Skocz do zawartości

Aparat dla wędkarza

Rekomendowane odpowiedzi

kilka spaw.

Ksiązkę można sobie kupić od razu i poćwiczyć na kompakcie.

Powiększenia pejzaży jak piszesz 20x40 można zrobić z dobrego kompaktu.

Swoje typy już masz więc nie o korpusach tylko obiektywach.

Jeżeli chcesz poczuć różnicę na lustrzance to należy dokupić dobry obiektyw. Te, które są sprzedawane z korpusem czyli t.z. kity należy sobie darować.

Co mogę poradzić. Weź kartę SD z kompaktu, umów się z kolegą co ma twój upatrzany aparat i porób sobie tym aparatem trochę fotek na swojej karcie. Potem rzuć to na papier i poddaj samoocenie. Jeżeli będzie odpowiadać to kup sobie wybrany zestaw.

pozdrawiam :D

Faworytem będzie prawdopodobnie Pentax ze względu na uszczelnienie korpusu i przyzwoitą optykę kitową.Poza tym fajnie wygląda :mellow:

Porównanie tych aparatów w plenerze raczej niemożliwe w moich stronach bo to nowości z 2008r i nikt tego nie ma.Przy zakupie muszę kierować się opiniami z netu.

FISH@ trochę się gubię. Wczoraj pisałeś, że nie masz zielonego pojęcia. Dziś piszesz o uszczelnionych korpusach, przyzwoitej optyce kitowej.... Może jutro napiszesz, że nie ma to jak format DX, a pod koniec tygodnia zaczniesz się przymierzać do nowego formatu Leici S2.

Troszkę zwolnij. Ja wiem, że Włodawa leży daleko ale na kilku ostatnich zlotach n.p. ja miałem jeden z przedstawionych przez ciebie aparatów z dobrym obiektywem. Widziałem też chyba u kogoś wspomnianego canona. Czyli można trafić na te produkty w Polsce.

Porada co do aparatu to tak jak porada co do wędki. Mnie jakiś kij może leżeć, a u innego wędkarza nie zabardzo. To się tak prosto nie przekłada.

Dlatego tak jak pisałem wczoraj kup sobie najpierw ksiązkę.

Przesyłam ci adres strony na której możesz zapoznać się z pracami z różnych obiektywów i aparatów. Może to ci jakoś pomoże.

http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=915&perpage=30&a mp;focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&a mp;aperture_max=none&res=3&p=3

To że nie mam pojęcia o lustrzankach to prawda a od ostatniej wypowiedzi trochę się wczytałem w fora.Body w tej klasie są na podobnym poziomie,w optyce kitowej wypada gorzej canon,lepiej pentax.Najlepiej wziąść nikona bo jest najwięcej obiektywów do wyboru poza tymi w zestawach.Jeżeli chodzi o przykładowe zdjęcia ze stron www to osobiście nie pokuszę się o ocenę.Abym coś zobaczył musiałbym mieć po takiej samej focie z każdego aparatu.Użytkownik canona uważa że to najlepsza marka,a nikona że nikon B) Im droższy tym lepszy i już :?Prawdopodobnie należy najpierw kupić książkę,później obiektyw ,a body na końcu i stwierdzić że zrobiło się złe zakupy :lol:

Z obiektywow moge polecic firme Tamron. Moja dziewczyna zajmuje sie fotografia profesjonalnie i zakupila ostatnio dwa obiektywy tej firmy. Sa rewelacyjne i znacznie tansze od innych marek. Jakis maniak fotografii porownywal obiektywy kilku firm i Tamrony wypadly znakomicie, jak znajde link do testu to podesle.

...ja polecam Ci Nikona D60 ( lub D40 - róznice małe), sam uzytkuję 60-tkę, i ja narazie jestem zadowolony. Do zwykłych, amatorsko-wędkarskich fotek dokupująć obiektyw Nikkora 18-200mm z VR-em masz zabawkę na każdą okazję...

Nie zgodzę sie z Thymallusem, żę szkła KIT-owe są do niczego, to tylko często powtarzana w necie bzdura. Nie jest to może szczyt techniki ale to człowiek robi zdjęcia a nie aparat. Dobre ustawienia w manualu, odpowiednie swiatło, dobra obróbka i z foty mozna wyciągnąć wiele... Nawet najlepsze szkło nie pomoże niudolnemu fotografowi...

No i mamy polemikę z Patrykiem. To dobrze. Ciekawi mnie tylko jak Patryk skompletuje zestaw z proponowanego Nikkora 18-200 za 2000 i korpusu jak pytający ma do dyspozycji 2000 zł. Dalej pisze o ręcznym ustawianiu co akurat w omawianym modelu jest trudne bo pierścień do tego ustawiania działa mało precyzyjnie. Dalej Patryk pisze o dobrej obróbce czyli rozumię, że zdjęcia przeba przetworzyć w komputerze. Jeżeli autor wątku ma komputer bo zadał pytanie na forum to już odpowiedni program do obróbki zdjęć kosztuje. Photoshop, Captere NX czy inny, a budżet już wyczerpany.

Dalej mając program i tak jest trudno likwidować wady optyczne typu dystorsja tak charakterystyzne dla tego obiektywu. Na pocieszenie można napisać, że dystorski w lesie czy nad rzeką to nie widać lub trudno zauważyć. Bo do tych celów ma służyć obiektyw. Duże winietowanie można poskromić komputerowo to prawda. Sprawę komy pomińmy bo w nocy tak ciemnym obiektywem trudno fotografować nawet z VR.

Najbardziej polemiczne jest ostatnie zdanie:

- Nawet najlepsze szkło nie pomoże niudolnemu fotografowi... -

Transferując to na obszar wędkarstwa można napisać, że najlepsza wędka nie pomoże nieudolnemu wędkarzowi. Czyli propagujmy rosyjskie teleskopy z ubiegłego wieku bo wyniki są takie jakie są.

Ponure to stwierdzenie.

Witaj Zanderix

Już Ci odpowiadam. Od wczesnch lat 80 używam lustrzanek f. Nikon. Do tego mam szkła Nikkora i innych producentów.

Wiosną miałem wystawę -na mieście-. Może tej zimy powieszę nową. Na dziś prowadzę rozmowy o miejsce na ścianie. U mnie w mieście jest z tym trudno. jak już będę wszystko widział to podeślę Ci zaproszenie.

Jedziesz krętymi dróżkami do wielkiej rzeki, przez most w lewo i potem już prosto na południe drogą nr.2.

Thymallus, fakt, w podanej kwocie 2000 PLN nie ma szans ( sam obiektyw to ok. 1800-2000PLN ). Przeoczyłem tą informację...

P.S. pisząc o ręcznych ustawieniach miałem na myśli ustawienia aparatu, za ostrość odpowiada niezły AF...

Co do programów, są niezłe DARMOWE programy do szybkiej obróbki i retuszu, typu GIMP, Picassa, Photofiltre, itp itd. Do zwykłego poprawiania tego co zepsuje człowiek, jak ulał. Do zabawy juz oczko wyżej, Corel lub PSP...

Nawet najlepsze szkło nie pomoże niudolnemu fotografowi...

Sorry Patu, ale szkła profi to zupełnie inna półka niż kity. Szkła profi są wykonane w innych technologiach, z innych materiałów, poddane bardziej rygorystycznym procesom. Czy nie pomogą nieudolnemu fotografowi? Kup szkło profi 600mm i zrób zdjęcie wędkarza stojącego na łodzi. Moim zdaniem każdego tutaj obecnego zatka z wrażenia :D

Pozdrawiam

Remek

Patu,

Niektóre kity są na prawdę dobre. Niektóre tak jak napisał Thymallus są po prostu bardzo kiepskie. Wymieniony przez Ciebie 18-200 to już nie kit a całkiem sensowne szkło (czyt. bardzo udane jak na tą jasność i zakres). Podobnym szkiełkiem jest 16-85 nikona. Tak więc prawda leży gdzieś po środku. Osobiście uważam, że szkło ma bardzo duże znaczenie.

pozdrawiam

Remek

Patryku powienineś zauważyć, że w ogóle nie zamieszczam zdjęć złowionych ryb, i innych na forum. Wyjątek to fotki ze zlotów, które organizuję.

Natomiast moje zainteresowania czy jakieś tam prace z poza wędkarstwa nie dotyczą forum i tutaj takich informacji nie zamieszczam.

Dlatego wypowiedzi w sprawie fotografi staram się też okroić tylko do wędkarskiego formatu.

Jeżeli w miarę powanie podejść do fotografii wędkarskiej, należy mieć świadomość, że najważniejsze jest szkło. Myślę, że na tym poziomie będziemy rozmawiać wyłącznie o formacie DX, zatem takie szkła interesują nas przede wszystkim. W szkle najważniejsze jest światło oraz ostrość w jak najszerszym zakresie dziur i zoomu. W przypadku świała porządane byłoby stałe 2.8 w całym zakresie ogrskowania. ale taki obiektyw jest już dość drogi, chociaż powiem szczerze - warto panowie uzbierać i zainwestować. Co do ostrości - niestety najlepsze w tym są Nikkory. Kiedy kupowałem Sigmy, często dopiero trzecie albo czwarte szkło pracowało z moją puszką poprawnie (brak AF/BF, zadawalająca ostrść na brzegach kadru, brak mydła na długich ogniskowych). Trzeba było trochę powybierać. Jest jednak dobre rozwiązanie, polegające na zakupie dwóch lub trzech stałek o dobrym świetle i takie obiektywy załatwiają nam dobrą jakość optyki. Niestety rozwiązanie to jest mniej wygodne dla wędkarza. Natomiast jeżeli ktoś planuje wykorzystywać aparat w innych okolicznościach, niech poważnie przemyśli to rozwiązanie. Dla przykładu zestaw:

Sigma 30/f:1,4

Sigma 60/f:1,8

Coś z ogniskową 90 do 105 i światelkiem 1,8 lub 2,0

Takim zestawem można obskoczyć i rybki i rodzinne uroczystości i spacerki. A jakość - palce lizać.

Jest dużo racji w tym co pisze Marszal@. Chociasz wypowieć jest trochę niekonsekwentna. najpierw pisze i problemach z Sigmą, a później sugeruje ich stałki.

W aparatach wybranych przez FISH@, a szczególnie w Nikonie D60 bardzo ważne jest dobranie stałki z własnym napędem lub minimum z t.z. chipem CPU. Wtedy ostrość ustawiamy ręcznie. Pisząc prościej ze stykami. Aparat widzi wartość przysłany poprzez te styki. Pisząc jeszcze prościej przy zastosowaniu któregoś ze strych obiektywów ( a tych jest najwięcej) parametry (czas i przysłona) trzeba ustawić na czuja. Dotyczy to również najnowszych obiektywów stałoogniskowych Zeissa. Piękne, ostre, całe ze szkła i metalu ale niestety mocowanie F czyli czysto mechaniczne.

Sam używam kilku czysto mechanicznych obiektywów i wspomagam się wykresem histogramu. Jest to bardzo precyzyjny sposób ustawiania światła.

.... Dotyczy to również najnowszych obiektywów stałoogniskowych Zeissa. Piękne, ostre, całe ze szkła i metalu ale niestety mocowanie F czyli czysto mechaniczne.

a mozesz Andrzeju podac wiecej szczegółów? Czyżby zeiss zrobił jakieś szkła z mocowaniem F bez CPU i tylko z manualną ostrością?

tak przynajmniej zrozumiałem twoja wypowiedź :D

Witaj Jurku

Miło mi czytać Twój post. Mimo, że taki krótki.

pozdrawiam serdecznie :D

http://www.optyczne.pl/134.1-Test_obiektywu-Carl_Zeiss_Plana r_T*_50_mm_f_1.4_ZF_ZK_ZE.html

w innych wątkach mozesz poczytać moje zancznie obszerniejsze wypowiedzi. B)

Z tego testu zrozumiałem, że zeiss wyprodukował obiektywy w pełni mechaniczne z bagnetem nikona. Czyli są to obiektywy pasujace do wszystkich aparatów nikona zarówno analogów jak i cyberzabawek. Tylko poco się zastanawiam? Nikon ma w swojej ofercie całe mnóstwo obiektywów manualnych, które mimo sporego wieku są optycznie sporo lepsze niz wspólczestne digitalne konstrukcje z wieloma iksami w nazwach. Sam posiadam nikkora 35/1,4 AIS i optycznie bije on cyber-szkiełka za grube tysiace złotych.. nawet na pełnej dziurze, kiedy obiektyw ma najgorsze parametry optyczne jest lepszy niż wiekszosć DX-obiektywów produkowanych wspólcześnie. Stosowanie takich szkiełek z cyfrówkami chyba jedynie w manualu przy posiadaniu zewnętrznego pomiaru światła albo kiedy robimy zdjecia ze statywu i mamy czas na poprawny dobr parametrów