patu Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Witam Ponieważ z dziedziny fotografii jestem zielony, piszę tutaj, prosząc Was o pomoc Prześledziłem ten wątek, jednak w elektronice wszystko szybko posuwa się naprzód, więc mimo wszystko proszę o pomoc.. Noszę się z zakupem aparatu. Celowałem w jakąś lustrzankę nikona lub Sony'ego, jednak muszę znacznie ograniczyć fundusze ...Tak więc zostaje kompakt. Przeznaczyć na niego chcę hm....powiedzmy wyjściowa kwota 600pln. Choć jeśli znalazłby się aparat powiedzmy 100-150zł droższy ale już znacznie odbiegający jakościowo(in plus oczywiście) od tego za 600, to będę w stanie coś tam dołożyć (Wolę kupić raz, a w miarę możliwości porządny sprzęt.)Z góry dziękuję wszystkim za pomoc. Jeżeli kompakt to szczerze polecam Lumix`a... znajomy w manualu robi nim piękne fotki..http://www.ceneo.pl/413426 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Jeżeli kompakt to szczerze polecam Lumix`a... znajomy w manualu robi nim piękne fotki..http://www.ceneo.pl/413426 @Patu dziękuję za zainteresowanie i ciekawą propozycję Na pewno godna rozpatrzenia.Nadal czekam na jakieś ciekawe propozycje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 ..............................Na pewno godna rozpatrzenia.Nadal czekam na jakieś ciekawe propozycje PozdrawiamMiałem starszy modek, FZ-7, był OK. Teraz syn go użytkuje Im więcej propozycji tym trudniejszy wybór . Pytając w ten sposób powinieneś założyć, że ile osób tyleż propozycji. Przecież, tak naprawdę, tylko nieliczni mają możliwość fotografowania wieloma modelami, w tym samym przedziale czasu (chodzi mi o czas pomiędzy edycjami kolejnych modeli różnych firm).Padło już mnóstwo propozycji. Naprawdę jest w czym przebierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Tak patrzę po aktualnych cenach lustrzanek i w ciąg 4 miesięcy podrożały jakieś o 20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zanderix Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 LUMIX jest OK też polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 No właśnie między innymi dlatego, że tak podrożały musiałem sobie odmówić nikona d60....@Popper, zdaję sobie sprawę, że jest tak jak mówisz. Jednak powtarzające się głosy na konkretny model i to jeszcze od ludzi mających o fotografii sporo pojęcia i doświadczenia, o czymś na pewno świadczą....Chyba zdecyduję się na tego Lumixa No chyba, że ktoś z wyskoczy nagle z czymś niesamowitym i niskiej cenie(co i tak nie nastąpi )Dziękuję Panowie za pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartolo Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Jeśli masz trochę czasu to zawsze możesz poczytać trochę testów, np. tutaj:http://www.dpreview.comgłównie lustrzanki ale i trochę kompaktów w tym lumixy.Serwis w języku Szekspira... ale zawsze coś. Ja używam Nikona D80 z kitowym obiektywem 135mm i mogę powiedzieć, że jak robisz 20km dziennie to trochę boli .W takim przypadku porządny kompakt oszczędzi Ci trochę sił potrzebnych do wywijania bacikiem .Lustrzanka ma swoje niezaprzeczalne zalety, szczególnie do robótek ręcznych, ma przewagę w zdjęciach seryjnych i szybkości działania ale i nowe kompakty doszły całkiem daleko. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 Nabyłem wczoraj Olympusa E-520 z KIT-owymi obiektywami ZUIKO 14-42 i 40-150. Pierwsze testy (zwierzaki w pomieszczeniu i moje baby ) wypadły baaaardzo pozytywnie. Teraz czas na testy w naturze:) Niestety, na dedykowaną lampę FL-50R nie starczyło kasy:( Ale za miesiąc dokupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 Olimpus to rozsądny wybór ze względu na chwalone wszędzie obiektywy kitowe.Ogniskowa od 14mm pozwala na stworzenie ładnej panoramy i nie ma za bardzo sensu kupować coś szerszego.Ja niestety z kitowych 18mm musiałem się szarpnąć na 10mm bo było trochę za wąsko na widoki.Zamiast lampy kup lepiej jasną stałkę(kobiety będą zachwycone z portretów,jest ogromna różnica)chyba że nastawiasz się na zdjęcia w pomieszczeniach imprez okolicznościowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 @Pasiasty Irokez Mam Lumixa FZ8 I szczerze mogę go polecić. PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 @Pasiasty Irokez Mam Lumixa FZ8 I szczerze mogę go polecić. PozdrawiamSliderDzięki Kolejny głos poparcia dla Lumixa....Decyzja zapadła.. Najprawdopodobniej już w weekend będzie mój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek.M Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2009 @Pasiasty - nie wiem czy Ci namieszam, ale proponuję rzucić okiem na Fujifilm FinePix S9600 http://www.optyczne.pl/335-Fujifilm_FinePix_S9600-specyfikac ja_aparatu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 @Pasiasty - nie wiem czy Ci namieszam, ale proponuję rzucić okiem na Fujifilm FinePix S9600 http://www.optyczne.pl/335-Fujifilm_FinePix_S9600-specyfikac ja_aparatu.htmlNie namieszałeś mi bo...już się zdecydowałem Poza tym niestety ten trochę przekracza mój budżet...Ale dzięki za propozycję Może ktoś inny skorzysta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 Witam, niestety w komorce mnie sie popsul aparat chcialem zakupic jakis maly kompakcik uzywany do 200zl. Czy mozecie polecic jakies modele ktory mozna kupic w ciemno? Nie mam duzych wymagan, chcialbym zeby aparat mial samowyzwalacz. Mysle ze cos w zakresie 6-miliona pikseli powinno wystarczyc. PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 Witam, niestety w komorce mnie sie popsul aparat chcialem zakupic jakis maly kompakcik uzywany do 200zl. Czy mozecie polecic jakies modele ktory mozna kupic w ciemno? Nie mam duzych wymagan, chcialbym zeby aparat mial samowyzwalacz. Mysle ze cos w zakresie 6-miliona pikseli powinno wystarczyc. PozdrawiamTomekPewnie bym zaryzykował coś w tym stylu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubson Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Witam Może nie wędkarsko, ale może zostanie jakoś pod fotografię wędkarską zaadoptowane. Jakiś czas temu pisłałem że planuję zakup teleskopu (na początek w miarę prostego) i połączenia go z lustrznką Sony A300Wczoraj robiłem pierwsze próby (w końcu pogoda dopisała). Zdjęcie usunięte PozdrawiamKuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 na czym zamocowales kamere? mam na mysli, na jakim statywie z napedem? znasz jakies godne polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubson Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Hej Aparat wraz z teleskopem zamontowałem na zwykłym statywie Velbon (nie pamiętam dokładnie modelu), ten sam który używam do aparatu. Krótko mówiąc bez żadnego napędu, a szkoda - niestety taki statyw przydałby się musowo, w tej sytuacji niestety wszystko trzęcie się jak osika, zdjęcia robię z samowyzwalaczem na 10 s, muszę dać mu czas na uspokojenie się po przyciścięciu pstryczka Planuje też zakupić wężyk spustowy, myślę że narazie ułatwi jakoś sprawę. PozdrawiamKuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Wezyk spustowy i wlacz mirror lock up.Niestety nie mam pojecia jak sie nazywa ta funkcja po polsku. PozdrawiamTomek Edit: Oj, widze ze sie troche rozpedzilem. A 300 nie ma tej funkcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubson Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Pomimo tego że A 300 nie ma tej funkcji pytanko. Jakie spełnia zadanie ? PozdrawiamKuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Jest to funkcja wcześniejszego podnoszenia lustra np 2s przed zdjęciem.Ma zredukować drgania które powstają przy jego klepnięciu.Na delikatnym statywie warto stosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 ciekawostki i nowinki Olympusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubson Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Jest to funkcja wcześniejszego podnoszenia lustra np 2s przed zdjęciem.Ma zredukować drgania które powstają przy jego klepnięciu.Na delikatnym statywie warto stosować. Niestety A300 nie ma tego patentu, tak jak napisał tomek.Tak jak napisałem wcześniej, kupię tylko wężyk spustowy i będzie dobrze Wczoraj miałem dalsze próby, widać coraz więcej... PozdrawiamKuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Fajnie Co to wychodzi Jaki objektyw stosujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Fajnie Co to wychodzi Jaki objektyw stosujesz? Tak, czy siak, wciąż daleeeeko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi