Skocz do zawartości

Aparat dla wędkarza

Rekomendowane odpowiedzi

Ok niebardzo wiem oco chodzi, ale dlamnie bokeh to kwestia jakby mniej istotna. Generalnie najlepszy bokeh maja stakoogniskowe obektywy tele o duzej jasnosci. Do nikona te ktorych wspomnialem wyzej, ewentualnie standard 50/1.4

Jak chcesz miec mozlowosc kontroli rozmycia tla to niezlym patentem moze byc nikkor 105/2.0 DC. Ale on jest dosc drogi.

Zoomy a juz szczegolnie tzw firm niezaleznych zazwyczaj sa malo przewidywalne w praktyce parametry B)

Mam stałki 50mm f/1,4 i 135mm f2,8.Rozmazują pięknie ale zasady robienia ładnego bokehu są mi jeszcze obce.Prawdopodobnie trzeba brać pod uwagę odległość modelu od naszego tła i kąta padania światła :unsure:

Staram się poznać podstawy http://fotoblogia.pl/2009/01/17/poradnik-jak-uzyskac-na-zdje ciach-piekny-bokeh/

Mam stałki 50mm f/1,4 i 135mm f2,8.Rozmazują pięknie ale zasady robienia ładnego bokehu są mi jeszcze obce.Prawdopodobnie trzeba brać pod uwagę odległość modelu od naszego tła i kąta padania światła :unsure:

i .... kwestia ilości listków przesłony

Jeżeli ten murzyn nazywa się bokeh to na pewno jest :mellow:.

Poważnie to chodzi raczej o tło,które powinno być rozpoznawalne,ale rozmazane.I trzeba modela wpasować w to rozmazane tło które coś tymi rozmazaniami przedstawia,ale nie odciąga wzroku od modela.Tło jest czarne więc to zły przykład.Zastanawiam się nad przesunięciem kadry tak aby oko było w mocnym punkcie.Może by było lepiej,może gorzej.Ten portret ma wyraz (wzrok)a ciasny kadr pasuje.Jerzy piękna plastyka,dostał fleszem?

ps.to moja próba na umieszczenie modela w bokehowym tle.

http://lh4.ggpht.com/__cPNyne5qA4/SRsUrBxM8KI/AAAAAAAAACU/6Yp4U_e6tx0/s800/ares%20z%20rawa.jpg

@Jerzy jeszcze raz piękna plastyka,zwłaszcza że to flesz.Na fotografii pokazałeś spojrzenie i takie jest jej przesłanie i przynajmniej ja tak to odbieram.To spojrzenie coś wyraża i zmusza do zastanowienia.

@Thymallus fota robiona stałką,w tych warunkach miała taki bokeh czy on jest za ostry nie wiem.Jeżeli model jest ostry jak żyletka to ostrość bokehu nie razi.Na twojej focie jest przepał,utraciłeś wszystkie szczegóły w światłach.

Wstawię twoją fotę i wersję po moim retuszu.W światłach dalej nic nie ma bo nie było w materiale wejściowym.

post-484-1348914258,706_thumb.jpg

post-484-1348914258,9101_thumb.jpg

FISCH@ nie wiem co to jest przepał. Może w twoim piecu CO czasami..... Zdjęcie jest monotematyczne i główny motyw jest ostry. Reszta to tylko tło.

Natomiast twój piesek jest wykastrowany, a dokładnie zdjęcie pieska. Dlaczego?

Zamieszczam jeszcze jedno zdjęcie z łagodnym tłem robione stałką 100/2.8.

Zauważ, że tło nie jest naturalnym uzupełnieniem zdjęcia i nie odrywa oczu od głównego tematu.

pozdrawiam :D

post-33-1348914258,7629_thumb.jpg

Jerzy, po tym facecie (Arabie?) widać, że nia aparat robi zdjęcie, tylko człowiek.

Piękne spojrzenie. Nie, nie tego faceta. Twoje spojrzenie na obiekt :o .

Uduwodniłeś, że zdjęcie faceta, mimo żem jest zatwardziałym hetero ;) , może być bardzo interesujące.

Ja piorkuje, niedlugo z byle małpką strach sie bedzie pokazac na rybach, nie mowiec juz o okazjach nierybnych... :D

Ponizej jedna z 3 (chyba) uliczek (fragment) w Wwie z latarniami gazowymi. Jest ich tam kilkadziesiat tych latarni ale o dobre ujecie trudno...albo nastawiane samochodow, albo bloki albo stojacy fajans...

Gumo

post-15-1348914259,024_thumb.jpg