Skocz do zawartości

Aparat dla wędkarza

Rekomendowane odpowiedzi

No cóż Andrzeju, wywołałeś mnie do tablicy, więc pozwolę sobie odpowiedzieć na twoją polemikę.

Jako posiadacz D300 w swoich szkłach na dużych dziurach niestety stwierdziłem FF/BF. Dysponuję m.in Sigmą 30/1,4 50,1,4 Nikkorem 18-55/2,8 i każde z nich wymagało wprowadzenia w BODY (puszka to taki zwrot fotografów) korekcji AF. Na szczęście D300 ma taką możliwość. Weź proszę jakikolwiek kalkulator głębi ostrości i sprawdź jak duża ona będzie dla danego aparatu, przesłony maksymalnie otwartej (pełnej dziury obiektywu) i odległości od aparatu do modela. W niektórych przypadkach jest to 30 - 40 cm. Zatem AF w takim przypadku musi trafić idealnie, aby to co chcesz było ostre. Niestety Nikony nie są wolne od niedokładności AF, co potwierdzają moje doświadczenia oraz doświadczenia kolegów.

W przypadku przymknięcia przesłony do 4 lub jeszcze dalej zakres głębi ostrości zwiększa się i problem trafienia precyzyjnego AF jest znacznie mniej uciążliwy. Zatem jeżeli chcesz fotografować przy pełnej dziurze musisz mieć obiektyw trafiający w punkt, w przeciwnym razie to, na co ostrzysz może niestety zostać nieostre. Albo przymykać przesłonę do 4 i więcej, ale wówczas pełne światło nie jest wykorzystywane.

Jeśli chodzi o silnik w Tamronie 17-50/2,8 faktycznie wersja II go posiada. Natomiast wersja I tego silnika nie posiadała i korzystała z tzw śrubokręta w BODY. Szybkość AF-a w obydwu przypadkach jest porównywalna (znajomi użytkownicy obydwu wersji to potwierdzają) natomiast wersja z silnikiem częściej się myli w celności.

Mariusz moje uwagi i ocena Tamrona 17-50/2,8 dotyczą mojego egzemlarza. Wszystko działa bardzo dobrze. I nie ma żadnych FF/BF. Natomiast nie opisuję przypadków innych. Lekkie zmniejszenie rozdzielczości przy pełnej dziurze jest normalne i dotyczy wszystkich obiektywów. Nawet Zeissa i Leici.

Co do błędów ustwienia ostrości w canonach napisałem, że dotyczy to często szkieł producentów trzecich, a nie canonowskich. Jest to złośliwe działanie producenta. Przypadek jest znany z autopsji w moim towarzystwie fotograficznym jak i w literaturze faktu.

pozdrawiam :D

Wczoraj bawiłem się troszkę aparatem Sigmy,w zestawie jest z obiektywem 18-200 (jak dobrze pamiętam).Aparacik bardzo fajnie wykonany :D

Dla zainteresowanych:

http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/105

Cześć,

Sigmę to wolę oglądać na półkach. Kiedyś miałem aparat tejże firmy oparty na Foveonie - kompletna porażka pod każdym względem. Aparat był wolny, kolory zupełnie nie te i co więcej ich rozkład zmieniał się w zależności od odległosci od środka matrycy!!! Ja go nie umiałem użytkować - może po prostu dla mnie był zbyt wymagający :unsure:

Pozdrawiam

Remek

Nowe ceny optyki do lustrzanek bardzo zniechęcają do zakupów :angry:

Jak ktoś ma zamiar kupić nowe szkło to powinien rozejrzeć się po sklepach w których są stare zapasy i pomyśleć o zakupie.Dystrybutorzy wykorzystają nie tylko wzrost cen walut ale i zwiększony popyt spowodowany modą na lustrzanki.

Obserwuję ceny obiektywów do pentaxa,a konkretnie super szerokokątne.

Pentax DA 12-24mm f/4 skoczył z 2100pln do 2500pln

Sigma 10-20mm kosztuje ze starej dostawy 1800pln,a z nowej ma być 2200pln.

Jak tylko środki pozwolą to klepię tą sigmę.Znajomi zamawiający sprzęt foto w sklepach internetowych,dostają maile o nowej wyższej cenie swojego zamówienia.Mogą dopłacić albo zwrot gotówki.Jeżeli zadzwonisz do sklepu i danego obiektywu tam fizycznie nie ma,to będzie on droższy po sprowadzeniu na półkę.Cena w okienku na stronie jest zazwyczaj nieaktualna.

... .

Waldek, skusiłeś się na Canona??

Tak Patryk. Padło na 450D.

Wielkiego wyboru nie było.

Stary D80 Nikona ew. młodszy D60.... Rozważałem jeszcze Pentaxy 200 i 20, no i Olympus 520.

W wyniku macania, pstrykania na sucho, mlaskania nad puszkami oraz rozważania za i przeciw, wyszło mi wlaśnie tak.

Kwestie obiektywów również już w zasadzie rozstrzygnąłem.

Ufffff. Powiało grozą.

A ja właśnie zamówiłem EOS-a 450D. I jak napisałeś @FISH - NIE MA, NIE JEST AKTUALNIE DOSTĘPNY :wacko: .

Ciekawe, czy jak już będzie, to w cenie, w której chciałem kupić ;)

Przygotuj się psychicznie na nową cenę,będzie wyższa :( Kupującym przez net radzę upewnić się o fizycznej dostępności telefonicznie,w razie braku dalszego poszukiwania.Wystawiający na allegro powinni mieć towar na półce.

Ufffff. Powiało grozą.

A ja właśnie zamówiłem EOS-a 450D. I jak napisałeś @FISH - NIE MA, NIE JEST AKTUALNIE DOSTĘPNY :wacko: .

Ciekawe, czy jak już będzie, to w cenie, w której chciałem kupić ;)

Canon EOS 450D + 18-55 IS właśnie dojechał, :mellow: :D :mellow: .

Co do ceny, zdrożał nieznacznie. Tylko 50 złociszy, w stosunku do pierwotnych założeń.

No cóż, czas sobie przypomnieć to, co już wiem :lol: i uczyć się tego czego jeszcze nie wiem ;)

Jak widać po uśmieszkach jestem, w kapitalnym nastroju. Właśnie ładuję baterię.

popper@ należy Ci tylko pogratulować nowego nabytku. Na Canonach to ja się za bardzo nie znam ale mogę lekko zasugerować, żebyś baterii nie ładować. Do ładowania lepsze są akumulatorki.

Jak już będzie aparat działał to zainstaluj na forum jakieś zdjęcie z niego. Może sprzęt wędkarski ;)

pozdrawiam :D