admin Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Cześć,Mam G11. Godny polecenia. Używam go intensywnie głównie do zdjęć rodzinych, wycieczkowych itd. Generalnie obraz super zwłaszcza jeśli fotografujesz w RAW'ach, jpg dla mnie są gorszej jakości (tzn widzę znaczną różnicę). Ponadto świetnie działający AF, rozpoznawanie twarzy, uchylny monitorek oraz możliwość zdalnego wyzwalania (dokupiłem za 26USD pilota na radio - działa wyśmienicie). To czego brakuje to .... video w większej rozdzielczości np full hd albo chociaż hd ready. W G11 jest tylko VGA. Niby wystarczy ale wolałbym od takiego aparaciku więcej. Poza tym świetnie rozmieszczone przyciski i dobry pomysł z korekcją ekspozycji jako oddzielnym pokrętłem u góry (bardzo pomocne). W weekend zrobię może jakieś zdjęcie swojego zestawu G11 i pokażę na forum. Mam kilka gadżetów dodatkowych do niego. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Żak Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Cześć,Mam G11. Godny polecenia. Używam go intensywnie głównie do zdjęć rodzinych, wycieczkowych itd. Generalnie obraz super zwłaszcza jeśli fotografujesz w RAW'ach, jpg dla mnie są gorszej jakości (tzn widzę znaczną różnicę). Ponadto świetnie działający AF, rozpoznawanie twarzy, uchylny monitorek oraz możliwość zdalnego wyzwalania (dokupiłem za 26USD pilota na radio - działa wyśmienicie). To czego brakuje to .... video w większej rozdzielczości np full hd albo chociaż hd ready. W G11 jest tylko VGA. Niby wystarczy ale wolałbym od takiego aparaciku więcej. Poza tym świetnie rozmieszczone przyciski i dobry pomysł z korekcją ekspozycji jako oddzielnym pokrętłem u góry (bardzo pomocne). W weekend zrobię może jakieś zdjęcie swojego zestawu G11 i pokażę na forum. Mam kilka gadżetów dodatkowych do niego. PozdrawiamRemekG11 to zacny aparat Canona. Z tego co czytałem to naprawiono wszystkie niedociągnięcia z G10 i na szczęście zmniejszono rozdzielczość z 14Mpix do 10Mpix przy sensorze 1/1.7. A to powinno skutkować poprawą jakości obrazu i pewnie tak jest. Nie mam tego aparatu, ale użytkownicy z pewnością zauważyli różnicę. W zeszłym roku miałem przez kilka dni Panasonica LX3 i powiem szczerze, że zakochałem się w tym niepozornym kompakciku. Optyka wspaniała, w końcu to legendarna Leica. Aparat robi zdjęcia w formacie RAW i ma tak naprawdę wszystko, czego można wymagać od kompaktu. Na filmach mi nie zależy ) Pomimo tego, że mam lustrzanki Nikona D200x2 i D700, jestem zachwycony tym maleństwem LX3. To naprawdę solidny kawałek elektroniki. Szkoda tylko, że ten obiektyw ma dość wąski zakres. Co do reszty nie mam jakichkolwiek zastrzeżeń. Zdjęcia z RAWów zawsze były świetne. Wręcz powalały jakością większość fotek z tanich lustrzanek. Nie wiem jak ten LX3 ma się do G11, ale z tego co czytam, to jest lepszy od Canona. Czy Ty remku masz jakieś porównanie tych dwóch kompaktów ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2010 http://www.tipa.com/english/XX_tipa_awards_2010.php Trochę to zabawne zestawienie bo ... są oceniane produkty, których jeszcze świat do końca nie widział np. Photoshop CS5, albo panasonic G2, ale .... wrzucam. Canon G11 został wybrany w kategorii best expert compact camera http://www.tipa.com/english/award-details.php?iId=1775&s Award=Best+Expert+Compact+Camera PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Trzeba mieć sporo samozaparcia by nadążyć za wątkiem Szukam małpki cyfrowej na ryby, wycieczki, imprezy rodzinne itp. Coś do góra 700PLN a najlepiej 500PLN. Myślałem o tym ale w realu wykonany nędznie: http://a.gery.pl/item999287578_canon_a480_2gb_ladow_pokr_2xa ku_nowe_f_vat.htmlMoze coś takiego? http://a.gery.pl/item1009246074_canon_sx120_is_sdhc4gb_lad_a ku_fut_nast_sx110.htmlDoradźcie proszę bo zielony jestem w temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Użytkowałem czarnego canon sx100is. Nie wiem, chyba nie można go już dostać, ale są jego rozwinięcia (niewielkie zmiany, matryce 9Mpx i 10Mpx).Aparat warty każdej złotówki, naprawdę niezły obiektyw, przy tej wielkości zupełnie wystarczająca 8Mpxl matryca, możliwość 10x zooma optycznego, wystarczająco szeroki kąt do portretów i takich takich Światło 2.8 - 4.3Od taniego, uniwersalnego kompakta, nie wymagałbym więcej, czepiając się AF mógłby być szybszy, ale ślamazarny też nie był. Aparat też mógłby być szybszy, ale ślamazarny nie był. Na pewno konkurencyjny, a wszystkie jego wady/niedociągnięcia wynikają z półki cenowej na której leżał. Tak go oceniłem podczas ciągłego użytkowania w warunkach wędkarskich, wyjazdowych i rodzinnych.Prawie wszystkie potrzebne i niepotrzebne bajery ma.Obsługa (menu i ergonomia) uważam bdb, intuicyjna, żadnym nikonem, sony, czy lumixem nie pstrykało mi się tak dobrze.Jak możesz, to złap go w rękę, bo sprawia mocno plastikowe wrażenie. Mój spasowany był solidnie i wszystko grało, ale nie każdy będzie takie wrażenie tolerował. Chociaż to sprzęt za kilka stówek, więc... Poczytaj opinie o nim na forach, a nóż Ci przypasuje następca, sx110is http://www.allegro.pl/item1010667551_canon_powershot_sx110is _9_0_mp_10_x_zoom.html EDIT: sorry, nie zauważyłem, dałem linka do używki. Ja za swojego (sx100is) jakiś czas temu dałem coś około 650pln i to z ładowarką i kompletem 4 aku (dwa w zapasie) i kartą 2GB.Teraz ceneo/allegro mówi, że od 799pln za sx120is. Tu już bym się zastanowił. PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 ...a używki z allegro są coś warte? Sporo firm handlujących takowym sprzętem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Nie odpowiem. Osobiście nie rozważam takich zakupów (elektroniki, zwłaszcza przez allegro) z drugiej ręki, choć są tacy co kupią, chwalą sobie, że mają za pół ceny i nic się nie dzieje.Link wkleiłem, bo patrząc na cenę, nie pomyślałem że będzie to sprzęt używany - nieco ponad rok temu, poprzedni model (bez dodatków), kosztował mnie mniej więcej tyle. Linka do nówki już nie wklejałem, bo nietrudno znaleźć a wykracza poza założony budżet PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Witam ,nie chce zakładac nowego wątku,mianowicie wpadł mi w oko ostatnio ten aparacik- http://fotoblogia.pl/2010/04/10/panasonic-lumix-tz10-krotki- test/ moge go miec lekko powyżej tyć zł ,jest plus bo kompakt,mały wygodny,i interesuje mnie czy wart tej kasy a moze jakis inny kompakt,używany by był do fotografi ogolnej,ryby,imprezy i czesto w pleneże.a nie bardzo kojarze te ISO,OGNISKOWE I WOGÓLE,pozdrawiam amator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LASSOjbait Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Wydaje mi się, że wędkarz MUSI mieć aparat z pilotem, ja w każdym razie tym się głównie kierowałem. Taka podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Żak Opublikowano 4 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2010 Witam ,nie chce zakładac nowego wątku,mianowicie wpadł mi w oko ostatnio ten aparacik- http://fotoblogia.pl/2010/04/10/panasonic-lumix-tz10-krotki- test/Dla mnie osobiście 14.5Mpix na matrycy rozmiaru 1/2.33 CCD to kompletna porażka. Przesilona ta matryca strasznie. W wyższych czułościach będzie szum jak diabli. A należy pamiętać, że nie zawsze na rybach świeci słońce Symbole matryc i ich realna wielkość : 1/2.7'' 5.37 x 4.04mm 1/2.5'' 5.76 x 4.29mm 1/1.8'' 7,18 x 5,32mm 1/1.7'' 7.60 x 5.70mm 1/1.6'' 8,4 x 6,3mm 2/3'' 8.80 x 6.60mm APS-C 22.70 x 15.10mm FF/FX 36.00 x 24.00mm .....to tak dla orientacji w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamek Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 Witam. Moj aparacik odmówił posłuszeństwa i musze kupić cos nowego ale nie mam zabardzo pieniędzy i bardzo słabo sie znam na aparatach i fotografi i chciałbym zebyście mi coś podpowiedzieli. Aparat głównie do zdjięć plenerowych. Myslę o tym co sadzicie o tej marce i o aparacie ?? http://www.allegro.pl/item1020830435_aparat_cyfrowy_benq_c12 50_black_karta_sd_2gb.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 11 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2010 Nie pomogę bo nie znam maszynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 6 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11145 Najwidoczniej Canon w przyszłości ma zapanować nad imperium suszarek policyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 6 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Stanowczo zbyt daleko w przyszłość wybiegli tym razem.Kto dziś planuje jakim aparatem będzie robił zdjęcia za 20 lat? Po za tym raczej ciężko rokować jak szybko będzie się rozwijał przemysł fotograficzny w tym czasie.Zbyt wiele rzeczy może się wydarzyć po drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość White-fish Opublikowano 27 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 No to pojechalem w przyplywie emocji i zakupilem dzisiaj:D300sNikkor AF-S 70-300 f/4.5-5.6 VR Zobaczymy co to moze. I w planach najblizych:Nikkor AF-S 105 f/2.8 VRNikkor AF-S 17-55 f/2.8Nikkor AF-S 300 f/4.0 plus konwerter 1.4 I pewnie jakas lampka i gripek;) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Baaaaardzo dużo! To już sprzęt klasy profesjnalnej - można zarabiać porządne pieniądze takim zestawem albo uprawiać zaawanswane tematy fotografii jako hobby. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Baaaaardzo dużo! To już sprzęt klasy profesjnalnej - można zarabiać porządne pieniądze takim zestawem albo uprawiać zaawanswane tematy fotografii jako hobby. PozdrawiamRemek Olek tez duuuuuuuzo moze wiec raczej kosmetyczna zmiana w tym wypadku nastapila:) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 pls nie porównój olka do tego nikona To zupełnie inna klasa systemu. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 pls nie porównój olka do tego nikona To zupełnie inna klasa systemu. PozdrawiamRemek hmmmPopolemizowalbym, ale przez wzglad na to, ze nie jestesmy na forum fotograficznym i fakt, ze rozne sa zalozenia obu systemow przemilcze ta mala prowokacje:)) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 możesz polemizować szukaj Olka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 @Remku, dajesz do pieca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Nie mówię, że olek jest zły, że bleeee itd. Moim zdaniem jednak polemika na temat potentatów rynku fotograficznego można zamknąć (w kwestii DSLR) w dwóch słowach - Canon i Nikon. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Nie wszystko kreci sie wokol reportazu, sportu, slubow, portretow etc. Sa jeszcze inne dziedziny fotografi:) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Mój przyjaciel twierdzi że tak naprawdę istnieje tylko Mercedes i BMW, a przecież wiemy że tak nie jest .A dyskusja kto w czym i kiedy lepszy, zostawmy to systemowym talibom . Tutaj akurat sport jedynie a reszta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi