Skocz do zawartości

Aparat dla wędkarza

Rekomendowane odpowiedzi

Znacie jakiś aparat który przyzwoicie by sobie radził z kontrastowym oświetleniem? Co prawda w fotografii wędkarskiej rzadko mamy z takim do czynienia ale aparat powinien służyć w każdej sytuacji...

Ostatnio znacznie więcej czasu poświęcam na łażenie po dziwnych miejscach niż na ryby i zaczynam odczuwać że mój EOS 350d sobie nie radzi :wacko:

Wiem że można doświetlić wnętrze lampą tylko czy to zda egzamin w pomieszczeniach takich jak to poniżej? (średnica pomieszczenia to ok 80m)

Poniżej taka przykładowa fotka w której widać ten problem wyjątkowo dobrze:

post-767-1348914308,731_thumb.jpg

Nic nie zrobisz. Dynamika matrycy jak i każdego elementu światłoczulnego (oprócz oka) ma swoje granice (oko też ma ale mózg sobie jakoś z tym radzi). W tym przypadku wielokrotna ekspozycja i albo HDR albo ręczna robota na warstwach w PS'ie.

Pozdrawiam

Remek

Chodzi mi generalnie o propozycje aparatów które lepiej znoszą takie kontrasty.

Znajoma z którą dziś byłem w tym miejscu robiła zdjęcia EOSem 50D i ten już sobie lepiej radził ale to już 4tyś zł. I tak czeka mnie zmiana puszki w niedalekiej przyszłości i zastanawiam się co ewentualnie kupić?

Pewnych rzeczy nie przeskoczysz. Ja w 100% jak chcę uzyskać jakiś efekt to robię RAW'y i później je dostrajam. A jak chcesz kupić aparat z dużą rozpiętością to Fuji S3 Pro lub S5 Pro ale i tak będzie wiele sytuacji, w których matryca sobie nie poradzi.

Pozdrawiam

Remek

W wielu aparatach jest fajne rozwiązanie - nikon akurat wybrał najgorsze bo .. bezsensowne :D

Remku,

Na stronie nikon.pl jest prezentacja w jakich warunkach ten LCD może być używany. Oczywiście, jest to bardzo wąskie zastosowanie, ale może ktoś się skusi ;) . Poza tym, bo przecież nie trzeba ekranu wysuwać, to oferta jest całkiem, całkiem. OCZYWIŚCIE, okiem laika, jak ja :mellow: .

Chodzi o wykorzytanie na polu wędkarskim. Gdyby miał wysuwany na bok ... to już bym poważnie się zastanawiał by wziąć takie body do plecaka. Wędkarz stawia aparacik na statywie, później zdalnie odpala. Na ekraniku możesz widzieć jak będzie wyglądał kadr. Właśnie czegoś takiego szukałem a tu ........ wyświetlacz od dołu tam gdzie mocuję statyw :(

Znacie jakiś aparat który przyzwoicie by sobie radził z kontrastowym oświetleniem? Co prawda w fotografii wędkarskiej rzadko mamy z takim do czynienia ale aparat powinien służyć w każdej sytuacji...

Ostatnio znacznie więcej czasu poświęcam na łażenie po dziwnych miejscach niż na ryby i zaczynam odczuwać że mój EOS 350d sobie nie radzi :wacko:

Wiem że można doświetlić wnętrze lampą tylko czy to zda egzamin w pomieszczeniach takich jak to poniżej? (średnica pomieszczenia to ok 80m)

Poniżej taka przykładowa fotka w której widać ten problem wyjątkowo dobrze:

Jaki słoik podpięty był do tego EOS-a???

Może problem tkwi w szkle?

:lol:

Wszystkie dobre te sytuacje foto ale najlepsze z tymi browarami...tylko czemu Carlsberg? :unsure:

@Remek

Juz tu gdzies pisalem...przy okazji zakupu pilota do aparatu dorwalem reklamowke a w niej opis opcjonalnego ekraniku...skoro jest to rozlaczne to domyslam sie, ze mozesz przyczepic gdzie chcesz...

Wada jest cena tego ustrojstwa bo to zdaje sie nowosc.

Znalazlem swego czasu chyba na eBayu ale ze zaciekawienie bylo zerowe nie wstawilem linku...

Ano prosze, jest juz opis

Za darmo to to nie jest ale z doswiadczenia wiem, ze fanatyk nie cofnie sie przed zadnym umartwieniem... :D

Gumo

Chodzi o wykorzytanie na polu wędkarskim. Gdyby miał wysuwany na bok ... to już bym poważnie się zastanawiał by wziąć takie body do plecaka. Wędkarz stawia aparacik na statywie, później zdalnie odpala. Na ekraniku możesz widzieć jak będzie wyglądał kadr. Właśnie czegoś takiego szukałem a tu ........ wyświetlacz od dołu tam gdzie mocuję statyw :(

Remek ma się pojawić następca D90, właśnie z wysuwanym na bok, nazywa się to to D5000, info masz na stronie nikona

Remek ma się pojawić następca D90, właśnie z wysuwanym na bok, nazywa się to to D5000, info masz na stronie nikona

D5000 to raczej następca D60, tak przynajmniej wyczytałem.

Mnie interesuje niewielka lustrzaneczka, pod którą będę mógł podpiąć obiektyw stałoogniskowy 24mm f/2.8 ale by ta lustrzanczeka miała obracany ekranik w bok i by można ją było zdalnie odpalić. Jak taką wymyślą, bez względu na to czy to Canon czy Nikon to już rozbijam skarbonkę (kolejną świnkę :lol) i ustawiam się w kolejce. Innych firm raczej nie chcę choć interesujący może być nowy Panasonic w systemie 3/4 ...

Pozdrawiam

Remek

Remek, jak napisalem, mozesz to miec w kazdej chwili... :D

Obracany ekranik a nawet odlaczany zupelnie jest juz dostepny i cena powinna zaczac spadac, na razie okolo 1400.

Czyli w cenie slabszego body.

Sprawa jest jeszzce prostrza jesli chodzi o zdalne wyzwalanie. Ja wzialem w miare proste bo nie musze odpalac z odleglosci 100m.

Lapie ostrosc, sprawdzilem...

http://www.zigview.co.uk/prd7416r3utn.htm

Gumo