Skocz do zawartości

Aparat dla wędkarza

Rekomendowane odpowiedzi

Świetna puszka ale na pewno już nie najlepsza lustrzanka APS-C na świecie.Życzę @Nyny wielu udanych strzałów :D.

Tu nie chodzi o najlepsza czy nie....

Ale jedyna, ktora lezy w lapie podobnie do E3, jest w pelni uszczelniona i ma AF na poziomie E3, a dodatkowo kosztuje sporo mniej niz E5.

Wiec do moich zastosowan (no szkoda ze nie ma uchylnego ekranu, stabilizacji, i skutecznego systemu czyszczenia matrycy) pasuje jak ulal.

Na isopierdylriard mi nie zalezy, na trylionpixelowej matrycy tez, ani na ficzerach typu 15 trybow tematycznych, wiec w mojej ocenie poki co te puszki to niedoscignione wzory w apsc jesli chodzi o moje zainteresowania i zastosowania.

A FF to nie dla mnie, ja potrzebuje kropa, wiekszej GO oraz mega szybkiego i celnego AF.

Oczywiscie ergonomia to subiektywne odczucie, ale akutat w moich grabiach te puchy najlepiej leza.

pozdro

Nie wszystko kreci sie wokol reportazu, sportu, slubow, portretow etc.

Sa jeszcze inne dziedziny fotografi:)

pozdro

Proszę wymień jedną, w której olek bije na głowę D300s.

Pozdrawiam

Remek

Makro.

..ciężko porównywać dwie rózne puszki pod względem odwzorowania szczegółów w makrofotografi nie poruszając tematu szkieł do nich podpiętych...

Jak @Patu uważam że tutaj(makro) gra szkło, puszka w mniejszym stopniu.Niemal każdy system posiada w swoim arsenale doskonałe szkła makro.Podobnie jak puszkę na APS-C.A wybór samego systemu to wypadkowa wielu spraw. Ja osobiście wybrałem Pentax zupełnie świadomie i powód jest jeden(no może dwa): STAŁKI i docelowo LIMITEDY. Inne rzeczy (zoomy i inne dziwa) zupełnie mnie nie interesują.

Nie no, patu...jestem zniesmaczony, zaskoczony, sfrustrowany... <_<

Powtarzam za Talibami:...D300 to generuje taki sam obrazek jak D90 o ile komu niezbedny aparat hermetyczny z magnezu; 7klatek/s; 50iles pol AF; 1 karta mu za malo.... dalej nie pamietam...

Gumo B)

No właśnie to też mi przyszło na myśl.Tutaj jakość obrazka na pewno nie może być czynnikiem decydującym. ;)

Obrazek poraktycznie ten sam, ale... lepszy i szybszy AF ( MultiCam 3500) z większą ilością pól krzyzowych, AWB in plus, lepszy wizjer ze 100% pokrycia kadru , obudowa i klawiszologia, pomiar światła z manualami ( np.makro z manualami M42 plus PP), mikroregulacja szkieł, 14bitowe RAW-y itp itd...

Dwa sloty też in plus. Pada Ci SD w body i kadry zpstaja Ci w głowie :lol: . A tak CF-kę ustawiasz na kopie lub NEF-y i po temacie...

Ja tak moze nie na temat cos rzuce: wybieralem i ja w tym watku sprzet pod siebie i musze powiedziec, ze 90/100 wypowiedzi okazala sie dla mnie zupelnie zaciemniajaca zagadnienie.

Nie mam zwyczaju pisac o pieniadzach ale tutaj to jest chyba nierozerwalne...rzecz (tak jak i gdzie indziej ) ma tendencje do sterowania w strone jak najdrozszych aparatow i adekwatnych obiektywow.

Watpie czy gros wedkarzy bedzie docelowo mierzyc w D3X, zwlaszzca ze na tym sie nie skonczy...(nawet bym obnizyl nieco polke bo tego typu sprzet to juz ponad 20000 - raczej dla bardzo profesjonalnych profesjonalistow juz)

Ale gratuluje Wam szczerze i spodziewam sie wysypu ciekawych zdjec na j.pl.

Gumo

No to jadziem, to co w makro sie liczy:

1. Uchylny, obrotowy ekran w E3 w D300s brak

2. Krop x2 w E3 w D300s x1.5

3. Glebia zwiazana z zalozeniami i wlasciwosciami 4/3 wieksza na olkowym sprzecie (a glebia to podstawa pracy w makro)

4. Genialne szkla pod olka do makro, poki co tylko nikkor 105 moze sie nie wstydzic:)

To chyba wystarczy argumentow.

Wiadomo ze sa plusy i minusy ale przepasci nie ma jak to Remek napisal.

@Patu: ordzinala kupowales czy jakiegos zamiennika, bo tez musze zanabyc jakiegos gripa.

No i wlasnie leci do mnie Nikkor 105 f/2.8 vr micro:)

pozdro

No to mozna powiedzec ze system zapasowy skompletowany.

D300s

Nikkor 105 f/2.8 vr micro

Nikkor 70-300 f/4.5-5.6 vr

Tamron 17-50 f/2.8 vc

W srode powinno byc wszystko u mnie, jeszcze pozostaje metza jakiegos i gripa i starczy:)

Zrezygnowalem z Nikkora 17-55 na rzecz lepszego tele do ptaszkow, ktorego zaczalem poszukiwania.

pozdro

Dokup w przypływie emocji ( gotówki) :lol: N 35/1.8. Megafajne szkło, za niewielkie pieniądze, bardzo ostre i kontrastowe od pełnej dziury.

Nie uprawiam, reporterki, ani portretu wiec chyba mi sie nie przyda;)

Chociaz wiele dobrego slyzalem o tym szkle i moze sie skusze jako wisienke na tym Nikonowym torcie:)

pozdro