Skocz do zawartości

Aparat dla wędkarza

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jakie masz doświadczenia w zakresie w/w szkieł ale nie zgodzę się z Tobą. Po pierwsze stabilizacja świetnie działa zwłaszcza w obiektywie 70-300, po drugie czasy 1/300 dla 300mm są mitem. Ja akurat będę bronił to tele nikona bo jest świetne.

Pozdrawiam

Remek

...

najważniejsze - stabilizacja nie zastąpi jasności, jest tylko protezą.

Pozdrawiam

Mariusz

ale stabilizacja przy przyslonie 2,8 i dlugiej ogniskowej dziala juz sporo lepiej. Mam wrazenie, ze jakosc dzialania stabilizacji tez jest uzalezniony od ceny i klasy obiektywu w amatorskich zoomach (nikon) moim zdaniem stabilizacja dziala kichowato.

jw :D

W 70-200 2.8 działa moim zdaniem gorzej niż w 70-300 - moje subiektywne zdanie, poparte doświadczeniem własnym :D

Tutaj jak ktoś ma dużo czasu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=8736

Pozdrawiam

Remek

trudno mi sie wypowiadac o wszytskich obiektywach z VR. Ale mam teraz dwa szkielka 18-200 VR i 70-200 2,8 VR i w ten pierwszy to masakra. :(

Co ciekawe przy zdjeciach sportowych w 70-200 2,8 VR stabilizacja dziala fajniej przy recznym ostrzeniu niz przy AF. Ale to moze zupelnie subiektywne odczucie.

JW :D

Nie wiem jakie masz doświadczenia w zakresie w/w szkieł ale nie zgodzę się z Tobą. Po pierwsze stabilizacja świetnie działa zwłaszcza w obiektywie 70-300, po drugie czasy 1/300 dla 300mm są mitem. Ja akurat będę bronił to tele nikona bo jest świetne.

Pozdrawiam

Remek

Też posiadam N70-300/4-5,6VR ale niestety można go wykorzystać do ptaszków. Do fotografii na długich ogniskowych dla kadrów w ruchu zmuszony byłem kupić Nikona 80-200/2,8. Jest bez stabilizacji, jednak przy użytecznym ISO 1250 w D300 daje radę nawet w zdjęciach sportowych. Jego wadą jest niestety wolny AF, ponieważ nie ma własnego silnika i korzysta z napędu w body.

Stabilizacja obrazu może pomagać, ale z moich (niemałych) doświadczeń w fotografowaniu sportu niestety jest prawie zbędna. Jeśli nie ma światła, nie ma również dobrego zdjęcia.

Co do zasady ogniskowa/czas jest ona jednym z podstawowych kanonów realizacji ostrego zdjęcia. Można oczywiście czas wydłużyć i utrzymać aparat, ale istnieje ryzyko (bardzo duże), że zdjęcie wyjdzie poruszone. A powtórki zazwyczaj już nie ma.

...

najważniejsze - stabilizacja nie zastąpi jasności, jest tylko protezą.

Pozdrawiam

Mariusz

ale stabilizacja przy przyslonie 2,8 i dlugiej ogniskowej dziala juz sporo lepiej. Mam wrazenie, ze jakosc dzialania stabilizacji tez jest uzalezniony od ceny i klasy obiektywu w amatorskich zoomach (nikon) moim zdaniem stabilizacja dziala kichowato.

jw :D

W moim Nikorze stabilizacja działa poprawnie, ale zakres jej stosowania jest ograniczony. Praw fizyki nie oszukamy nawet tą protezą. Większość swoich zdjęć ze sportu, reportażu i fotografii ulicznej wykonałem bez stabilizacji ponieważ inwestowałem w szkła z dobrym światłem.

Oczywiście ze światłem też nie należy przesadzać, bo to i głębia ostrości może dopiec, ale muszę Ci powiedzieć, że Sigma 30/1,4 przymknięta do 2,0 to jest szkło ostre jak żyletka i daje kolosalne możliwości fotografii w kiepskich warunkach oświetleniowych. Podobnie S50/1,4.

Właśnie niedawno uświadomiłem sobie, że wędkarstwo i fotografia chociaż idą ze spobą w parze, to są niezwykle trudne do pogodzenia. Jak łowię, to widzę kadry godne uwagi i jestem rozkojarzony. Jak fotografuję to takie ryby się przewalają, że aż gul zęby wybija. Postanowiłem więc, że albo łowię albo fotografuję. Ostatnio na spotkaniu Grodzkiego z Jeleniej Góry byłem bez aparatu i poświęciłem się łowieniu. Na następne jazdę tylko z aparatem i szkłami i będę nadwornym fotografem. Za pół roku napiszę jak na tym wyszedłem.

PS

Czar pary - miód. Nastrojowe i dostojne jak na parowozy przystało.

W połowie kwietnia postaram się uruchomić stronę, na której będę mógł pokazać swoje fotografie. Ostatnio próbowałem zmierzyć się z fotografią spotową dotyczącą narciarstwa biegowego w Biegu Jeleniogórskim i Memoriale Jana Mądrego w Jakuszycach. Poszukiwanie emocji i walki w tej dyscyplinie nie jest łatwe ze względu na niefotograficzne warunki (śnieg, śnieg i jeszcze raz śnieg - niełatwy do fotografowania). Za tydzień będą Mistrzostwa Polski i mam nadzieję na spotkanie z Justyną Kowalczyk i uwiecznienie naszego Złotka na swoich fotografiach.

Co będę mógł, umieszczę właśnie na nowej stronie.

PS

Jestem amatorem i z reporterką zawodową nie mam nic wspólnego. To taka moja druga pasja, po spiningu. Zdjęcia robię dla siebie i mam zamiar zmierzyć się z większością rodzajów fotografii.

• 2 tygodnie później...

Patryk zaczął doświadczenia z aparatem. Każdy zaawansowany próbuje fotografować krople i na tej fotografii uczy się panować nad aparatem. Zatem Patu, droga którą kroczysz jest drogą słuszną i prowadzi do coraz lepszych wyników w fotografii. Wszak panowanie nad tym smokiem, zwanym aparatem (w pełni świadome stosowanie ustawień manualnych)to klucz do najlepszych i w pełni świadomych zdjęć. Powodzenia.

Witam :D

Ponieważ z dziedziny fotografii jestem zielony, piszę tutaj, prosząc Was o pomoc Prześledziłem ten wątek, jednak w elektronice wszystko szybko posuwa się naprzód, więc mimo wszystko proszę o pomoc..

Noszę się z zakupem aparatu. Celowałem w jakąś lustrzankę nikona lub Sony'ego, jednak muszę znacznie ograniczyć fundusze :( ...Tak więc zostaje kompakt. Przeznaczyć na niego chcę hm....powiedzmy wyjściowa kwota 600pln. Choć jeśli znalazłby się aparat powiedzmy 100-150zł droższy ale już znacznie odbiegający jakościowo(in plus oczywiście) od tego za 600, to będę w stanie coś tam dołożyć (Wolę kupić raz, a w miarę możliwości porządny sprzęt.)

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

Droga Patryka jest tym bardziej słuszna bo równolegle do fotografowania zajął się także obróbką.

ps.Patu popracuj trochę nad plastikową twarzą na focie z tym pstrągiem do kalędarza.

W kalendarzu nie będę po faceliftingu :lol: :mellow:... obróbka spowodowana urokami KIT-owych obiektywów <_<... na szczęście mam to za sobą