Skocz do zawartości

Aparat dla wędkarza

Rekomendowane odpowiedzi

Chodziło mi oczywiście o rozkład głębi ostrości bo różnie ludzie korygują obiektywy :D A głębia ostrości dobrze ustawiona to nie tylko ostrość na oku ale 1/3 przed i 2/3 za ostrzonym obiektem :D Dlatego pisałem o zaczepnym pytaniu.

Robiąc portret 85mm na f2 z odległości 2m mam głębię ostrości 4cm i ciesze się jak regularnie trafiam z nią w oko.Tych 4 cm nie ma co dzielić na części,przekadrowując można się tyle bujnąć.Ale dobrze wiedzieć,zwłaszcza przy większych przysłonach lub odległościach :D

Film z D3s :D

Jakieś dwa lata temu powiedziałem, że Nikon będzie się musiał baaaardzo wysilić by użytkowników pierwszej pełnej klatki (D3) zachęcić do przejścia wyżej. Oczywiście mówię w konekście reporterki. D3s to zmiany, których wartość dodana jest niewielka moim zdaniem, ale spowodują burzę na wielu fotograicznych forach internetowych i znajdą swoich nabywców (gadżeciarzy). Ci, którzy będą chcieli widzieć, zobaczą mniej szumów na czułościach, których się w 99% nie używa, może znajdą się wielbiciele filmów HD, czy .... strzepywczki kurzu .... w aparacie reporterskim, gdzie migawka lata z prędkością 11 klapnięć na sekundę ( :lol: - super ktoś wymyślił bajer, który na nic się zda). Ruch całkiem rozsądny Nikona, bo co miał biedny zrobić, to zaprzestanie produkcji D3. Teraz jest albo D3s (cały czas to D3) i D3x (inna bajka - inne zastosowanie). No to kiedy następny przystanek? D4? :D

Pozdrawiam

Remek

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Czy dobrze kombinuje

Nabylem sprzęcik Olympus SP 550 UZ i myśle ze się nada do pstrykania ,rybek,łabędzi i innych ptaszków też.

To zdjecie pstryklem w autobusie ,ustawienia auto-czy sprzęt a tym bardziej pstrykający rokuje nadzieje ,ze zdjęcia będą nadawały sie do umieszczenia na jakimkolwiek Forum ?

post-1917-1348914617,8881_thumb.jpg

Fajne, fajne, fajne ... a jak dzisiaj odwiedziłem stronę dpreview to zgłupiałem .... wysyp aparatów jak olszówek po deszczu :D a niekiedy jak opieniek miodówek :D ... Opcji w tych aparatach tyle, że człowiek może całkowicie zgłupieć ... a wszystko to po to by odciągnąć użytwkonika od .... sedna sprawy - fotografii :D

Dzisiaj do oka wziąłem swojego starego analoga. Wszystko manualnie .... no i ... fajnie! Żadnych stabilizacji, błyskających pierdół, face detection itd. Prostota i ... pełna koncentracja na tym co pokazuje wizjer.

• 2 tygodnie później...

Zapowiada się kolejny fajny aparacik do wędkarskich autoportretów-choć nie ma słowa o pilocie...

Jako, że Samsung, pewnie będzie tańszy od G11, tylko czy będzie na tyle dobry, by warto będzie zaoszczędzić tą różnicę, by zrezygnować z Canona....

Na rynku Wysokiej klasy kompaktów pojawiła się właśnie poważna konkurencja dla LX3 i G11

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10450

Super to wygląda. Kurcze szkoda, że nie dali kręcenia filmów w 1080i albo chociaż 720i. Tego dokładnie brakuje mi w G11, choć tutaj jest całkiem fajny obiektyw.

• 1 miesiąc temu...

Czy ktoś może powiedzieć coś więcej o tym G11?

Czy sprawdził się na rybach, jakieś plusy, minusy, a może jest już jakiś poważny konkurent dla niego?

Szukam jakiegoś kompaktu do kieszeni nad rzekę i po lekturze kilku recenzji wydaje się co najmniej rozsądny nad rzekę i nie tylko. Sądząc zaś po wpisach na tym forum kilka osób pewnie ma coś do powiedzenia na jego temat.