Skocz do zawartości

Aparat dla wędkarza

Rekomendowane odpowiedzi

Nie można porównywać firmy RICOH do KIA, jeśli chodzi o aparaty fotograficzna to forma z wielkim doświadczeniem, aparaty analogowe a w szczegóolności lustrznki jedno i dwu obiektywowe na tzw średni format 6x9, 6x6 czy 6x4,5 ich wyroby obok Minolty ustępują jedynie szwedzkiemu Hasselbladowi, a i to nie koniecznie. B) B) :D

Pozdro Jachu

PS. dawid fajna stronka co zalinkowałeś, dzięki :D

• 3 tygodnie później...

Witam

Jakość zdjęć robionych przez mój stary aparat doprowadza mnie już do szewskiej pasji w związku z tym czas najwyższy coś zmienić :D

Na chwilę obecną rynek aparatów rośnie niemal z każdym dniem i ciężko mi się połapać. Może któryś z forumowiczów wskaże mi drogę.

Wiem że były posty o podobnej treści, ale każdy z nas ma inne wymagania, a przynajmniej tak sobie to tłumaczę :D

A zatem wypadało by się określić - a więc chciałbym:

- aby zdjęcia były naprawdę ostre i wyraziste

- aby miał dość duży zoom optyczny

- aby była możliwość zrobienia niezłego makro

(jeśli nie można połączyć w/w cech w jednym aparacie lub jak to się mówi że co jest do wszystkiego to jest do niczego to nie krzyczcie - po prostu w tej materii jestem totalnym laikiem)

Przypuśćmy że jestem w stanie zainwestować około 1500 pln.

Jeszcze jedno: co nieco przeglądałem strony www poświęcone aparatom i według mojego widzimisie i poczucia estetyki(może to głupie) wchodzą w rachubę jedynie: Canon,Nikon i ewentualnie Panasonic. Dlatego też prosiłbym aby ewentualne sugestie i podpowiedzi skupiły się na tych markach.

No chyba że ktoś ma przynajmniej 10 powodów że marka X jest lepsza od marki Y. :D

Pozdrawiam i z góry dziękuje za podpowiedzi.

Kuba

Dobra, pogadałem, popisałem... chciałem coś wybrać konkretnego ale teraz trafiła mi się okazja. Prosiłbym o poradę, bo nie wiem do końca co wybrać. cena ta sama, atrakcyjna.

do wyboru

Sony W120: http://foto.recenzja.pl/Sony_W120-rec-1700/

Canon PowerShot SD750: http://foto.recenzja.pl/Canon_PowerShot_SD750-rec-1610/

z góry dzięki.

Witam

.......

.......

Duży zoom w kompaktach wyklucza :

Mówię to na bazie własnych doświadczeń (jestem raczej praktykiem niżli teoretykiem ;) )

Co do marki ja jestem Canonier - ale nie ortodoksyjny :mellow:

PZDR

Zanderix

W kompaktach jest tak, że dzielą się w/g klasy cenowej, a nie marki, która go wykonała. To jest czynnik wtórny. Jak słusznie zauważył Zanderix jak najkrótszy zoom (wskazane żeby przynajmniej soczewki miał ze szkła) i jak najdalej od makro. Do makro są produkowane specjalne obiektywy z wysuwanym tubusem i są relatywnie drogie. Poza tym robienie zdjęć makro przy pomocy aparatu przeziernikowego (a takim jest właśnie kompakt) jest niezmiernie trudne z powodu bardzo małej t.z. głębi ostrości. Czyli jak żartują użytkownicy takich obiektywów głębia ostrości jak gazeta. Czyli wszysto przed i za jest nieostre.

Z Nikona poszukaj w seri Coolpix. Jest wiele modeli. Staraj się, żeby zoom zaczynał się od 28mm (po przeliczeniu). Popularne kompakty prawie wszystkie rozpoczynają się od 36mm, a to na łódkę jest za mało. U nas w kraju jest zwyczaj pływania na bardzo malutkich łódeczkach i n.p. dużego szczupaka nie idzie potem takim obiektywem obiąć.

Ostatnia uwaga ogólna. Przy wyborze sprawdzaj masę aparaciku. Zasada jest taka, że czym aparat jest lżejszy to znaczy, że jest gorszy. Jakość aparatu rośnie wraz z jego masą. Aparaty profesjonalne są duże i ciężkie. Natomiast plastikowe zabawki nic nie ważą i prawie nic nie są warte.

Życzę Ci udanego wyboru.

pozdrawiam :D

Andrzeju,

W aparatach kompaktowych masz największą głębię ostrości nawet przy makro wynika to nie z konstrukcji obiektywu a z wielkości matrycy. Przy tych samych ogniskowych w kompakcie uzyskasz największą głębię ostrości, później w aparatach klasy APS-C (czyli lustrzankach w formacie DX), a na końcu przy lustrzankach FX. Tak więc papierowa głębia ostrości nie odnosi się do kompaktów.

Pozdrawiam

Remek

Takie aparaty istnieją tylko wiadomo, że cudów pod względem jakości nie będzie. Musisz szukać czegoś z serii super zoomów np. Canona S5 IS, ale i inni mają takie produkty. Akurat S5 ma wnętrze z G9 ale inny układ optyczny.

Pozdrawiam

Remek

A ... i jeszcze jedno. Zastanów się po co Ci zoom. Na rybach używam go niezmiernie rzadko, mimo, że mam szkło naprawdę wysokiej klasy. Najczęściej na naszych wyprawach używa się szerokiego szkła. Tak więc szukałbym kompaktu z szerokim obiektywem raczej. Poza tym ... przy zoomie degradacja obrazu jest tak duża na kompakcie, że zdjęcia są na każdym mało ostre (spada drastycznie rozdzielczość obiektywu).

Pozdrawiam

Remek

Witam

Tak jak myślałem. Jeśli chodzi o ten zoom to był mi potrzebny nie na ryby :D czasem lubię wyskoczyć na okęcie i popstrykać fotki samolotom - ni to hobby ni to zainteresowanie- po prostu to lubię. Ale potwierdza się to co wyczytałem na forach poświęconych aparatom, czyli duży zoom = utrata jakości.

Rzecz wiadoma że wędkarsto lubię bardziej niż samoloty, więc z dużego zoomu rezygnuję już na wstępie. Zdecydowanie więcej będzie służył nad wodą i jak wiadomo w rodzinnym zaciszu.

Dawno, dawno temu użytkowałem Coolpixa 2100 i zdjęcia jak na taką maszynkę robił niesamowite !!!

Remku, czy mógłbyś w takim razie polecić coś z szerokim obiektywem, będę wdzięczny :D

@Zenderix, Thymallus, Remek - dzięki za pierwszą pomoc.

Pozdrawiam

Kuba

Remku, a ja ostatnio chodzę na ryby tylko z teleobiektywem (80-200L, f.4). Jest ciężko, ale za to jakie tło wychodzi na portretach ;)

Ba, dla znających się co nie co na fotografii to oczywiste, ale przeciętny użytkownik kompaktowego pstrykacza nie wyobraża chyba sobie jak można zrobić portret z odległości 10 czy 20 metrów :D

A ... i jeszcze jedno. Zastanów się po co Ci zoom. Na rybach używam go niezmiernie rzadko, mimo, że mam szkło naprawdę wysokiej klasy. Najczęściej na naszych wyprawach używa się szerokiego szkła. Tak więc szukałbym kompaktu z szerokim obiektywem raczej. Poza tym ... przy zoomie degradacja obrazu jest tak duża na kompakcie, że zdjęcia są na każdym mało ostre (spada drastycznie rozdzielczość obiektywu).

Pozdrawiam

Remek

Dokładnie tak, ja używam lustrzanki analogowej, w której obiektyw standardowy (50mm) zastąpiłem Pentaxem 28mm i to jest zestaw idealny nad wodę, przynajmniej jak dla mnie.

No tak, ale ze względów finansowych lustrzanki nie wchodzą w grę :(

Czy ktoś może polecić jakiś aparacik kompaktowy z obiektywem 28 mm ?

I jeszcze jedno pytanko, czy jakikolwiek aparat tego typu posiada zdalne uruchamianie aparatu ?

Pozdrawiam

Kuba

Jesli chodzi ci o wyzwalacz to chyba wszystkie dostępne maja.

Pozdrawiam

Slider

Tak. Niektóre kompakty mają pilota na wyposażeniu lub jako opcja. Dotyczy to między innymi wybranych modeli Coolpix f. Nikon.

Mój kolega sprzedaje Nikona Coolpix 8400. Za dobre pieniądze i jest to fajny parat. jeszcze z obudową metalową (rama) i zoomem z soczewkami szklanymi. Ma bardzo szeroki zoom. Szczegóły na prywatnej lini.

pozdrawiam :D

Pokusiłem sie zrobić niewielki test,

piszcie co zrobić jeszcze,

jak oceniacie?

canon: http://picasaweb.google.com/rrajchel/TestCanonSD750

soniak: http://picasaweb.google.com/rrajchel/TestSonyW120

Jutro jak tylko naładuje to postaram zabrać je na spacer.

jak narazie soniak przemawia do mnie stabilizacją obrazu i wizjerem optycznym

uffff.....

Przepatrzyłem chyba wszystkie możliwe strony o aparatach, porównania, testy, recenzje użytkowników itd.itp...

...byłem również w sklepie aby zapoznać się z niektórymi modelami organoleptycznie...

...i mam większy mętlik w głowie niż na początku, jednak wolę przebierać wśród woblerów :D

Poszedłem również za radą Remka co do szerokiego kąta i znalzałem coś takiego:

http://www.e-cyfrowe.pl/aparaty/panasonic-lumix-dmc-fx500-cz arny-p-8010.html

co o nim sądzicie ?

Są jeszcze modele TZ - też bardzo ciekawe.

Ale przyznam się szczerze że duże wrażenie (na żywo)zrobił na mnie Canon G9 :D

Pozdrawiam

Kuba

Remku, a ja ostatnio chodzę na ryby tylko z teleobiektywem (80-200L, f.4). Jest ciężko, ale za to jakie tło wychodzi na portretach ;)

Tak Jacku rozmycie (tzw.bokhen) będzie rzeczywiście przepiękne ale niestety zastosowanie obiektywu w tym zakresie powoduje, że ryby zostają dość dotkliwie pomniejszone. Nawet duże sztuki wydają się wyglądać na małe. Ja do wędkarskiej fotografii używam czegoś z zakresu 24-35 mm i tutaj ryba wygląda dobrze a niekiedy jeszcze lepiej choć nie ukrywam, że nadal brakuje mi modeli z rybą by wyrobić własny styl. :D

Jeśli chodzi o bużetowy aparat i dobrą jakość to polecam aparacik, który ma Hasior. Kiedyś miałem jego poprzednika (przelotnie co prawda) i sprawował się wyśmienicie. Hasiora aparacik to aparacik za max. 500pln a robi na prawdę super zdjęcia. Zobaczcie sobie w wątku o Irlandii.

Pozdrawiam

Remek

no to i ja trafiłem do tego wątku, tylko że jak dla mnie mógł by być aparat używany :D. Najgorsze jest to że zawsze gdy zawezmę się

żeby coś kupić, to po moim zakupie za około miesiąc pojawia się jakaś nowa technologia, czy coś innego i to samo mógł bym kupić niemal połowe taniej :unsure:

mała prośba do Pana @Remka, prosze o odp na mój priv :mellow: bo czekam już niemal 2 tygodnie, i nie wiem czy może priv nie doszedł, lub

dostałem wiadomość zwrotną ale nie doszła... albo coś, i tak czekam i czekam :mellow:

mała prośba do Pana @Remka, prosze o odp na mój priv :mellow: bo czekam już niemal 2 tygodnie, i nie wiem czy może priv nie doszedł, lub

dostałem wiadomość zwrotną ale nie doszła... albo coś, i tak czekam i czekam :mellow:

Od razu wyjaśnijmy sobie, że tutaj (na forum) nie ma Panów a zwracamy się do siebie na Ty :D

Nie było mnie więc jak zaznaczyłem na forum nie odpowiadałem na privy. Odpowiedź generalnie do Ciebie jest w tym wątku. Jeśli chcesz wydać niewielką kwotę pieniędzy na dobry aparat to zaopatrzyłbym się w sprzęt taki jak ma hasior czyli aparat Canona z serii A.

Pozdrawiam

Remek