Skocz do zawartości

Aparat dla wędkarza

Rekomendowane odpowiedzi

Tak pisząc szczerze to na razie nie jestem zadowolony nowego zakupu, ale tak jest,

kiedy się przesiadasz z Mercedesa do Malucha.

Na dodatek do robienia zdjęci wybrałem nie najciekawsze warunki, śnieg i pochmurny

dzień a nadmiar złego z mierną znajomościom tego aparatu, którego obsługa jest

całkiem inna jak lustrzanki Nikona, czy też Fuij FinesPixa.

Mówi się, „Co nagle to po diable”, czyli pomalutku, próbuj, testuj aż znajdziesz przyczynę.

Może po prostu za dużo się spodziewałem, no i zawsze mogę sprzedać.

Zdjęcie zrobione na pełnym zoomie 840 mm, przysłona 5,8, czas 1/320 s, ISO-400,

odległość od obiektu około 3-5 m.

niestety biednie to wygląda... no ale po takim zoomie trudno było się spodziewać szału

Porównałem zdjęcia zrobione Nikonem D40x zrobione w takich samych warunkach 3 lata temu,

no i oczywiście różnica jest kolosalna zaznaczę, że też były robione przy ISO-400,

ale na zoomie 300 mm.

Trzeba wżąć też pod uwagę, że nie są to zdjęcia na wystawę, ale jakość mogłaby być lepsza,

po prostu zabawka z dobrym zoomem.

Mam dla was jeszcze jedno zdjęcie:

Zdjęcie zrobione na pełnym zoomie 840 mm, przysłona 5,8, czas 1/160 s, ISO-100,

odległość do obiektu około 200-250 m.

post-59871-0-33951800-1453324281_thumb.jpg

niestety biednie to wygląda... no ale po takim zoomie trudno było się spodziewać szału

Fotoreporter się pyta znanego fotografa przyrody.

- Jak Panu udało się zrobić tak dobre zdjęcie tego ptaka?

- No cóż – odpowiada artysta – dobre światło, odpowiednia ekspozycja i dobry sprzęt.

Po chwili dodaje.

- Zapomniałem dodać, że na dobre światło, odpowiednie miejsce i tego ptaszka polowałem

10 lat z dobrym aparatem.

A Ty byś chciał żebym w byle jakich warunkach i miernej jakości sprzętem zrobił dobre zdjęcie.

A Ty byś chciał żebym w byle jakich warunkach i miernej jakości sprzętem zrobił dobre zdjęcie.

To po co wrzutki i porównania, skoro sam doskonale zdajesz sobie sprawę, że w tych warunkach i tym sprzętem szału się nie uzyska? Nie wiem, czego w takim razie oczekujesz...

Fotoreporter się pyta znanego fotografa przyrody.

- Jak Panu udało się zrobić tak dobre zdjęcie tego ptaka?

- No cóż – odpowiada artysta – dobre światło, odpowiednia ekspozycja i dobry sprzęt.

Po chwili dodaje.

- Zapomniałem dodać, że na dobre światło, odpowiednie miejsce i tego ptaszka polowałem

10 lat z dobrym aparatem.

Spokojnie, wyraziłem tylko swoje zdanie, niczego nie karzę :)

Tez na niejedno zdjęcie czekałem godzinami, dniami, tygodniami, itd.

I żeby nie było, że nie wiem o co chodzi np. w fotografii ptaków, przykłady z wielu innych poniżej...

130795qwq.jpg

1558876.jpg

• Like 9

To ma być aparat dla wędkarza, lekki i poręczny, który lubi pstryknąć czasem parę zdjęć.

Zobaczymy jak będzie się sprawował w bardziej przyjaznych warunkach, a po drugie,

co za problem zabrać na łódkę 2 aparaty.

Zależał mi na:

1.       Dużym zoomie.

2.       Obrotowym ekranie,

3.       Gorącej stopce.

4.       Niskiej cenie.

On wszystko to ma, no i można nawet selfika sobie pstryknąć z rybką.

post-59871-0-16776900-1453379780_thumb.jpg

Edytowane przez Fishnen

To ma być aparat dla wędkarza, lekki i poręczny, który lubi pstryknąć czasem parę zdjęć.

Zobaczymy jak będzie się sprawował w bardziej przyjaznych warunkach, a po drugie,

co za problem zabrać na łódkę 2 aparaty.

Zależał mi na:

1.       Dużym zoomie.

2.       Obrotowym ekranie,

3.       Gorącej stopce.

4.       Niskiej cenie.

On wszystko to ma, no i można nawet selfika sobie pstryknąć z rybką.

1.       Dużym zoomie - dla mnie mało przydatny gadżet (w tzw. mega zoomach, co najwyżej do tzw. "zdjęć poglądowych" lub "do celów dokumentacyjnych")

2.       Obrotowym ekranie - czasem przydatny ale... nigdy nie miałem więc nie wiem do czego służy

3.       Gorącej stopce - czasem przydatna

4.       Niskiej cenie - tak, to ważne

Do "samozdjęć" mam smartfona...

PS. No dobrze, dość wymądrzania :) Życzę zadowolenia ze sprzętu, przyjemnego fotografowania i udanych zdjęć, pozdrawiam

Edytowane przez Jano

@Fishnen

Czy zdjęcia na max zoomie robiłeś na statywie? Jeżeli tak to faktycznie nie najlepiej to wygląda ale niczego lepszego nie należy się spodziewać przy tej krotności zooma i tak małej matrycy... szczególnie w kompakcie Canona, których kilka miałem i żaden nie zachwycał jakością.

• Like 1

@m a t , pytanie to już zadawałem przy jakiejś okazji , ale gdybyś mógł sprawdzić , czy Twoja a6000 ostrzy na samowyzwalaczu , to byłbym wdzięczny .

Sprawdziłem ale nie we wszystkich opcjach . Jedynie pstrykałem auto , sceny i tam stałego ostrzenia na samowyzwalaczu nie ma .

@Jano zapomniałem o najważniejszym, o wizjerze.

Kiedy robie zdjęcia zawsze używam wizjera, ekran jest tylko na specjalne okazje.

Smartfon, też mam, ale do robienia zdęci go nie używam,

dla mnie to nie aparat tylko fotokomórka.

@Fishnen

Czy zdjęcia na max zoomie robiłeś na statywie? Jeżeli tak to faktycznie nie najlepiej to wygląda ale niczego lepszego nie należy się spodziewać przy tej krotności zooma i tak małej matrycy... szczególnie w kompakcie Canona, których kilka miałem i żaden nie zachwycał jakością.

Wszystkie zdjęcia były robione z ręki.

Ale co tu narzekać, aparat za 500 zł (tyle mnie kosztował + 25 zł za przesyłkę),

na pewno robi leprze zdjęcia jak smartfon.

Sprawdziłem ale nie we wszystkich opcjach . Jedynie pstrykałem auto , sceny i tam stałego ostrzenia na samowyzwalaczu nie ma .

Oki , wielkie dzięki . Niestety , ale ta funkcja wydaje się być niedostępna w większości aparatów , za którymi się rozglądam .

Moim zdaniem lipa.

Nie jest tak źle, za wcześnie zacząłem narzekać, byłem w plenerze,

zrobiłem parę zdjęć przy lepszym świetle nie jest to

Hasselblad Ferrari Edition e 200MPixel za set tysięcy zł.

Co prawda po Canonie (kiedyś jedna z lepszych firm) spodziewałem się więcej,

jednak Canon PowerShot Sx30 IS 14,1 Mega okazał się przeciętnym aparatem.

Ważne, że ma wszystko, co chciałem:

1.       W miarę duży zoom, bo 35.

2.       Wizjer.

3.       Gorącą stopkę pod dodatkowy błysk

4.       Obrotowy ekran, na którym mi bardzo zależało,

przydatny np. przy robieni takich zdjęć.  

post-59871-0-25713300-1453472662_thumb.jpg

no jak do takich to luz, wystarczy... milczek.gif

Do lepszych mam lepsze.

Żeby potwierdzić, że nie jest tak źle.

1.       Zdjęcie szeroki kont.

2.       Max zoom, odległość 110 m (zmierzyłem) zdjęcie z ręki),

czas - 1/250 s, ISO – 200.

Wada, o której trzeba pamiętać to słaby akumulator,

około 300 zdjęć przy temperaturo – 5 stopni.

I to by było na tyle przynudzania, dziękuję za cierpliwość.

post-59871-0-23877600-1453495736_thumb.jpg

post-59871-0-11789500-1453495758_thumb.jpg

• Like 1

Panowie nie wiem za bardzo o co chodzi w temacie af na samowyzwalaczu . Jeśli jest spust migawki to ustawiam samowyzwalacz , spust do połowy żeby af wyostrzył potem do końca żeby zadziałał np. 10 sek. wyzwalacz idę na punkt ,,pomiarowy" , fota i w drogę . No przynajmniej tak się da w moim Nikonie .

Panowie nie wiem za bardzo o co chodzi w temacie af na samowyzwalaczu . Jeśli jest spust migawki to ustawiam samowyzwalacz , spust do połowy żeby af wyostrzył potem do końca żeby zadziałał np. 10 sek. wyzwalacz idę na punkt ,,pomiarowy" , fota i w drogę . No przynajmniej tak się da w moim Nikonie .

Alex , chodzi mi o przeprowadzenie całej tej operacji , gdy jestem sam na łódce . Normalnie łapię ostrość na punkt naprzeciwko mnie , póżniej w okolice tego punktu ustawiam aparat na statywie , spustem migawki uruchamiam samowyzwalacz  , wyjmuję rybkę z podbieraka do zdjęcia i ...pstryk . Aparat parametry ekspozycji łapie z wcześniejszego ustawienia , a focę w przeciwnym kierunku  . Czasem wychodzi z tego zupełna lipa .

A chciałbym tak . Obracany o 180 stopni wyświetlacz pozwala mi skadrować ujęcie na wcześniej ustawionym na statywie aparacie , samowyzwalacz włączony , naciskam spust , mam 10 sekund na ustawienie się z rybką , po czym AF ostrzy i ...pstryk . Zaznaczam - sam na łódce . To nie jest wielka łódż . Aparat to kompakt lub bezlusterkowiec . I do tego celu właśnie szukam opcji ostrzenia na samowyzwalaczu .

Edytowane przez malinabar

• 4 tygodnie później...

Długo czekałem ale przywieźli prosto z china . A6000 ostrzy na tym pilocie . Wszystkich ustawień nie próbowałem ale na dwusekundowym zawsze ostrzył natomiast na normalnym , na zoomie nie zawsze , poza tym ekspresowo łapie ostrość . Najdalej ustawiałem na ok 4m , fabrycznie to chyba do 8m podają zasięg tego pilota . Powinien sprawdzić się nad wodą . Za dwie sztuki  £1.98  :)

post-50013-0-13604100-1455548438_thumb.jpg