Chub Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 (edytowane) Tak, zagęszczenie ryb jest duże w dolnych partiach. Mamy tu doczynienia z rzeka chalkstreamowa o krystalicznie czystej wodzie gdzie ryby widzisz gołym okiem. Mimo tak duże ilości ryb latem prawie nikt ich nie łowi. To przez wysokie temperatury wody. Ryby są w letargu i nie reagują. Ryby Daniela była ryba schodząca po tarle, keltem. Mówiąc szczerze, nie widziałem jej bo byłem za daleko, ale może Daniel sie wypowie. Edytowane 22 Października 2014 przez Chub 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Tak, zagęszczenie ryb jest duże w dolnych partiach. Mamy tu doczynienia z rzeka chalkstreamowa o krystalicznie czystej wodzie gdzie ryby widzisz gołym okiem. Mimo tak duże ilości ryb latem prawie nikt ich nie łowi. To przez wysokie temperatury wody. Ryby są w letargu i nie reagują. Ryby Daniela była ryba schodząca po tarle, keltem. Mówiąc szczerze, nie widziałem jej bo byłem za daleko, ale może Daniel sie wypowie. To była wiosna (maj ?) i zastanawialiśmy się co to za ryba. Jak na srebrniaka była za bardzo miedziana. Ubarwienie miała jak pstrągi z niektórych nizinnych rzek w PL. Za to była bardzo gruba jak na kelta. Proporcje kwadratowe.Powiem szczerze, że mi wyglądała na olbrzymiego pstragala. Jednak jak zobaczyłem inne ryby z tej rzeki, to zgłupiałem. Trocie wstępujące były mniejsze i znacznie chudsze (mega dziwne), za to lokalne pstrągi mają wielkie kropy i bardzo intensywne barwy. Niestety dałem ciała i nie miałem aparatu przy sobie ani telefonu :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chub Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Trocie u nas zaczynaja schodzic juz od marca I maja wlasnie typowe miedziane ubarwienie. Niektore jednak zostaja w rzekach duzo dluzej ostro zerujac, stad waga I ksztaltem nie przypominaja keltow. Po waszych postach sam juz mam male watpliwosci, wiec wyslalem fotki do moich ekspertow, ktorzy lowia tylko w tym regionie Anglii I specjalizuja sie w polowach troci noca. Oczywiscie zostaniecie poinformowani o wynikach. Sorki, ale nie mam polskich znakow na kompie w pracy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chub Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Panowie....hmmm..... Moi eksperci stwierdzili, ze to jednak pstrąg potokowy. Przepraszam. Dupa ze mnie a nie ekspert z lososiowatych. P.S. Bujo, sorry ale ryba sie nie liczy, 3 dni po sezonie....upss. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Nigdy nie zostal tu złowiony pstrąg takich rozmiarów, Marcin, W sumie to mi wystarcza :) Masz rekord do pobicia na wiosne Bujo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 (edytowane) Skoro pstrągi jak myślałem, to jest czego. Michał gratuluję Wam pięknych wyników . Edytowane 22 Października 2014 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Skoro pstrągi jak myślałem, to jest czego. Michał gratuluję Wam pięknych wyników . Dzieki, Faktycznie franca niezla, podrosnie do wiosny, ma pol roku Nikt tam jej nie zezre, warunki dobre, brak zimy, jeszcze sie spotkamy Ryby Chuba to troc na 100%. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Ryba piękna, niezależnie czy morska czy lokalna.Choć, po letniej, to chyba niedosytu trochę, co? 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzewo Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 ostatki z Morrum na dobranoc - 102 cm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert67 Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 (edytowane) ostatki z Morrum na dobranoc - 102 cm Dość "zaskakujący" sposób prezentacji...szkoda bo, ryba piękna. Edytowane 24 Października 2014 przez robert67 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 25 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 @rzewo, mozesz napisac cos wiecej na temat polowu? W koncu nie codziennie lapie sie metrowke. Prezentacja rzeczywiscie malo fortunna, ale widzialem duzo gorsze, a jesli ryba wrocila do wody to wpisuje sie w ramy portalu.Gwoli przypomnienia, zgodnie z regulaminem w konkursie "Srebro za srebro" mamy przerwe do polowy listopada kiedy to zacznie sie sezon na morskie trotki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilos Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Dzisiejszy wypad na fiord zaowocował fajna rybą.Mój skromny Rekordzik coś koło 60 cm rybka wruciły cała i zdrowa do wody rybka posiadała znacznik Koło płetwy grzbietowej. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalek87 Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Potwierdzam, że rybka odpłynęła cała i zdrowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzewo Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Wraz z kolegą przebywaliśmy nad Morrum w ostatnim tygodniu wrzesnia, ryba została złapana na Vitskovle trzeciego dnia ok. 19.30 (stąd dobranoc/ po ok.25 minutach holu, i 5-6 próbach podebrania. Zaraz po braniu nastąpiły 2 pełne wyskoki ponad wodę po których nogi mi się ugięły. Początkowy zryw do góry podprąd a następniew dół rzeki za zakręt przed którym stałem lecz udało się wychamować, reszta waloki rozegrałą się już na zkręcie w głebokiej wodzie. Łowiłem kijemk Winston BIIx dł.13,3 aftm 8, na linkę (głowicę) w III stopniu tonięcia. Przypon wiązany dł.3-3.10m o końcowym odcinku ok.1.2m gr.0,35, mucha czarna z buraczkowo-wiśniowym ogonku Ulsock dł. ok 1,8-2cm na podwójnym haku. Stan wody w tym roku był niski i ryby w większości brały w nocy, koło knajpy na 18 poolu nawet o 23 i 1.00 w nocy. Nastepnego dnia w tym samym mniejscu ale już na spining wziąl na srebrną karlinkę wziął znacznie większy, i po 12 minutach nie dało rady go wyhamować po za zakretem jak poprzedniego, i poprostu ukręcił, lecz wahadła nie stwraciłem ,był zapięty po lewej stronie, gdy rotował w dole po prostu. Straciłem go na własne życzenie bo zastosowałem plecionkę, gdyby była żyłka być może było by inaczej, człowiek uczy się na własnych błędach - choć kolega ostrzegał bo sam wyjmował już większe, a większość z tych co stracił to łowił na plecionkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Hmm, sam uzywalem plecionki na lososie i jakos nigdy nie mialem problemow. Amortyzacja wedki i hamulec w kolowrotku zawsze wystarczaly. Na Alasce tez na kingi stosuja plecionke, a tamte lososie maja po 20-30kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z Olsztyna Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 (edytowane) Tez na ososki stosuje tylko zylki.Po tym jak pare razy stracilem sztuki takie pod 20kg - na plecionce oczywista. Edytowane 27 Października 2014 przez Z Olsztyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 7 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Panowie coś się dzieje w Orłowie, jakieś wieści o Seatroutach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 7 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 Niektórzy łowią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Panowie coś się dzieje w Orłowie, jakieś wieści o Seatroutach ?W środę i dzisiaj zero, bez kontaktu./było nas dwóch po południu/Siatki ok.300m od brzegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Dzięki,miałem startować w przyszłym tygodniu ale chyba rozpocznę zmagania dopiero pod koniec miesiąca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 300m. No, no. Szanują Was bardziej, niż nas na WPN-ie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Bliżej im się nie opłaca stawiać, nie ma ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilos Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Dzisiejszy wypadzie na norweskie fiordu zaowocował kilkoma rybkami.rybki złowione na muche Wruciły całe i zdrowe do wody 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Niektórzy łowią No to jak to jest z tymi przepisami w morzu? Piszac regulamin konkursu sprawdzilem RAPR i tam jest od polowy listopada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 (edytowane) No. To są inne światy, innymi przepisami regulowane.paragraf 3 Edytowane 12 Listopada 2014 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi