tomek_w Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 ewentualnie 85 f1,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 16 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Jurku,Jest po prostu niespokojny PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 a jak bokeh moze byc niespokojny ? tomek_W niema takiego obiektywu jak nikkor 85/ 1,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Fish, a mozesz mi wyjasnic dokladniej co miales na mysli? Bokeh może byś szparogowy(jak wyżej z tymi gałązkami),bombelkowy(perlisty)gdy są okrągłe prześwity,bydyniowy z reguły w zoomach(ten jest zły).Niespokojny bokeh to ma helios (chyba 44/2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Ok niebardzo wiem oco chodzi, ale dlamnie bokeh to kwestia jakby mniej istotna. Generalnie najlepszy bokeh maja stakoogniskowe obektywy tele o duzej jasnosci. Do nikona te ktorych wspomnialem wyzej, ewentualnie standard 50/1.4 Jak chcesz miec mozlowosc kontroli rozmycia tla to niezlym patentem moze byc nikkor 105/2.0 DC. Ale on jest dosc drogi. Zoomy a juz szczegolnie tzw firm niezaleznych zazwyczaj sa malo przewidywalne w praktyce parametry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Mam stałki 50mm f/1,4 i 135mm f2,8.Rozmazują pięknie ale zasady robienia ładnego bokehu są mi jeszcze obce.Prawdopodobnie trzeba brać pod uwagę odległość modelu od naszego tła i kąta padania światła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 ja rzadko fotografuje obiektywem dluzym niz 35 mm wiec z gory skazuje sie na kiepski bokeh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Mam stałki 50mm f/1,4 i 135mm f2,8.Rozmazują pięknie ale zasady robienia ładnego bokehu są mi jeszcze obce.Prawdopodobnie trzeba brać pod uwagę odległość modelu od naszego tła i kąta padania światła Staram się poznać podstawy http://fotoblogia.pl/2009/01/17/poradnik-jak-uzyskac-na-zdje ciach-piekny-bokeh/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 16 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Mam stałki 50mm f/1,4 i 135mm f2,8.Rozmazują pięknie ale zasady robienia ładnego bokehu są mi jeszcze obce.Prawdopodobnie trzeba brać pod uwagę odległość modelu od naszego tła i kąta padania światła i .... kwestia ilości listków przesłony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 @Jerzy na pewno robisz normalne foty ze sporym GO przedstawiające postacie,a nie portrety f/1.4 na których przy papierowej głębi wyraźne są tylko oczy.Najważniejsze to nie robić fot samego bokehu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 ..a nie portrety f/1.4 na których przy papierowej głębi wyraźne są tylko oczy. alez skad ! ja robie ostatnio niemalze same portrety na przyslonie 1,4 i obiektywem o ogniskowej 35 mm. ale czy tam jest bokeh to nie wiem sami ocencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Brak mi slow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Jeżeli ten murzyn nazywa się bokeh to na pewno jest .Poważnie to chodzi raczej o tło,które powinno być rozpoznawalne,ale rozmazane.I trzeba modela wpasować w to rozmazane tło które coś tymi rozmazaniami przedstawia,ale nie odciąga wzroku od modela.Tło jest czarne więc to zły przykład.Zastanawiam się nad przesunięciem kadry tak aby oko było w mocnym punkcie.Może by było lepiej,może gorzej.Ten portret ma wyraz (wzrok)a ciasny kadr pasuje.Jerzy piękna plastyka,dostał fleszem?ps.to moja próba na umieszczenie modela w bokehowym tle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 tak dostal flaszem z 30 cm. Jakos mam wrazenie, ze ten owczarek ma inteligentniejsze spojrzenie, jesli sie myle to mnie poprawcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 FISH@ a nie uważasz, że te twoje tło jest za ostre do tego pieska mimo tak ładnej angielskiej nazwy? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 @Jerzy jeszcze raz piękna plastyka,zwłaszcza że to flesz.Na fotografii pokazałeś spojrzenie i takie jest jej przesłanie i przynajmniej ja tak to odbieram.To spojrzenie coś wyraża i zmusza do zastanowienia.@Thymallus fota robiona stałką,w tych warunkach miała taki bokeh czy on jest za ostry nie wiem.Jeżeli model jest ostry jak żyletka to ostrość bokehu nie razi.Na twojej focie jest przepał,utraciłeś wszystkie szczegóły w światłach.Wstawię twoją fotę i wersję po moim retuszu.W światłach dalej nic nie ma bo nie było w materiale wejściowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 FISCH@ nie wiem co to jest przepał. Może w twoim piecu CO czasami..... Zdjęcie jest monotematyczne i główny motyw jest ostry. Reszta to tylko tło.Natomiast twój piesek jest wykastrowany, a dokładnie zdjęcie pieska. Dlaczego?Zamieszczam jeszcze jedno zdjęcie z łagodnym tłem robione stałką 100/2.8.Zauważ, że tło nie jest naturalnym uzupełnieniem zdjęcia i nie odrywa oczu od głównego tematu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Piesek nie jest wykastrowany,strasznie rozjechałeś ostatnią fotą stronę.Na tym zdjęciu tło stanowi też naturalny element i nie odciąga uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 FISCH@ ta fotka mi się podoba. Gratuluję. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Jerzy, po tym facecie (Arabie?) widać, że nia aparat robi zdjęcie, tylko człowiek. Piękne spojrzenie. Nie, nie tego faceta. Twoje spojrzenie na obiekt . Uduwodniłeś, że zdjęcie faceta, mimo żem jest zatwardziałym hetero , może być bardzo interesujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Ten koles z mojego zdjecia to hindus. Robotnik budowlany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Ten koles z mojego zdjecia to hindus. Robotnik budowlany. czyli swoj chlopak... no i ten kask ktorego prawie nie ma ale jednak jest... BHP musi byc na prawdę fajna fotka Jurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Ja piorkuje, niedlugo z byle małpką strach sie bedzie pokazac na rybach, nie mowiec juz o okazjach nierybnych... Ponizej jedna z 3 (chyba) uliczek (fragment) w Wwie z latarniami gazowymi. Jest ich tam kilkadziesiat tych latarni ale o dobre ujecie trudno...albo nastawiane samochodow, albo bloki albo stojacy fajans... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Może bardziej Wedkarsko.Wczorajszy kawałek pstrągowej rzeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 mifas jak bys porownal jego dochody do swoich w skali miesiaca to poczulbys bardzo, ze to nie jest swoj chlopak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi