popper Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 ja sprzedałem jedną lustrzankę z myślą o kupieniu małego kompakta i wybór padł na G7X , na razie jestem mile zaskoczony i zadowolonyBardzo podobnie wszedłem w posiadanie RX100 od Sony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Jeśli ktoś chce to mogę mu wydać praktycznie nową obudowę podwodną na aparat Canona z serii G ... chyba G9 jeśli się nie mylę. Leży u mnie i się kurzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modełator Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Modele G11/12 posiadają mniejszą matrycę od swojego poprzednika g10 co spowodowało zmniejszenie szumów. Jest to kompakt z półki pro kompaktów którymi można nieźle zaszaleć i nie jedną tanią lustrzankę prześcignąć w jakości zdjęć.Dwa cudy w jednym . Sprzedajesz te aparaty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 (edytowane) rozumiem, że masz raczej na myśli Rozdzielczość matrycy G11 robi fajne zdjątka w gorszych warunkach, ale jakoś mi coś w nim nie pasowało przy ostrzejszym (niedobrym) świetle i czystym powietrzuG7 bardziej lubi wakacyjną pogodę i dlatego na niego padł wybór (plus wielkość i waga) brakuje mi w nim wizjera bałem się szumów przy tej rozdzielczości (która nie wiem komu jest potrzeba), ale okazuje się, że nie jest źle Edytowane 7 Listopada 2015 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweł0891 Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 ja sprzedałem jedną lustrzankę z myślą o kupieniu małego kompakta i wybór padł na G7X , na razie jestem mile zaskoczony i zadowolonyG7X jest daleko poza moim budżetem niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stafford Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 (edytowane) Bardzo podobnie wszedłem w posiadanie RX100 od SonyBardzo podobnie wszedłem w posiadanie RX100 od SonyNawt bardzo, bardzo podobnie: g7x i rx100 mają te same matryce bodajże Rowniez polcam RX100 na rybki. Używkę I wersji mozna już koło tysiaka wyrwać a zdjęcia i filmy będą lepsze od G10, G11 i tym podobnych... Edytowane 12 Listopada 2015 przez Stafford Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom3 Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Zobacz panasonica lx5 .Ja od roku na nim śmigam i nie narzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bongo Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 ja posiadam lx7 i też mogę polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Witajcie, mam aparat Nikon Coolpix P90 i chciałbym go zmienić na coś nowszego. Myślałem o lustrzance ale raczej nie jest mi potrzebny taki zaawansowany sprzęt, myślę też nad jakimś aparatem typu super zoom tyle że bardziej zaawansowanym, z większą ilością ustawień itp. Znacie jakiś model godny polecenia? Cenowo to myślę że max te 1500zł chociaż najlepiej byłoby tak do 1tysNa razie moją uwagę zwrócił np. Olympus SP-100EE Edytowane 13 Grudnia 2015 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Z kompaktowych soperzoomów ja używam już leciwego , jak się okazuje po paru latach , Sony DSC HX9V . Myślę , że jego następcy , czyli DSC-HX60 lub 90 to fajny pomysł na kompakt z superzoomem zwłaszcza , że jest preselekcja przysłony i czasu , czego u mnie niestety brakuje . Nowa 60-tka poniżej tysiaka . Znakomite programy tematyczne i przede wszystkim doskonałe filmy. Choć RX100 zdecydowanie ciekawszy , jeśli chodzi o obiektyw i matrycę , ale zoom to już raczej nie "super" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Generalnie chcę super zoom dlatego ze się nieraz przydaje, no i fajnie żeby był z niego ładny obrazek. Dodatkowo zależy mi na dość dobrej baterii i w miarę niskich szumach.Poczytam o tych modelach Sony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 "super zoom" = ciemnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Coś za coś, na lustrzankę i kilka obiektywów nie mam kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) a po co Ci lustrzanka napisałeś, że super zoom "nieraz się przydaje", więc zastanów się co to znaczy nieraz i co jest ważniejsze, chyba, że chcesz robić dzieciakom zdjęcia na falach morskich i nie chcesz włazić do wody, co np. w Bałtyku mogę zrozumieć :) Edytowane 13 Grudnia 2015 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Przydaje się w sytuacjach kiedy chcę zrobić zdjęcie ptakowi czy np wiewiórce, a jak wiadomi do nich się blisko nie podejdzie potrzebuje czegoś co zabiorę na ryby i zrobię zdjęcie krajobrazu jak i jakiegoś napotkanego zwierza albo kłusownika z ukrycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 a jak często będziesz miał światło do używania kompaktowego super zooma, np. w lesie ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Pewnie rzadko, ale raczej częściej będę używał go na rzeką Na razie przemawia do mnie najbardziej Sony DSC-HX300Migawka 1/4000, dość dobra bateria, obiektyw f/2.8 – 6.3 chyba nie taki zły. Z resztą tutaj jest test: http://www.optyczne.pl/24.5-Test-Test_megazoom%C3%B3w_2013_Sony_Cyber-shot_DSC-HX300.html Edytowane 13 Grudnia 2015 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stafford Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Jeżeli potrzebujesz super zooma to pewnie ten Soniacz nie będzie najgorszy - obiektyw Zeissa może trochę ratować sytuację wynikającą z ogromnego zakresu. Bo kupując kompaktowy aparat z takim zakresem ogniskowych trzeba sobie zdawać sprawę z ograniczeń, które sygnalizuje Ci słusznie @bazyllos. Konsekwencją stosowania obiektywu z taką krotnością zooma jest stosunkowo słabej jakości obiektyw, szybko ciemniejący w stronę dłuższego końca i mała wielkość matrycy. Mniejsza matryca to większe szumy przy wyższych czułościach, które wskakują już stosunkowo szybko ze względu na ciemny obiektyw itd. Faktem jest jednak, że oprogramowanie w dzisiejszych aparatach dosyć skutecznie niweluje techniczne niedoskonałości i okazuje się, że dla wielu taki poziom jakości jest w zupełności wystarczający.I dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Ten sony może się okazać całkiem OK, przy niewielkich zbliżeniach. Niestety znaczący spadek światła jest nieuchronny. Tutaj i tak nie ma (chyba) tragedii, jeśli przy 50x utrzymuje f=6,3.Istotne, jak szbko, w miarę zbliżania (tele), ta wartość jest osiągana. Moj zeiss f-1,8 (1x) osiąga na starcie ale już przy 1,5x, przymyka do f-3,2.......przy 2x już f=3,5 a przy 3x aż do f=4,5Od 3.3x juź tylko f=4,9 do końca zooma krótkiego w sumie zooma.Mam nadzieję, że choć trochę ma to sens Edytowane 13 Grudnia 2015 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishnen Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 Może cos takiego? Nikon Coolpix L340, cena około 600 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Jak już pisałem wyżej mam od nowości Nikona Coolpix P90, on ma zoom 24x i w sumie nie potrzebuje zooma 50x czy 60x jak w tych najnowszych. Takie do 35x by mi wystarczyło. Wiem mniej więcej czego oczekuje, co mogłoby być lepsze niż w w tym coolpixie. Czyli chciałbym lepszą baterię (tutaj nie starcza nawet na 100 zdjęć), wyższe użyteczne ISO, ogółem lepszy obrazek, optyka w tych nowszych pewnie będzie już lepsza i to też sie przełoży na na jakość. Oczywiście nie pstrykam w trybie AUTO bo wtedy to dopiero zdjęcia były tragiczne (w zależności od warunków). Popatrzyłem trochę tańsze z mniejszym zoomem to mają też ogólnie gorsze parametry więc się nie opłaci raczej. Edytowane 13 Grudnia 2015 przez adrionn911 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stafford Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) http://www.optyczne.pl/ranking_czytelnik%C3%B3w-ranking_kompakt%C3%B3w.html Tutaj masz ranking aparatów kompaktowych wg ocen użytkowników. Niektóre są przetestowane. Możesz filtrować po krotności zooma.Wybierz najlepszy, na który Cię stać i ... rób zdjęcia Nota bene za najlepsze optycznie zoomy uważa się te z najmniejszą krotnością powiększenia. Przy lustrzankach obiektywy o najlepszych parametrach optycznych mają krotność zooma x3 Edytowane 13 Grudnia 2015 przez Stafford 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Generalnie to ten Sony HX-300 wydaje się OK, znalazłem takiego za niewiele ponad 800 w stanie idealnym nie mam parcia, aparat i tak dopiero na wiosnę mi będzie potrzebny. Staram się rozglądać za czymś z możliwie najjaśniejszym obiektywem. Edytowane 13 Grudnia 2015 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 A kompakt z wymienną optyką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishnen Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Sony HX-300, ciekawa propozycja, cena po nowym roku na pewno spadnie.Też myślę o zakupie nowego aparatu, stary ma zoom tylko 10, a lustrzanka trochę za ciężka na wędkarskie wyprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi