Skocz do zawartości

Aparat dla wędkarza

Rekomendowane odpowiedzi

@Pasiak: akurat jesli chodzi o makra to kompakty sa do tego stworzone, zeby na lustrze takie cos zrobi cza sie lekko napocic;)

A wracajac do tematu pajaczkow

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2ca2de6cfab7f8f5.html

a tutaj kwiatek:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ce275c85748dddca.html

i biedroneczka:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/77ce37d8f79a7dd0.html

pozdro

Nowe wcielenie D3 :D

http://fotoblogia.pl/2009/09/21/nikon-d3s-14kl-s-i-hd-video- juz-3-listopada/

Przy tej klasie sprzętu to funkcja filmowania jest raczej zbędna.

A ja bym chciał taką opcję. Robiąc materiał z wędkarstwa podlodowego tak sobie myślałem by zatrzymać jeszcze krótkie sekwencje wideo :D to było by klawo na 102 :D

Nowe wcielenie D3 :D

http://fotoblogia.pl/2009/09/21/nikon-d3s-14kl-s-i-hd-video- juz-3-listopada/

Przy tej klasie sprzętu to funkcja filmowania jest raczej zbędna.

A ja bym chciał taką opcję. Robiąc materiał z wędkarstwa podlodowego tak sobie myślałem by zatrzymać jeszcze krótkie sekwencje wideo :D to było by klawo na 102 :D

Remku a nie lepiej D90 :lol: lub D300s

Ostatnio miałem okazje testować D300s. Jeśli chodzi o filmy to całkiem przyjemnie to wygląda :D D300s ogólnie miłe wrażenie na mnie sprawił :D Może kiedyś...

...a ja żyłem w przeświadczeniu, że jak kupię lustro to dopiero makra porobię...

sprzet zdjec nie robi....

...fakt, na upartego to i na leszczynkę można nieźle połowić...

chyba jednak zle porownanie...

Otoz problem z lustrzanka nie konczy sie na body....

Swiat makro w lustrach to juz zaczybaja sie niezle pieniazki bo robote tutaj robi nie samo body, a obiektyw (ktory to dobry sporo kosztuje), oswietlenie (najczesciej dodatkowa lampa), a i tak trzeba troche liznac tematu zeby chociazby GO bylo troche wiecej niz 1mm.

Dlatego nieocenione sa wlasnie kompakty bo po pierwsze sa poreczniejsze (gdzie to ma znaczenie jak sie kladziesz i czolgasz), i po drugie niewiele sie wysilajac i za nieduze pieniadze ogarniaja pieknie swiat makro (ostrza praktycznie od paru centymetrow, glebia ostrosci to jest taka ze czasami sie zastanawia czlowiek czy to mozliwe).

Oczywiscie pomocne sa tutaj np. dyfuzory, konwertery (np. firmy raynox)

Sam mam i kompakta i lustro z kilkoma obiektywami (w tym makro) i powiem szczerze ze tylko z przyzwyczajenia targam ze soba torbe z lustrem (glownie dla tego ze ciagle szlifuje umiejetnosci), a jak wiem ze bede makro robil to dodatkowo biore kompakta.

pozdrawiam

p.s. mam wrazenie ze jest od niedawna mocne parcie na posiadanie luster, trend taki nastal ze lustro to trzeba miec a fakt faktem ze spora czesc i tak jedzie na auto z kitowcami i lajfwiu ot taki gadzet zeby pokazac ze jest...

Jeśli chodzi o makro to...

Uwielbiam oglądć takie zdjęcia, sam jakiś czas temu co nieco próbowałem (jeśli chodzi o żyjątka wszelkiej maści), niestety przez krótką chwilkę bo o tym zapomniałem...a trochę z braku czasu...

Jedno na próbę mogę wrzucić.

Pozdrawiam

Kuba

post-800-1348914473,4802_thumb.jpg

Sam mam i kompakta i lustro z kilkoma obiektywami (w tym makro) i powiem szczerze ze tylko z przyzwyczajenia targam ze soba torbe z lustrem (glownie dla tego ze ciagle szlifuje umiejetnosci), a jak wiem ze bede makro robil to dodatkowo biore kompakta.

...ja rozumiem, że kompakt lub hybryda w cenie taniego kitowego lustra może focić lepsze zdjecia niż to lustro... zdziwiłbym się jednak, gdyby tani kompakt (swojego canona kupiłem za 399 zł, ze trzy lata w tył), mógł rywalizować z jakąkolwiek kitowooszkloną puszką!

...na czym polega przewaga kompaktu - oprócz poręczności i gabarytów nad lustrzanką ze szkłem makro, przy robieniu robali?... jestem z lekka zaskoczony...

...na czym polega przewaga kompaktu - oprócz poręczności i gabarytów nad lustrzanką ze szkłem makro, przy robieniu robali?... jestem z lekka zaskoczony...

Juz to pisalem wczesniej, nieporownywalnie latwiej ogarnac temat z kompaktem (latwiej sie foci), do tego glebia ostrosci na dzien dobry taka ze hoho, do tego dochodzi lampa w kompakcie po zastosowaniu dyfuzora wystaczy, w lustrze przy zwyklej lampie obiektyw rzuca cien przy robieniu z bliska (kilka cm), i dla tego konieczne jest zastosowanie osobnej lampy (waga wzrasta i cena). w koncu po zastosowaniy raynoxa (koszt okolo 200zl) mamy juz super maszyne do robienia swiata makro:)

W lustereczku ten koszt jesy nieporownywalnie wiekszy.

I naprawde polecam wywiad zacytowany przez FISHa

http://www.fototv.pl/wideo/wywiady/marek-wyszomirski-macro.h tml

wiele ciekawych rzeczy czolowy polski spec od makro mowi:)

pozdro

I naprawde polecam wywiad zacytowany przez FISHa

http://www.fototv.pl/wideo/wywiady/marek-wyszomirski-macro.h tml

wiele ciekawych rzeczy czolowy polski spec od makro mowi:)

...włąśnie obejrzałem i jestem pod wrażeniem... prostoty i uzyskanych efektów...

Mam nadzieje ze choc troche pomoglismy w ogarnieciu czym tak naprawde jest makro:)

I ze nie potrzeba do tego bog wie jakiego sprzetu:)

a co powiecie o tym Panasonic Lumix DMC-FZ38 nie mam pojęcia co mam wybrać

Posiadam starsza wersje FZ. Był ok,szumy na poziomie 800iso były widoczne nie wiem jak to jest w nowszych wersjach. Teraz innego sprzętu używam.

Jeśli chodzi o kompakty to warto spojrzeć na Nikona P6000, Canona G10, Panasonic Lumix LX3.

Polecam tryb manualny :D

Pozdrawiam

Slider

Mam nadzieje ze choc troche pomoglismy w ogarnieciu czym tak naprawde jest makro:)

I ze nie potrzeba do tego bog wie jakiego sprzetu:)

...jeśli chodzi o makro z kompaktu to sie nim trochę bawiłem... myslałem, że z lustrem jest łatwiej i przyjemniej... poza tym brakuje mi trochę pikseli... 3 mln px, to czasem przymało... niemniej jednak za info dziękuję...

...pozdrawiam, maxtip...

• 2 tygodnie później...

Ja używam 2gB i w zupełności mi wystarcza, na 2 akumulatorkach (na jednym trochę ponad 300zdjęć)nie jestem w stanie jej zapełnić. Robię tylko JPG w najwyższej jakości.

Ogólnie wolał bym 2x 2GB niż jedną 4GB. Zawsze jak jedna zawiedzie, jest zapas.