admin Opublikowano 7 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Nie wiem jakie masz doświadczenia w zakresie w/w szkieł ale nie zgodzę się z Tobą. Po pierwsze stabilizacja świetnie działa zwłaszcza w obiektywie 70-300, po drugie czasy 1/300 dla 300mm są mitem. Ja akurat będę bronił to tele nikona bo jest świetne. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 ... najważniejsze - stabilizacja nie zastąpi jasności, jest tylko protezą. PozdrawiamMariusz ale stabilizacja przy przyslonie 2,8 i dlugiej ogniskowej dziala juz sporo lepiej. Mam wrazenie, ze jakosc dzialania stabilizacji tez jest uzalezniony od ceny i klasy obiektywu w amatorskich zoomach (nikon) moim zdaniem stabilizacja dziala kichowato. jw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 7 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 W 70-200 2.8 działa moim zdaniem gorzej niż w 70-300 - moje subiektywne zdanie, poparte doświadczeniem własnym Tutaj jak ktoś ma dużo czasu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=8736 PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 W 70-200 2.8 działa moim zdaniem gorzej niż w 70-300 - moje subiektywne zdanie, poparte doświadczeniem własnym Tutaj jak ktoś ma dużo czasu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=8736 PozdrawiamRemek trudno mi sie wypowiadac o wszytskich obiektywach z VR. Ale mam teraz dwa szkielka 18-200 VR i 70-200 2,8 VR i w ten pierwszy to masakra. Co ciekawe przy zdjeciach sportowych w 70-200 2,8 VR stabilizacja dziala fajniej przy recznym ostrzeniu niz przy AF. Ale to moze zupelnie subiektywne odczucie. JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Nie wiem jakie masz doświadczenia w zakresie w/w szkieł ale nie zgodzę się z Tobą. Po pierwsze stabilizacja świetnie działa zwłaszcza w obiektywie 70-300, po drugie czasy 1/300 dla 300mm są mitem. Ja akurat będę bronił to tele nikona bo jest świetne. PozdrawiamRemek Też posiadam N70-300/4-5,6VR ale niestety można go wykorzystać do ptaszków. Do fotografii na długich ogniskowych dla kadrów w ruchu zmuszony byłem kupić Nikona 80-200/2,8. Jest bez stabilizacji, jednak przy użytecznym ISO 1250 w D300 daje radę nawet w zdjęciach sportowych. Jego wadą jest niestety wolny AF, ponieważ nie ma własnego silnika i korzysta z napędu w body.Stabilizacja obrazu może pomagać, ale z moich (niemałych) doświadczeń w fotografowaniu sportu niestety jest prawie zbędna. Jeśli nie ma światła, nie ma również dobrego zdjęcia.Co do zasady ogniskowa/czas jest ona jednym z podstawowych kanonów realizacji ostrego zdjęcia. Można oczywiście czas wydłużyć i utrzymać aparat, ale istnieje ryzyko (bardzo duże), że zdjęcie wyjdzie poruszone. A powtórki zazwyczaj już nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 ... najważniejsze - stabilizacja nie zastąpi jasności, jest tylko protezą. PozdrawiamMariusz ale stabilizacja przy przyslonie 2,8 i dlugiej ogniskowej dziala juz sporo lepiej. Mam wrazenie, ze jakosc dzialania stabilizacji tez jest uzalezniony od ceny i klasy obiektywu w amatorskich zoomach (nikon) moim zdaniem stabilizacja dziala kichowato. jw W moim Nikorze stabilizacja działa poprawnie, ale zakres jej stosowania jest ograniczony. Praw fizyki nie oszukamy nawet tą protezą. Większość swoich zdjęć ze sportu, reportażu i fotografii ulicznej wykonałem bez stabilizacji ponieważ inwestowałem w szkła z dobrym światłem. Oczywiście ze światłem też nie należy przesadzać, bo to i głębia ostrości może dopiec, ale muszę Ci powiedzieć, że Sigma 30/1,4 przymknięta do 2,0 to jest szkło ostre jak żyletka i daje kolosalne możliwości fotografii w kiepskich warunkach oświetleniowych. Podobnie S50/1,4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Marszal dzieki za wyjasnienia Napewno skorzystam pozdrawiam JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Jerzy, to nie są rady, bo aby takich udzielać trzeba mieć profesorskie doświadczenia. To jedynie moje przemyślenia, oparte na zdjęciach, które zepsułem, a których jest mi żal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 7 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Miło, że kolejna osoba na forum z zamiłowaniem do fotografii i ryb. Super! Dzięki za wyjaśnienia. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 Właśnie niedawno uświadomiłem sobie, że wędkarstwo i fotografia chociaż idą ze spobą w parze, to są niezwykle trudne do pogodzenia. Jak łowię, to widzę kadry godne uwagi i jestem rozkojarzony. Jak fotografuję to takie ryby się przewalają, że aż gul zęby wybija. Postanowiłem więc, że albo łowię albo fotografuję. Ostatnio na spotkaniu Grodzkiego z Jeleniej Góry byłem bez aparatu i poświęciłem się łowieniu. Na następne jazdę tylko z aparatem i szkłami i będę nadwornym fotografem. Za pół roku napiszę jak na tym wyszedłem.PSCzar pary - miód. Nastrojowe i dostojne jak na parowozy przystało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 7 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 dzięki Przy okazji podziel się jakimiś zdjęciami albo daj namiary na zdjęcia Bardzo chętnie popatrzę. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 7 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 W połowie kwietnia postaram się uruchomić stronę, na której będę mógł pokazać swoje fotografie. Ostatnio próbowałem zmierzyć się z fotografią spotową dotyczącą narciarstwa biegowego w Biegu Jeleniogórskim i Memoriale Jana Mądrego w Jakuszycach. Poszukiwanie emocji i walki w tej dyscyplinie nie jest łatwe ze względu na niefotograficzne warunki (śnieg, śnieg i jeszcze raz śnieg - niełatwy do fotografowania). Za tydzień będą Mistrzostwa Polski i mam nadzieję na spotkanie z Justyną Kowalczyk i uwiecznienie naszego Złotka na swoich fotografiach.Co będę mógł, umieszczę właśnie na nowej stronie.PSJestem amatorem i z reporterką zawodową nie mam nic wspólnego. To taka moja druga pasja, po spiningu. Zdjęcia robię dla siebie i mam zamiar zmierzyć się z większością rodzajów fotografii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 12 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 A może to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 ... aparat wędkarza, ale fotka niewędkarska ... tak dla zabicia czasu ( i jego zatrzymania).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Pięknie, Patryk Jedno z ładniejszych tego typu zdjęć jakie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubson Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Patu - supersiasta ta fota !!! Czym pstrykałeś (obiektyw) i jakie ustawienia ?? PozdrawiamKuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Panowie, na przełomie maja i czerwca ma się pojawić 500D Canona :-)Jednak na niego poczekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Patu - supersiasta ta fota !!! Czym pstrykałeś (obiektyw) i jakie ustawienia ?? PozdrawiamKubaTamron 17-50 f/2.8... ustawienia - alles manualles P.S a tak serio, musiałby zerknąć w Exifa, podczas prób ustawienia były różne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubson Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 alles manualles - maximus kombinatorus Jeszcze raz to powiem, fota świetna. PozdrawiamKuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 26 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Ja dzisiaj odbieram pewną zabawkę fotograficzną - spróbuję w weekend ją wykorzystać i wrzucić coś na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 Patryk zaczął doświadczenia z aparatem. Każdy zaawansowany próbuje fotografować krople i na tej fotografii uczy się panować nad aparatem. Zatem Patu, droga którą kroczysz jest drogą słuszną i prowadzi do coraz lepszych wyników w fotografii. Wszak panowanie nad tym smokiem, zwanym aparatem (w pełni świadome stosowanie ustawień manualnych)to klucz do najlepszych i w pełni świadomych zdjęć. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 Droga Patryka jest tym bardziej słuszna bo równolegle do fotografowania zajął się także obróbką.ps.Patu popracuj trochę nad plastikową twarzą na focie z tym pstrągiem do kalędarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Witam Ponieważ z dziedziny fotografii jestem zielony, piszę tutaj, prosząc Was o pomoc Prześledziłem ten wątek, jednak w elektronice wszystko szybko posuwa się naprzód, więc mimo wszystko proszę o pomoc.. Noszę się z zakupem aparatu. Celowałem w jakąś lustrzankę nikona lub Sony'ego, jednak muszę znacznie ograniczyć fundusze ...Tak więc zostaje kompakt. Przeznaczyć na niego chcę hm....powiedzmy wyjściowa kwota 600pln. Choć jeśli znalazłby się aparat powiedzmy 100-150zł droższy ale już znacznie odbiegający jakościowo(in plus oczywiście) od tego za 600, to będę w stanie coś tam dołożyć (Wolę kupić raz, a w miarę możliwości porządny sprzęt.)Z góry dziękuję wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Coś z nowinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Droga Patryka jest tym bardziej słuszna bo równolegle do fotografowania zajął się także obróbką.ps.Patu popracuj trochę nad plastikową twarzą na focie z tym pstrągiem do kalędarza. W kalendarzu nie będę po faceliftingu ... obróbka spowodowana urokami KIT-owych obiektywów <_<... na szczęście mam to za sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi