Skocz do zawartości

Aparat dla wędkarza

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie oszustwo! Chcieli nas oszwabic!

Skoro Nikon i Canon po 50% a glosow oddano 31333 to od razu widac, ze przekret :lol: bo to sie na dwa nie dzieli a zatem przynajmniej jeden glosujacy musialby podzielic swoj glos. <_<

Gumo

Mam nadzieje ze to zart? :lol: B) No chyba ze oczekujesz ze napisza 49,999999% dla Canona

Oczywiscie, ze to zart. :D

Kupujac rozmaite rzeczy i sledzac tzw. opinie uzytkownikow mozna popasc w niezle łamiglowki.

Nieraz mimo woli przychodzi do glowy skad biora sie popaprancy, piszacy niektore opinie. Opinie te rzutuja na ocene.

Takze trzeba wlaczyc swoj wlasny filtr i tak tez jest tym razem... B)

Gumo

p.s.Nie jest to skierowane do nikogo personalnie, ot taka mysl przewodniczka internetowego zywota/drogowskaz na temat czy moje jest mojsze, czy moze najmojsze, i czy jest najlepsze, i czy moze to najlepsze jest naprawde lepsze od lepszego...czy jakos tak.. <_<

Witam,

za dwa miesiace rodzi mi sie córeczka i chciałbym mieć mnóstwo DOBRYCH zdjec od dnia jej narodzin - to jest głowny powód dla ktorego chce kupić dobry aparat...oczywiscie zdjecia w plenerze (wedkarskie wypady)tez mnie kręca i chciałbym używac aparatu do róznych okazji...

W zwiazku z tym koledzy i nieliczne koleżanki :mellow: mam do was WIELKĄ prośbę :

szukam aparatu (lustrzanka?? ) który by zadowolił amatora fotografii ale jest jedno ale cena... musze sie poruszać w tańszych rozwiazaniach...

przeczytałem w zasadzie cały ten watek i teraz juz nie wiem NIC :D

POMOŻECIE ??

PS. Do tej pory uzywałem jakiegos aparatu (idiot camera ) fuji ale on ma 3,2 MPX i zdjecia robi tragiczne ( juz dlugi czas leży na półce )

pzdr

Witam,

za dwa miesiace rodzi mi sie córeczka i chciałbym mieć mnóstwo DOBRYCH zdjec od dnia jej narodzin - to jest głowny powód dla ktorego chce kupić dobry aparat...

Kup Canona +jasną stałkę 50mm/f1.8.Canon jest bezkonkurencyjny w oddawaniu tonacji skóry,wybór portrecistów.Ta jasna 50-tka pozwoli na zabawy w świetle zastanym z płytką głębią ostrości.Przy odrobinie kreatywności stworzysz piękne zdjęcia.

Na rybki, fotoreportaż będziesz musiał jednak zainwestować w troszkę szersze szkło

No właśnie.Ma ktoś z obecnych nikoniarzy Nikkora 18-105mm f/3.5-5.6G i coś z wyższej półki i pokusi się o przesłanie mi na maila takich samych kadrów wykonanych różnymi szkłami?

Niestety podejśćie musisz lekko zmienić - puszka to podstawa ale stara prawda jest taka, że najbardziej warto inwestować szkła. Czyli jeśli kupiłeś D300 to powinieneś iść w dobre szkła. Dokręcony średni obiektyw do D3x da ci niewiele a ... dokręcony obiektyw wysokiej klasy do D80 robi swoje. Z szerokich wędkarskich do D300 polecam Nikkora 17-55 albo Tamrona 17-50 - oba f/2.8.

Wiem że szkła to podstawa dlatego chcę porównać chwalonego N18-105 z czymś lepszym.Zobacz testy rozdzielczości wymieniony nikon rozkłada tamrona :wacko:

http://www.optyczne.pl/30.4-Test_obiektywu-Tamron_SP_AF_17-5 0_mm_f_2.8_XR_Di_II_LD_Aspherical_(IF)_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html

http://www.optyczne.pl/139.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF- S_DX_18-105_mm_f_3.5-5.6_VR_ED_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obraz u.html

Tamron daje więcej światła i krótsze czasy ekspozycji.

Nikon mniej światła ale dzięki stabilizacji można dłużej naświetlać,według testu lepszą rozdzielczość i ma dłuższy koniec.Jest także tańszy i to dużo.Do podjęcia decyzji potrzebuję sampli tego samego kadru.Oko podpowie co wybrać.

==> Jeziorm 1

Jeśli zdecydujesz się na Canona to koniecznie kup szkło (zresztą już polecana)Canon EF 50/1,8 II. Przy body z matryca aps będziesz miał 80 mm czyli idealny obiektyw portretowy. Nie inwestuj w filtr UV czy jakikolwiek inny bo prędzej padnie, niestety, mechanika tego obiektywu niż uszkodzisz soczewkę.

• 2 tygodnie później...

Niedawno trafił w moje ręce Canon IXUS 70 i powiem jedno: to JEST aparat dla wędkarza łażącego po krzaczorach.

Malutki, szybki, niewymagający.

Świetnie sobie radzi w różnych warunkach oświetlenia a i lampę ma nienajgorszą. Zapewne ma swoje wady i ograniczenia jak każdy aparacik kompaktowy, ja jednak polecam z czystym sumieniem.

przykład 1

przykład 2

przykład 3

Filmy również przyzwoitej jakości potrafi nakręcić.

Nie inwestuj w filtr UV czy jakikolwiek inny bo prędzej padnie, niestety, mechanika tego obiektywu niż uszkodzisz soczewkę.

Wczesniej mialem prosty kompakcik, mial on jednak mozliwosc dokrecenia filtrow...uzywalem nieraz lecz nie bylo widac duzych roznic (poza robieniem zdjec zupelnie pod slonce).

Sytuacja sie zmienila od kiedy uzywam lustra..przykladowo stosujac kolowy filtr polaryzacyjny i kierujac obiektyw na zalamania swiatla na wodzie, regulujac stopien polaryzacji dokladnie widze zmiany.

Nie sadze abym byl w stanie uzyskac podobny efekt przy uzyciu oprogramowania.

Efekty pochodzace od innych filtrow (poza zdaje sie polowkowym) mozna sobie zasymulowac oprogramowaniem.

Takze mnie sie jeden filtr przydaje i nie sluzy tylko do ochrony obiektywu.

Gumo

Filtra polaryzacyjny jest niezastąpiony,połówkowe jest lepiej zastąpić programowo.Wystarczy dobrze naświetlony RAW,ale lepiej zrobić oddzielną ekspozycję dla nieba.UV warto mieć jako ochronę,w góry i nad może.Pod słońce raczej nie bo powstają dodatkowe bliki.

Połówkowy zastąpiony programowo.

http://lh4.ggpht.com/__cPNyne5qA4/SmSZaVNeo_I/AAAAAAAABVg/YyGoT4PacYE/s800/lyngen378_z.jpg

Jeśli rozpiętość tonalna sceny jest duża programowo nie wyciągniesz z białej plamy nieba więc trzeba zastosować filtr połówkowy. W każdym razie mistrzowie landszaftów nie rezygnują z filtrów szarych .... i je nadal wykorzystują mimo cyfrowej epoki.

Zgadza się dlatego takie sceny robimy ze statywu robiąc np 3 ekspozycję ze skokiem 1,5 EV za pomocą breaketingu.Łączymy to programowo i mamy idealnie naświetloną fotę.Efekt jest lepszy niż przy użyciu filtrów połówkowych bo mamy pełną kontrolę na poszczególnych scenach.Istnieje jeszcze technika HDR w której 3 piksele z trzech naświetleń są łączone w jeden.Wygląda trochę kontrowersyjnie,łatwo o kicz i należy zachować umiar.Filtry szare są niezastąpione programowo jeżeli chodzi o wydłużenie ekspozycji np.do rozmycia wody w strumieniu w słoneczny dzień.

Tego HDRa pstrykołem przy wdrapywaniu się na skarpę,z ręki.

http://lh4.ggpht.com/__cPNyne5qA4/SgyAQQDWvvI/AAAAAAAABAU/Op8orliSHgY/s800/_IGP8799-800.jpg

Nie koniecznie. Mogą robić dwie lub więcej ekspozycji a następnie połączyć je w PS. Ciężko to zrobić w przypadku wody (będzie inna na każdej ekspozycji) a więc szara połówka jest często szybsza i łatwiejsza w użyciu.

Poprawnie naświetlasz niebo,poprawnie naświetlasz wodę i z tych dwóch połówek sklejasz fotę.Bawiłem się holderem i połówkowymi.Efekt jest gorszy,nie warto w to wchodzić z samego powodu montażu tej aparatury na obiektywie.

(...)

Dlatego moim sposobem na lepszy zoom w lx3 - podejść bliżej :D

(...)

Święta racja. :D

I dorzucam fotkę z LX3. Pstryknięta w biegu, z automatu. Ot, widząc, że kolega holuje rybę, zwinąłem szybko swój zestaw, wyciągnąłem aparat, strzeliłem. Wciąż jestem bardziej wędkarzem niż fotografem -będąc na rybach jestem pochłonięty łowieniem. :D

Fotka jest oczywiście zmniejszona, przycięta i -prawie -wyrównana.

ISO-80, f/4, 800s

post-393-1348914417,1451_thumb.jpg