Skocz do zawartości

Przypony na drapieżniki

legolas

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 miesięcy temu...

Od lat używam Filigran. Sam robie przypony. Jest dość drogi, ale niezawodny. Zachowuje się jak zwykła nitka, bardzo elastyczny. Nie skręca się jak wolfram. Jest niesłychanie wytrzymały. Można go używać też w słonej wodzie.

0,22 - 6kg, 0,27- 9 kg, 0,36 - 14 kg, 0,45 - 24,8 kg

post-61482-0-92618200-1465373105_thumb.jpg  post-61482-0-05031000-1465373125.jpg

Od lat używam Filigran. Sam robie przypony. Jest dość drogi, ale niezawodny. Zachowuje się jak zwykła nitka, bardzo elastyczny. Nie skręca się jak wolfram. Jest niesłychanie wytrzymały. Można go używać też w słonej wodzie.

0,22 - 6kg, 0,27- 9 kg, 0,36 - 14 kg, 0,45 - 24,8 kg

attachicon.gifFiligran22.jpg  attachicon.gifFiligran27.JPG

Witam, gdzie można kupić linkę. Pozdrawiam

Dzięki też się zaopatrze w zestaw

Przy okazji, polecacie jakieś sprawdzone kleszcze do zaciskania tulejek? Zależy mi na wersji do małych i większych tulejek.

Moim zdaniem, tego typu linki wygodniej i bezpieczniej (dla wytrzymałości zestawu) wiązać. 

Zrezygnowałem z tulejek już dawno.

Wiążę babskim. Nigdy mi się nie zdarzyło, żeby się ześliznął na zaczepie, a tym bardziej na rybie. Trzeba mocno zacisnąć i dla pewności trzeba zostawić kilka mm końcówki.

Mówię o linkach bez powłoki nylonowej, te z powłoka mają dużo większy poślizg, przy nich stosowałem inne węzły ale ostatecznie w ogóle zrezygnowałem z linek z powłoką.

Edytowane przez Grzegorz B.

• 3 tygodnie później...

Jeżeli dobrze kojarzę, ten przypon nazywa się "struna" i jest albo był do kupienia u jednego z forumowiczów. Nie używałem. Sam jestem ciekaw czy sprawdza się przy mniejszych przynętach.

Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka

A czy ktoś z Was używa kewlaru jako materiał na przypony? W CW w Gdańsku twierdzili że szczupaki tego nie przegryza

Kewlar po weekendzie wszystkim odradzam :angry: Połowę 4play-ów jakie miałem w pudle szczupaki mają teraz w pyskach :angry:

Nie zapomnij opieprzyć tych "specjalistów" z CW.

• Like 1

Witam,

Po paru zawodach jakie sprawiły mi dragonowskie wolframy postanowiłem sam robić przypony na drapieżnika. Używam fluocarbonu i agrafek not knot team relax. Pod sandacza używam mniejszych agrafek i krętlików, do jerkowania większych. Jak na razie nie zdarzyła mi się obcinka, fakt, żepo każdym zębatym sprawdzam czy nie uszkodził fluocarbonu.

Pozdrawiam

Witam,

Po paru zawodach jakie sprawiły mi dragonowskie wolframy postanowiłem sam robić przypony na drapieżnika. Używam fluocarbonu i agrafek not knot team relax. Pod sandacza używam mniejszych agrafek i krętlików, do jerkowania większych. Jak na razie nie zdarzyła mi się obcinka, fakt, żepo każdym zębatym sprawdzam czy nie uszkodził fluocarbonu.

Pozdrawiam

Jakiej grubości fluorocarbon? I czy specjalny przyponowy "leader" ?

• 4 tygodnie później...

Łowię na te przypony, oraz agrafki i agrafki z krętlikami, trzeci sezon. Najdelikatniejsze 1,5 kg odradzam. Po holu szczupaczka, należy taki przypon wymienić. Łowiąc na kamienistym dnie, również są problemy, też należało by zmieniać po dość krótkim czasie. Kilka rybek, wcale nie jakiś wielkich, straciłem, zanim z nich zrezygnowałem. Polecam od 2,5 kg w górę. Jeżeli chodzi o agrafki przy przyponach, to polecam te zapinane. Otwarte są słabiutkie, potrafią zgubić przynętę. 

Podsumowując. Przypony od 2,5 kg z zapinaną agrafką. Dla jasności stosowałem maksymalnie o wytrzymałości 10 kg.

Dodam jeszcze, że te zapinane agrafki są super. Rewelacja w rozmiarze 22 i 24 Oprócz okoniowych przynęt, zapinam na nie przynęty pstrągowe. Agrafki z krętlikami, też sobie chwalę.

Pozdrawiam  :)

Ps. Cena troszkę boli, ale warto  ;)

• Like 2