Skocz do zawartości

Prosze o opinie do spina Daiwa Steez 3012 2013rok alternatywa dla Stella 10

wierzba

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym spadaniem cen to troszke przesadziles ;) rownie dobrze mozesz napisac, ze ceny wszystkiego spadna wzgledem inflacji - to stwierdzenie jest bardziej prawdziwe ;/

Nie mialem do czynienia z steezem, ale mialem w dloniach exista i w porownaniu z chocby z gwiazda 10` ( bo chyba do niej chcesz, porownac ewentualna alternatywe daiwy) to.. stella kreci przyjemniej.

Druga sprawa to taka ze steez to jednak nie exist, a nieco nizszy model.. wiec.. jak dla mnie nie ma co nawet porownywac.

Watpie by te nowe futurystyczne cuda daiwy krecily zdecydowanie lepiej i byly trwalsze od starszych existow ;/

Edytowane przez blackabyss

Z tym spadaniem cen to troszke przesadziles ;) rownie dobrze mozesz napisac, ze ceny wszystkiego spadna wzgledem inflacji - to stwierdzenie jest bardziej prawdziwe ;/

Nie mialem do czynienia z steezem, ale mialem w dloniach exista i w porownaniu z chocby z gwiazda 10` ( bo chyba do niej chcesz, porownac ewentualna alternatywe daiwy) to.. stella kreci przyjemniej.

Druga sprawa to taka ze steez to jednak nie exist, a nieco nizszy model.. wiec.. jak dla mnie nie ma co nawet porownywac.

Watpie by te nowe futurystyczne cuda daiwy krecily zdecydowanie lepiej i byly trwalsze od starszych existow ;/

No.Widzisz  jeśli chodzi o Polskę to się nie mylę bo ceny u nas nigdy nie są obniżane,ale w Niemczech już widać ruch w obniżaniu cen na stelle. 

Wracając do potsa chodzi o opinie, a nie o cenę.

Edytowane przez wierzba

To troche bez sensu szukac rzetelnej opini czegos co raptem jest rok na rynku i jest raczej marginalnym produktem.  Poza tym mi to sie kojarzy z jakims tam klonem exista w ktorejs tam odslonie.. dla mnie zupelnie nie do zaakceptowania, a tym bardziej do porowywania z gwiazda shimano.

Kazdy kto ma tego steeza nic zlego o nim nie napisze, bo za malo go zna.

Wady.. a kokretnie zmiana pracy na "zabkowanie" topowych daiw  serii real four wychodza dopiero po intensywnym sezonie/dwoch, dlatego to o co pytasz dzis  jest bez sensu. Kolejna sprawa to ta super lekkosc, ktora jest slepa uliczka.. wymyslona bardziej przez marketingowcow, niz inzynierow.. nie da sie bezkarnie schodzic z waga kolowrotka, nie tracac jego najwazniejszych cech, szegolnie tu mam na mysli powszechnie rozumiana bezawaryjnosc.

Byłem przekonany, że to to samo, jedynie na inne zapotrzebowanie rynkowe :wacko:  :wacko:

Waldku zarowno exist jak i steez wystepuja na pierwotnym rynku japonskim - jdm. Co min. znaczy tyle, ze zaden z nich pierwotnie nie byl przeznaczony na "gorszy" rynek od japonskiego.. Ale marketingowcy zrobili swoje i steez powszechnie i sporo taniej byl dostepny poza japonia ( w placie  2-3 lata temu byly promocje w cenie na nasze okolo 1800zl. mnie kreciol nigdy nie interesowal, ale tyle zapamietalem.. :)) A to znaczy min. to co napisalem wyzej.. tj. od taki ubozszy klon exista, dla "ubogich" bo jak sam autor slusznie zauwazyl exist jest dwa razy drozszy..

Choc w pierwotnym wydaniu roznic w cenie jak i w jakosci miedzy steezem a existem nie byly rozbiezne.

O jakosci tego nowego cuda nic nie pisze.. bo nie mialem, ale dzis dwa razy mniejsza cena nie bieze sie z nikad.

Byłem przekonany, że to to samo, jedynie na inne zapotrzebowanie rynkowe :wacko:  :wacko:

Różni je jedynie barwa, napisy oraz rolka (exist ma 2 łożyska). Mam na myśli modele 2508. W steez wszystkie łożyska są ceramiczne tak jak w exist, bebechy też. 

Wracając do tematu to wybrałbym stelle...chyba, że Exist 3012HC (pierwszy model). Uważam, że to najmocniejszy kołowrotek w swojej klasie "wielkościowej" i wagowej. Miałem kilka dni temu przyjemność serwisu takiego jak i infinity Q XP gdzie przekładnie są takie same. Oba odbyły pierwsze smarowanko poza fabryką i w obu było prawie sucho. Dostały właściwą porcję smaru (ardent) i kręcą bardziej maślanie. Oba kołowrotki kręciły dwa lata i śladów zużycia nie widać żadnych. W infinity porażką jest brak łożyska w rolce, ceramiczne są tylko dwa na pinionie, a reszta zwykłe. 

• Like 1

Witam,

Jozi tak na prawdę podał najlepsze porównanie nowej stelli. Kupno nowego modelu to dokładnie zakup nowego Audi. Od poprzedniego nie różni sie za bardzo, wiemy o jego wadach, kiepskich silnikach, skrzyniach, wiemy ze nie będzie tak trwały jak model '98, mówią, ze mniej spala ale to tylko pobożne życzenia, pozwala sie nam natomiast poczuć lepiej w swoim życiu, śmigac po najszybszych pasach autostrad i mrugac bojowo nastawionymi ledowymi lampami powyginanymi fikusnie nawet gdy mamy pod maska A6 dwu-litrowego diesla :) a jak już dodamy nawigację, pakiet sport czy aaaaaa napęd quattro to mamy wypas na miarę nowej millennium w odsłonie 2014 z tytanowymi bebechami :) Życie jest piękne :)

Miłego wieczoru :)

Bujo

• Like 1