Skocz do zawartości

Aparat dla wędkarza

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo fajne rozwiazanie, i generalnie Ixusy sa niezlymi aparatami kieszonkowymi.

Mnie jednak chodzi o kompakt...a jego ciezar juz by to przegiął... :unsure:

Tych nowych aparacikow czyli Canonow power shotow SX 10 IS i SX 1 IS jeszzce nie ma recenzji...

Gumo

Myślę, że te SX nie będą wiele różniły od mojego S5 - matryca 10 mln i 20x zoom optyczny plus bajery. Ja i tak choruję na 450d

@tpe1

Zwiekszanie pixeli i zoomu oraz ilosci tzw. bajerow to zabiegi typowo marketingowe.

W tym co mowie jest inny obiektyw.

Z tego co ludki gadali w S5 byla taka fajnie spadajaca znienacka pokrywa obiektywu (o ile dobrze kojarze aparat bo mi sie parametry , ktore podales, inaczej kojarza)

Jak chcesz kupic 450D albo drozszy (im drozszy tym lepszy) to szykuj kase, masz kolejna skarbonke. I nie to jest najgorsze, najgorsza bedzie upierdliwosc tego kramu na rybach...

@BITR

No tak, 3kg to juz solidny kawalek lustrzanki z obiektywem. Powinno wystarczyc...

Gumo

Zwiększenie ilości pixeli to rzeczywiście bzdura. Ludzie się na to łapią nie zdając sobie sprawy, że ... im mniejszy pixelek tym jego zdolności prawidłowego czytania światła stają się mniejsze. Dotyczy to zarówno kompaktów jak i zawodowych lustrzanek. Pytanie, które trzeba sobie zawsze postawić jest do czego taki aparacik. Jak do publikacji internetowych to wystarczą nawet 5Mpx. Oczywiście dzisiejsze aparaty są doskonalsze od tych starszych. Mają lepsze matryce, elektronikę itd. Dlatego nie polecam kupować aparatów starych mimo, że mają większe pixele. Ciekawymi propozycjami na rynku obecnie są:

- Panasonic G1 - ze średniej wielkości

- Panasonc LX3 - kompakcik

- Canon G10

- Nikon P6000 - chociaż on moim zdaniem daje gorsze zdjęcia niż G10 i LX3

Pozdrawiam

Remek

Chciałbym tutaj poprzeć Remka. Propozycja Panasonica G1 jest bardzo rozważną propozycją. System ten dopiero powstaje i ma przed sobą dużą przyszłość. Wymienne obiektywy, ruchowy monitorek, system ciągłego podglądu fotografowanej sceny i system likwidujący drgania rąk. I jest zdecydowanie mniejszy od lustrzanki. ma nawet mniejsze obiektywy. Również polecam to rozwiązanie jako system rozwojowy.

pozdrawiam :D

Tego sprzetu (Panasonica G1) rowniez w zasadzie jeszzce nie ma w sklepach.

Propozycja ciekawa, choc w 1 elemencie odbiega od zalozen: zbudowac maly, dosc lekki aparat, ktory by laczyl zalety lustrzanki i aparatu kompaktowego, przy niskiej cenie.

Cena sugerowana w/w aparatu to zdaje sie ok. 2300zl, tymczasem body Canona 450D to koszt 1700.

Zeby sie nie okazalo, ze kupilem aparat dla obracanego ekraniku...

Gumo

Zwiększenie ilości pixeli to rzeczywiście bzdura. Ludzie się na to łapią nie zdając sobie sprawy, że ... im mniejszy pixelek tym jego zdolności prawidłowego czytania światła stają się mniejsze. Dotyczy to zarówno kompaktów jak i zawodowych lustrzanek. Pytanie, które trzeba sobie zawsze postawić jest do czego taki aparacik. Jak do publikacji internetowych to wystarczą nawet 5Mpx. Oczywiście dzisiejsze aparaty są doskonalsze od tych starszych. Mają lepsze matryce, elektronikę itd. Dlatego nie polecam kupować aparatów starych mimo, że mają większe pixele. Ciekawymi propozycjami na rynku obecnie są:

- Panasonic G1 - ze średniej wielkości

- Panasonc LX3 - kompakcik

- Canon G10

- Nikon P6000 - chociaż on moim zdaniem daje gorsze zdjęcia niż G10 i LX3

Pozdrawiam

Remek

Moją pierwszą cyfrówką był Oly C-350-byłem z niego bardzo zadowolony (mam go do dziasiaj), potem kupiłem Oly SP-510-to była totalna porażka (Standerus też narzekał na ten aparat). Na szczęście po roku udało mi się go sprzedać. Chociaż 350 była 5 lat starsza od 510 robiła o wiele lepsze fotki.

Andrzeju, z aparatem mysle zrobic inaczej...jak dobrze sie poszuka to w sprzecie foto nie ma juz wielkich roznic cenowych.

Jak kupie w poblizu, to mam rozne udogodnienia (jako ze jest to sprzet nieco bardziej skomplikowany uzytkowo od czegos w 1 kawałku),a nawet moge to oddac nie podajac przyczyn. Nie musze go tez wysylac celem skorzystania z gwarancji.

Gumo

• 2 tygodnie później...

Czołem

Przymierzam sie do kupna lustrzanki. Pierwsza lustrzanke chciałbym jednak kupic urzywana. Szukam czegos na ALLEGRO.

Wstepnie zdecydowałem sie na Nikona D40. Znajomy ma go kilka sezonow.

Czy powinienem sie sugerowac iloscia zrobionych zdjec, czyli przebiegiem. Na co jescze powinienem ew zwrocic uwage.

Prosze o podpowiedzi i sugestie.

Z gory dziekuje.

Czołem

Przymierzam sie do kupna lustrzanki. Pierwsza lustrzanke chciałbym jednak kupic urzywana. Szukam czegos na ALLEGRO.

Czy powinienem sie sugerowac iloscia zrobionych zdjec, czyli przebiegiem. Na co jescze powinienem ew zwrocic uwage.

Z gory dziekuje.

Poszukaj okazji typukupiony 2 tygodnie temu ale nie wiem po co

Do tego oczywiście dowód zakupu + gwarancja.Posiedź na forum tematycznym danej marki,tam też trafiają się okazje do zakupu o bardziej wiarygodnym stanie i zużyciu.Są podawane przebiegi i możliwy zakup z dodatkowym osprzętem.

Andrzej....chyba, ze nie bedzie wielkiego zainteresowania i firma panasonic nie bedzie inwestowac w wyprodukowanie lepszych obiektywow.

Za to za jakis czas moze pojawic sie np. niewielki Canon z podobnymi rozwiazaniami, do ktorego bedzie pasowac wszystko do Canona... :unsure:

Kitowy obiektyw G1 - 14-45mm F/3.5-5.6...nie sadzisz, ze bedzie ciemnawy?...nawet w porownaniu z przytoczonym kompaktem Canona (oczywiscie nie wierze w bajki, ze ten 28-500ilestam bedzie satysfakcjonujacy w calym zakresie :D )

Gumo

To nie jest dokładnie tak jak piszesz Pawle. Tam opracowano mocowanie babnetowe oznaczone micro 4/3. Producent szkła to już spraa wtórna. Podobnie jak jest obecnie z dużym systemem4/3. pasują szkiełka od Leici, Olympusa, Panasonica.....

Tutaj będzie podobnie tylko więcej szkieł bo system jest przewidziany dla szerszego odbiorcy. Szkła od canona też będą pasowć.

pozdrawiam :D

Czołem

Z gory dziekuje.

Witaj Marcel.

Odpuść sobie D40, bo jest to wersja mocno zubożona. Poszukaj lepiej używanego D80, który współpracuje na AF ze wszystkimi obiektywami, a czego D40 niestety nie jest w stanie zapewnić. Poza tym D80 to znacznie solidniejsza obudowa.

Osobiście bardzo sceptycznie podchodzę do nowinek tego rodzaju. Raz sprawdziłem innej konstrukcji i srogo się zawiodłem - jestem dość mocno stratny. Pierwsze sample z G1 i lekki zawód - niestety. Sama koncepcja wyśmienita, ten obracany LCD super ale ... jakością ten aparacik nikogo nie powali niestety.

Ja na ryby/wycieczki rodzinne/podróże kupiłem sobie Nikona D80 (nówkę sztukę na forum Nikona za 1300PLN - nowy kompakt Canon G10 - 1500PLN, P6000 1500PLN). Mała lustrzanka, no i w systemie Nikona do czego jestem przyzwyczajony. Ten aparacik będzie mi towarzyszył na wyprawach, gdzie taszczyć ciężkiego sprzętu nie chcę. Jutro odbieram :D Do niego podepnę sobie coś standardowego - jeszcze nie wiem co :D ale jak przemyślę to dam znać - może ktoś skorzysta.

Wynalazkom, po sprzedaży ostatniego, mówię - NIE :D

Pozdrawiam

Remek

D40 nie jest zły. D40x jest jednak troszkę lepszy. D40 ... to dość kiepskie zagranie marketingowe nikona - przed świętami wypuścili ten aparat a po kilku miesiącach wprowadzili D40x z nową matrycą. Niektórzy mówią, że na magazynach nikonowi zalegały stare matryce. :(