Skocz do zawartości

Trocie i Łososie 2014

joza67

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś wieczorem trafiłem samiczkę do pary, ten sam rocznik. Ryba stała w miejscu gdzie rzeka z szerokiej wolno płynącej przechodzi w wąską, płytką i kamienistą. Puknął delikatnie w blaszkę prowadzoną w poprzek, wolno przy dnie. Mepps 5 miedziany, mój numer 1.

post-48896-0-06078400-1409859459_thumb.jpg

• Like 7

W zeszlym roku na przelomie wrzesnia i pazdziernika trafil sie beznadziejny okres i w akcie desperacji kilka razy siegnalem po spina, zeby udowodnic tacie ze te glupie ryby jednak mozna skusic do brania. I za kazdym razem zlapalem loska, z mniejszym lub wiekszym wysilkiem, ale adrenaliny o polowe mniej. Musze jednak siegac po twarde srodki, zeby byla zabawa  :lol:

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich

Od jakiegos czasu smigam na fajna rzeczke za trotkami i ososiem :)

Ten rok byl na wariackich obrotach.Praca , auto ,jazda jazda jazda i ciskanie blaczkami i muszkami

Wczesna wiosna glownie blachy,ciezkie ,takie okolo 35-40g

A latem mucha na troku bocznym i trzydniowe wedkowanie :)

post-57619-0-82940800-1410798626_thumb.jpeg

• Like 3

....nie bardzo jeszcze wiem jak edytowac wiec ....

......juz mam :P

ososik 16,70 119cm na muszke wlasnego pomysla :)  ,Walnal o 12 godz i dal wieeeeele radochy

W nastepnym roku zastanawiam sie nad zamiana spina na dwureczna muchowke

post-57619-0-26028400-1410798878_thumb.jpeg

post-57619-0-22216100-1410798910_thumb.jpeg

Edytowane przez Z Olsztyna
  • Like 13

trotka - marzec

ososik - lipiec

--------------

trotek naciagalem sporo ta chyba pierwsza na muche

W sumie otwarcie sezonu ( marzec) nie przynioslo jakis klockow

Tyle ze fajnie bylo sprawdzis zimowe krecenia muszek

Koniec czerwca zaczyna sie ciag ososi i czlek deczko glupieje

Nie lubie tloku nad woda wiec trzydniowy pierwszy wypad w tygodniu zaowocowal dwoma biorami.Niestety nie widzialem co pochwycilo pierzaka.Azymut morze i niewiele moglem zrobic.Lipcowa trzydniowka zaszczycila mnie jednym biorem co zostalo uwiecznione na foto

Poczekam jeszcze troszke na jesienny ciag troci i .....heja :))

Edytowane przez Z Olsztyna

U mnie tez wody po kostki, ale troche ryby weszlo. Zgodnie z planem zaliczylem dwa dni na Findhorn i kilka loskow udalo mi sie skusic na muche. Niestety bez kontaktu ze srebrniakiem, wszystkie byly wybarwione. W zasadzie ten sezon lososiowy w Szkocji mam juz prawie skonczony. Pazdziernik za Wielka Woda, ale moze w listopadzie jeszcze zalicze dzien lub dwa, jesli bedzie motywacja.

Wracam powoli do auta, rzeki prawie nie ma, wszystko w brunatnym glucie... Ale coś się działo. Kilkanaście pstrążków, cztery trotki i łosoś, dokładnie z tego samego miejsca, w którym złowiłem ostatniego w 2013. Wypłoszyłem też z pod brzegu wielkiego smolistego klocka. Ale byłaby jazda z nim na kiju. Wszystkie ryby na longa nr 1 od Pawła K.

Trotka z początku września  :)

Nad rzeką zameldowałem się około 8 rano. Łowienie rozpocząłem od sprawdzenia kilku swoich świeżo polakierowanych woblerów. Po sprawdzeniu jestem zadowolony bo wszystkie chodzą tak jak chciałem, więc postanawiam na jednego z nich łowić.

Zmieniam miejscówkę, przez krótką chwilę obserwuję rzekę po czym zaczynam obławiać głęboką rynnę. Pierwszy rzut pod przeciwległy brzeg sprowadzam wobler w rynnę i... ŁUP, ja kwintuję zacięciem, siedzi. Hol trwa jakieś 7,8 minut.

2ag2i4w.jpg

mtxilw.jpg

Edytowane przez kacper524
  • Like 25