FISH Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 @FISH, Twoje zdjęcia są po prostu nieziemskie i aż wstyd się wychylać z jakimiś kompaktowymi wypocinami... Ja jednak zaryzykuję.... Przesadzasz,lekkie prostowanie horyzontu i fota jest okey.Mam podobną pamiątkę z wakacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 o żesz...rzeczywiście jest krzywo....ale wstyd Dobrze, że mi powiedziałeś Muszę się rozejrzeć za czymś do prostowania horyzontu P.S.Proszę o obiektywizm w porównywaniu obu powyższych zdjęć...Jedno cykane kompaktem, a drugie...sam nie wiem coż to za ustrojstwo PozdrawiamKamil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Kiedyś pisaliście o teleobiektywach Nikona. Dobra wiadomość! Na rynku pojawi się niebawem spory wysyp wysokiej klasy obiektywów 70-200 f/2.8. Nikon w czwartek ogłosił, że wydają nowy, a na forach internetowych już ustawiają się?kolejki do niego. Tak więc do listopada i po wprowadzeniu tego obiektywu pojawi się spory wysyp używanych obiektywów za pewnie bardzo dobrą cenę. Powodzenia! PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Remku ja właśnie czekam na to, po wprowadzeniu nowego wcielenia 70-200, starsza stanieje i kurs dolara będzie rozsądny (lekko tanieje dolar) Co mi wiadomo nowy 70-200 ma kosztować około 2200$. Jak na razie szukam czegoś szerokiego i rozsądnej cenie np zenitar 16mm, lecz nie wiem jak to będzie pod Dx'em ponieważ to szkło jest raczej preferowane do większej klatki(Fx). PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Pod DX Zenitar 16mm to nieporozumienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 no właśnie.. zdjęcia wychodzą jak z kita 18-55? Może poleciłbyś coś szerokiego? może Sangyang 8mm? plastikowa puszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 P.S.Proszę o obiektywizm w porównywaniu obu powyższych zdjęć...Jedno cykane kompaktem, a drugie...sam nie wiem coż to za ustrojstwo PozdrawiamKamil.Wyślij mi to zdjęcie na maila(patrz PW)zobaczymy czy różnią się bardziej z powodu aparatu czy złej prezentacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 no właśnie.. zdjęcia wychodzą jak z kita 18-55? Może poleciłbyś coś szerokiego? może Sangyang 8mm? plastikowa puszka Wszystko zależy ile chceszy wydać. Polecić mogę nikkora 12-24. Teraz pojawił się nowy 10-24 ale z jakością nie wiem jak jest bo go nie miałem i pewnie nie będę miał Z niezależnych też pojawiło się sporo nowości ale tutaj już nie nadążam. Z tego co wiem chwalą nową tokinę chyba 11-16mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Nikkory są OK,tokina odstrasza dużymi aberracjami i pracą pod słońce przy krajobrazie ale ma stałe f2,8 przydatne przy reporterce.Miałem sigmę 10-20 w pentaxie i kupiłem ją znowu do nikona ze względu na 10mm,pracę pod światło i cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Przy reporterce 2.8???????? PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zwłaszcza do zdjęć w pomieszczeniach i ślubniaków.To było robione na f/2,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 P.S.Proszę o obiektywizm w porównywaniu obu powyższych zdjęć...Jedno cykane kompaktem, a drugie...sam nie wiem coż to za ustrojstwo PozdrawiamKamil.Wyślij mi to zdjęcie na maila(patrz PW)zobaczymy czy różnią się bardziej z powodu aparatu czy złej prezentacji. Zdjęcie pokazane przez @Pasiastego Irokeza wyszło mi prawie identycznie,obróbką zdziałałem tyle co i on.Lustrzanka i RAW daje dużo lepsze efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 A jednak jest różnica i to znaczna Przynajmniej dla mnie...Dzięki wielkie, ale....chyba jeszcze nie czas na lustro... chyba....PozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Fish, ale to jest reportaż? Czy zdjęcia portretowe? Dla mnie reportaż to zupełnie coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Dla mnie to reportaż,do portretu inaczej bym podszedł.Masz osobę wpasowaną w jakieś miejsce i całość coś przedstawia(wiadomo co).Głębia ostrości jest wystarczająca aby ukazać gdzie nasz bohater jest,nie rozpraszając widza szczegółami.Przy większej GO nie byłoby tak ciekawie,wyszły by zwykłe pstryki.Ale to moje zdanie i można się z nim nie zgadzać.Gdyby wybuchły zamieszki przy straganach przymykniłbym do f8 (co mogę zawsze zrobić)i mam typową reporterkę wojenna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Panowie użytkownicy, fotospecjaliści - doradźcie <_< Jestem na etapie wyboru szerokiego szkła pod D90. Myślę nad Tokiną 12-24mm f/4 ( miałem okazje pstryknąć nią parę fotek), Tokiną 11-16mm f/2.8 i Sigmą 10-20mm f/4.5-5.6. PO przeczytaniu nastu opisów, porównań, testów mętlik w głowie nieprzeciętny. To Tokina aberruje na umór, słaba pod światło ale ostrość żyleta. Sigma ma ponoć mniejsze AC i dystorsje ale nie jest tak ostra i ma słabszą światłosiłę. Do tego jeszcze loteryjny AF itp itd. Zostaje jeszcze nowa, jasna Tokina f/2.8 11-16mm, ale po przeczytaniu testów opinie mam mieszane.Po kilku fotkach cykniętych na Tośce 12-24 f/4, zauważyłem spadek ostrości w rogach kadru ( norma dla szerokich szkieł). Fakt, że przysłona była przymknięta o 2-3 działki, także niewiele ( może za mało). Chciałbym , aby nowe szkło było w miarę ostre w całym kadrze , dobrze rysowało i odwzorowywało kolory. Macie jakieś sprawdzone typy??Dzięki za ewentualne sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Napisałeś samą prawdę,wiesz co trzeba,trudny wybór.Szkła firmowe odrzuciłeś ze względu na budżet?Jeżeli myślisz głównie o widokach to polecam Sigmę 10-20mm,można trafić używaną na allegro za 1500pln.Nikon nie będzie miał raczej problemów z AF,poza tym GO na tak krótkiej ogniskowej jest bardzo duże.Tokinę odrzuciłem przez abberacje,a chciałem kupić bo jest ostrzejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zapomniałem dodać, że ma to być szkieko typowo wędkarskie ( ciasne kadry na łódce), stąd wymóg ostrośći na całym kadrze . Landszafty itp tylko przy okazji wypadów weekendowo-wakacyjnych.Czytałem opinie Kena Rockweela o Tokinie 11-16 f/2.8, w porównaniu z Nikkorem, Sigmą i tamronem wypadła chyba najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Sigmę wziąłem w 90% do landszaftów,ty masz inne priorytety.Jak abberacja jest akceptowalna bierz tokine z f/2,8.Przejrzałem kilka setek zdjęć z nikkora 10-24mm ten bardziej podpasi do reporterki niż sigma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Raport EISA: http://tech.wp.pl/kat,1009791,title,Najlepsze-telewizory-kin a-domowe-i-telefony-zobacz-rekomendacje-EISA,wid,11404442,wi adomosc.html i szczegóły: http://tech.wp.pl/kat,1009791,title,Najlepsze-telewizory-kin a-domowe-i-telefony-zobacz-rekomendacje-EISA,wid,11404442,wi adomosc.html?T=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Bardzo możliwe że już było....albo że znawcy fotografii przyjmą to ze spokojem...mi szczena opadła z hukiem na parkiet http://images.google.pl/images?q=clark%20little&oe=utf-8 &rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&um =1&ie=UTF-8&sa=N&hl=pl&tab=wi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Fajne Szczelny korpus i na wodę Dobra puszka i dobra obudowa wodoszczelna które nie należą do tanich. Jakiś czas temu przeszukiwałem zasoby googla z czystej ciekawości na temat tych obudów, niestety koszt takiej obudowy do D90'tki przerasta ponad dwukrotnie cenę samego korpusu aparatu PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 A mnie cieszy ta zapowiedź - Canon G11 -> http://www.amazon.com/gp/product/B002LITT56?ie=UTF8&tag= nikorumo-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=3909 57&creativeASIN=B002LITT56 Zaawansowany kompakt z odchylanym ekranem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Remku przechodzisz na stajnie Canona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Na ryby jak znalazł ... nawet za dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi