Skocz do zawartości
  • 0

Dryfkotwa

tomi78

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

nie znam tej z cabelasa, wiec nei moge ocenic, natomiast ja bym sie kierowal nastepujacymi kryteriami:

jak najmniej linek - nie placze sie przy rozkladaniu

z lekkim obciazeniem w jednej polowce - rozklada sie bardzo szybko i praktycznie samoczynnie

o powierzchni nie wiekszej niz 2 m/kwadrat - wieksze czesto sprawiaja klopoty

ps. jako protezy, w przyplywie rozpaczy, mozna uzyc zaadaptowanej duzej torby IKEA

• 0

Odświeżam temat, ponieważ muszę kupić takowe cudo pod kątem wyjazdu na szkiery.

@tomi78, kupiłeś w koncu podlinkowaną dryfkotwę? Nie mam już czasu na zakupy za oceanem i w zasadzie skazany jestem na to:

http://sklep.sail-ho.pl/index.php3?towid=3790&r=1

Będę wdzięczny za opinie

• 0

Albo materiał z dwóch toreb z IKEI, taśma do kupienia w pasmanterii i ktoś potrafiący obsługiwać maszynę do szycia i trochę ciężarków do obciążenia jednej strony dryfkotwy. @Tomi78 kojarzysz moją dryfkotwę? :D Chłopaki w każdym razie stwierdzili, że to mógłby być sposób na biznes

Pozdrówka!

• 0

Jezeli ktos chce byc profi i cool to nie ma wyjscia - Cabelas. :D

Natomiast jezeli glownie chodzi o to zeby spowolnic dryf łodzi(i ma byc szybko) to warto przyjrzec sie jak sa wykonane dryfkotwy i zaadoptowac cos albo uszyc samemu.

Z tego na co warto zwrocic szczegolna uwage to koniecznosc zrobienia otworu. W przeciwnym wypadku szmata bedzie wykonywac nieskoordynowane ruchy.

Gumo

• Like 1

• 0

Odświeżam temat, ponieważ muszę kupić takowe cudo pod kątem wyjazdu na szkiery.

@tomi78, kupiłeś w koncu podlinkowaną dryfkotwę? Nie mam już czasu na zakupy za oceanem i w zasadzie skazany jestem na to:

http://sklep.sail-ho.pl/index.php3?towid=3790&r=1

Będę wdzięczny za opinie

Witam, kupiłem taką na szkiery ale nie miałem jej okazji wypróbować - muszę poczekać do czerwca :D. Powiem jedno - spodziewałem się, że w srodku, na obwodzie, będzie obręcz która usztywni konstrukcje. A ta niestety jej nie ma.

Stąd pytanie do kolegów, czy to duży problem? Czy wszystkie dryfkotwy mają takie usztywnienie i czy jest ono niezbędnę?

Co do solidności wydaje się być mocna.

• 0

dryfkotwa nie musi mieć takiej obręczy ,w wodzie otwiera się jak spadochron i wszystko działa jak należy

hmm wlasnie jestem po 3 razie testowania dryfkotwy spadochronowej.

http://www.aura.szczecin.pl/admin/produkt_big/LAL_10073.jpg

o takiej.

I zawsze jak ja wrzuce do wody to idzie osiwiec zanim zatonie (w szybkim dryfie zdaze splynac kilkanascie metrow...) i sie rozlozy - to normalne czy powinno sie dolozyc jakis ciezarek kilkadziesiatg na koniec?

Czy serio stosujecie 5krotnie dluzsza line niz lodka? w moim przypadku to by bylo okolo 30m linki! (drugi beben jak do kotwicy?

ps wiem, ze teoretycznie kotwice morska owinno sie mocowac na dziobie, ale kilka osob sie ze mna kluci by je mocowac na burcie - jakies sugestie?

• 0

Baju baju będziesz w raju Ja używam linki która nie ma nawet 10m długości, a i tak nie wypuszczam całej. Do jednej z krawędzi przyczep sobie ciężarek. Do mojej dryfkotwy – torby z IKEA – wystarczy ca. 50-60g. Działa b. dobrze. Mocuję tylko w połowie burty, mam wtedy ładny, boczny dryf. Z tym mocowaniem na dziobie, to chyba tylko przy dużej fali - ze względów bezpieczeństwa.

• 0

Do mojej dryfkotwy – torby z IKEA – wystarczy ca. 50-60g. Działa b. dobrze. Mocuję tylko w połowie burty, mam wtedy ładny, boczny dryf. Z tym mocowaniem na dziobie, to chyba tylko przy dużej fali - ze względów bezpieczeństwa.

gdzie mocujesz ciezarek? bo ja myslalem na samym koncu stozka.

liny wlasnie sam uzywam tez jakies 5-10m.

• 0

To wszystko to picowanie moją sam zrobiłem w godzinę pięć lat temu i do dzisiaj zdaje egzamin w 200%, wypuszczam ją 2-2,5 m za rufę nawet w śrubę nie chce wchodzić jak by się bała co ją spotka, żadnych problemów, i oczywiście żadnych ciężarków. Rzucam ja za rufę i w mgnieniu oka się otwiera. Wykonana jest z płótna namiotowego pasy wzmacniające to wycięte pasy ze złomowanego samochodu Wymiary

Średnica zew stożka . 900mm

średnica wew stożka [otworu]. 100mm

Długość [Wysokość] stożka 1200

Długość pasów od zew,średnicy do kółka 1200

Pasy lecą przez całość do końca stożka i na średnicach też jest obszyta pasem aby ja wzmocnić i trochę usztywnić.

Potrzebna jest linka od końca do łodzi w celu szybkiego wyciągnięcia dryf kotwy z wody do łodzi.

Moja skutecznie wyhamowuje 5m łódź z dwoma osobami na pokładzie o wadzę ponad 1 tony.

Pamiętać musimy o tym że rozwinięta daje spory opór i dlatego trzeba wyciągać ja od tyłu dodatkową linka poprze rolowanie od tyłu i szybkie pozbywanie się wody Pozdrawiam Tornado

• Like 1

• 0

Moja skutecznie wyhamowuje 5m łódź z dwoma osobami na pokładzie o wadzę ponad 1 tony.

uu z czego ona? tzn myslalem ze moja jest ciezka, ale nei wazy pewnie i 300kg przy 1.8 szerokosci max i okolo 5.5m dlugosci...

winda na przyczepie jest na max 600kg i juz ze 2 razy wciagalem ja niemal na sucho wiec chyba nie wazy wiecej.

Chyba ze masz taka z kabina, kolem sterowym etc wtedy ok

na w miare wietrznym sporym jeziorze (jezioro kilkadziesiat km dlugie wiatr okolo 15km/h) moja spowalniala mnie do okolo 1 km/h (bez dryfkotwy nei dalo sie opuscic obrotowki do dna bo od razu sie krecila - tak lodke znosilo

A za ostatnim razem mialem niefarta bo prady podwodne powodowaly, ze dryfkotwa miast spowalniac nas przyspieszala (raz byla z lewej raz z prawej strony lodzi (lapalismy przy wplywie sporej rzeki - wiatr wzdluz duuuzego i waskiego jeziora wial przeciwstawnie do pradu rzeki tworzyly sie rozne prady podwodne etc i ciezko stwierdzic dzaialanie.