, że linki na przypony się nadają, ale już do krótkich dozbrojek średnio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mis2900 Opublikowano 26 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2016 Jeżeli chodzi o materiał przyponowy Dragona , to robiłem jakieś 2 miesiące temu dozbrojki z 1x19 Surflon wytrzymałość 6kg. Krótkie , 4-5 cm.Nie było problemu z kręceniem / obracaniem się , wytrzymałość testowałem bodajże na 3l butelce i przypon wytrzymywał , z tym , że przed zaciśnięciem cążkami dawałem na tulejkę kropelkę kleju błyskawicznego.Były natomiast problemy z samym zrobieniem dozbrojki , materiał bardzo często się rozwarstwiał. Po jednej wyciągniętej rybie nie nadawał się już do użycia - zbyt powykręcany , choć przy holu nigdy nie strzelił. Jeśli chodzi o pytanie kolegi , to moim zdaniem tak krótki fragment materiału ( 5-6 cm ) nie ma podanej przez producenta wytrzymałości. Wytrzymałość ta pojawia być może dopiero wraz ze wzrostem długości przyponu/dozbrojki. Dużo zależy też od samej jakości materiału , skoro 7x7 wytrzymuje podane obciążenie przy 5-6 cm. Wygląda więc na to , że najlepiej jest się zaopatrzyć w Self Made 7x7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prewwit Opublikowano 27 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 (edytowane) Robię przypony z Jaxon Micro Plus, tulei nie stosuje wiążę bezpośrednio do krętlika i agrafki, testowałem wytrzymałość tych 9kg wagą i też mi strzelały przy 7kg na węźle. Robię przypony 25-30cm i nie zauważyłem żadnego ich odkręcania się podczas wędkowania, a przerobiłem już 3 szpule. Widać dzieje się to tylko przy krótkich odcinkach przy podwieszeniu ciężarka, wypróbuj podczas wędkowania i zobaczysz czy się odkręcają. Na następny sezon zaopatrzyłem się w 13kg, ponieważ łatwo się wiążą, są bardzo cienkie i mają małą tendencję do skręcania w porównaniu do przyponów wolframowych. Przy wędkowaniu na okonia, gdzie trafia się szczupak stosuję 3kg, jeszcze żaden nie przegryzł. Edytowane 27 Grudnia 2016 przez Prewwit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 27 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Robert, jeśli można wiedzieć to jakim węzłem wiążesz te linkę z kretlikiem i grafiką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prewwit Opublikowano 27 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Używam węzła z tego filmiku od 2:30 stosuję go na linkach 3kg i 9kg ,ani razu się nie ześliznął, ważnego żeby go dobrze zacisnąć kombinerkami, tak jak na filmiku mocnym szarpnięciem, kleju nie daję ale na pewno nie zaszkodzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 27 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Dzięki, osobiście używałem tulejek zaciskowych i też było ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi