barwena1977 Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Fajne szkiełeczko, takie niepozorne i nie rzucające się w oczy, do streeta w sam raz .No i jedyne 3kg wagi, wkładasz w kieszeń kurtki i jazda w miasto . p.s. sorry za OT już nie będę ale jakoś tak wesoło się zrobiło . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Tia wesoło, Gumo ma żarcik ostry jak zimowy mróz .Nie wszystkie drogie szkła musza być z założenia zaje...ste , i odwrotnie - 35tka(1. jest tego najlepszym przykładem. Nieźle bangla również na FX-ie, choć to szkiełko DX-owe... @nyny, może streeta nie uprawiasz, ale jako spacerówka i do cioci na imieniny jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 11 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Tia wesoło, Gumo ma żarcik ostry jak zimowy mróz .Nie wszystkie drogie szkła musza być z założenia zaje...ste , i odwrotnie - 35tka(1. jest tego najlepszym przykładem. Nieźle bangla również na FX-ie, choć to szkiełko DX-owe... @nyny, może streeta nie uprawiasz, ale jako spacerówka i do cioci na imieniny jak znalazł Ja to 70-300 albo 150 uzywam jako spacerowek;)Ale w sumie jak to takie tanie szklo to czemu by sobie nie sprawic, a nuz kiedys sie przyda:) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 12 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 No to jadziem, to co w makro sie liczy:1. Uchylny, obrotowy ekran w E3 w D300s brak2. Krop x2 w E3 w D300s x1.53. Glebia zwiazana z zalozeniami i wlasciwosciami 4/3 wieksza na olkowym sprzecie (a glebia to podstawa pracy w makro)4. Genialne szkla pod olka do makro, poki co tylko nikkor 105 moze sie nie wstydzic:) Zgodnie z tym co napisałeś najlepsze do makro byłby kompakt! Mają ekran obrotowy, mnożnik nawet x6, głębia od soczewki obiektywu do nieskończoności ....... a i obiektywy makro niezłe. Dlaczego zatem kupiłeś D300s? Tak ... z mojego doświadczenia D300s to przepaść i nie ma o czym mówić. Kolejny krok to pełnoklatkowce - różnica między DX, a FX jest SPORA! Kiedy kupuje się?aparat to kupuje się?karnet na zakupy do producenta. Kiedyś zanabyłem minoltę - utknąłem, w pewnym momencie - zabrakło szkieł. Później analogowy, przepiękny nikon, którego mam do dnia dzisiejszego. Nikon dawał mi wszystko czego potrzebowałem - problemem była ilość gotówki w portfelu, nie stać mnie było na kupno najlepszych szkieł w systemie. Później przy wyborze pierwszego lustra przeszedł mi przez głowę Pentax i dzisiaj mogę powiedzieć - cieszę się, że tego nie zrobiłem! Szklarnia jest ograniczona, a ja nie lubię stanąć w pewnym momencie przed murem. Wybrałem swego czasu Nikona, później kupiłem Canona i mam jeszcze z innej firmy sprzęt. Jedno mogę powiedzieć - tylko Canon albo Nikon jeśli myśli się?o spokoju i rozwoju oraz rozsądnej cenie. Ważne by myśleć systemowo a nie ... lokalnie. Dzisiaj potrzebuję?aparatu do makro, a jutro do reportażu ślubnego ultrajasnych stałek - nikon mi to daje, olympus - nie. Sprzedaż całego systemu to duża strata pieniędzy Mówię to z własnego doświadczenia, osoby, która właściwie w nikonie miała większość obiektywów. Nie teoretyzuję. BTW: Metza nie kupuj. Kup sobie SB-800. Ja swoje sprzedawałem za 700 PLN (na rynku można je kupić po 800PLN). Jeśli Cię stać to od razu kup SB-900 (są fajniejsze od SB-800). Trzymaj się systemu. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 12 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 Tia wesoło, Gumo ma żarcik ostry jak zimowy mróz .Nie wszystkie drogie szkła musza być z założenia zaje...ste , i odwrotnie - 35tka(1. jest tego najlepszym przykładem. Nieźle bangla również na FX-ie, choć to szkiełko DX-owe... @nyny, może streeta nie uprawiasz, ale jako spacerówka i do cioci na imieniny jak znalazł Ja to 70-300 albo 150 uzywam jako spacerowek;)Ale w sumie jak to takie tanie szklo to czemu by sobie nie sprawic, a nuz kiedys sie przyda:) pozdro Street to 35mm, 50mm. Więcej nie trzeba. Przy tele zdjęcia są moim zdaniem kiepskie - zbyt mały kontakt z obiektem fotografowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2011 @Remek: mam dwa kompatky, z czego jeden tylko na robale chodzi:)A dlaczego D300s? bo E5 jest stanowczo za drogi na to co potrafi i dlatego padlo na d300s, oraz fakt ze czasami przydaloby sie o dzialke wieksze uzyteczne iso, ot i tyle.FF mnie nie interesuje...Poki co mysle aby zostawic sobie system Olka ale zona krzywo patrzy na tyle puszek w domu wiec chyba sprzedam.35 1.8 pewnie kupie ale i tak z racji zainteresowan bedzie sporadycznie uzywana, bo jak pisalem ja ograniczam sie do makro, przyrody i czasami jakis pejzazyk. Ale kto wie, moze kiedys..... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 13 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Jak spinningujesz z brzegu, to 35ka przyda Ci się również przy zdjęciach wędkarskich ( na łodzi tez ogarnia temat choć czasami jest przyciasno). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 A czy ktoś forumowiczów ma lub miał Sony nex5.Podobno robi całkiem ciekawe zdjęcia i świetne filmy Full HD.Czekam na opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Jak spinningujesz z brzegu, to 35ka przyda Ci się również przy zdjęciach wędkarskich ( na łodzi tez ogarnia temat choć czasami jest przyciasno). Kusiles, kusiles i dzisiaj sie juz nia bawie (nikkor 35mm f 1.8g af-s dx) Bardzo sympatyczne szklo, za bardzo smieszne pieniadze:) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Będziesz zadowolony - małe, poręczne, bardzo jasne i osstre... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 19 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Nex5 dosłownie chwilę się bawiłem. Całkiem dobry, mały aparacik z aps-c. Rozdzielczość efektywna zdjęć mnie nie powaliła. Generalnie bardzo ciekawa konstrukcja i czekać na kolejne wersje. Jakość filmów i owszem bardzo dobra. W sumie to nie wiem co pisać bo aparat mnie niczym nie zaskoczył. Wolę mimo wszystko zgrabną lustrzankę Nikona PozdrawamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Lustro mam Canona ale nie chce mi się tachać tego nad wodę.Dla tego rozglądam się za czymś mniejszym z możliwością nagrywania filmów no i dobrze żeby miało wymienną optykę.Swoją drogą też miałem tego soniaka w ręku i trochę się pobawiłem, ale niestety zdjęc nie mogłem wywołać żeby je dogłębniej przeanalizować.Dlatego pytam czy ktoś ma i może jakieś sample by wrzucił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 19 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Sample zobacz na dpreview.com tam jest też szczegółowy opis. Jeśli masz jednak takie wymagania to myślę, że powinieneś wybierać między tymi soniakami a czymś z systemu 4/3 olympus albo panasonic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 ............Kusiles, kusiles i dzisiaj sie juz nia bawie (nikkor 35mm f 1.8g af-s dx) Bardzo sympatyczne szklo, za bardzo smieszne pieniadze:) pozdroI tak, goniąc za postępem, wracamy do tradycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 20 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 ............Kusiles, kusiles i dzisiaj sie juz nia bawie (nikkor 35mm f 1.8g af-s dx) Bardzo sympatyczne szklo, za bardzo smieszne pieniadze:) pozdroI tak, goniąc za postępem, wracamy do tradycji Popperku masz rację - 90% zdjęć (teraz niewędkarskich) robię teraz stałkami i to ........ manualnymi! Zatoczyłem spooooooory krąg. Teraz myślę o tym by robić więcej w analogu - dla siebie prywatnie. Oczywiście do Intenetu nadal syfra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FISH Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Że stalki to rozumiem,ale dlaczego manualne?Miałem 135,50,28mm dużo kadrów się traciło zanim fokus załapał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 Że stalki to rozumiem,ale dlaczego manualne?Miałem 135,50,28mm dużo kadrów się traciło zanim fokus załapał Teraz taka moda;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Że stalki to rozumiem,ale dlaczego manualne?Miałem 135,50,28mm dużo kadrów się traciło zanim fokus załapał Bo nie mogę podczepić innych Używam też z AF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czermin Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Panowie, muszę przyznać, że do tej pory zazwyczaj brałem na ryby tylko maleńki i raczej przeciętny aparat kompaktowy Olympus C-370, którego w zeszłym roku dorwałem za 60 zł na allegro z pokrowcem, kartą pamięci itd ale oglądając Wasze zdjęcia postanowiłem w tym roku chociaż kilka razy zabrać lustrzankę Olympusa E-330 z obiektywami 8 mm f 3.5 (fisheye, mój skarb! ); 35 mm makro f 3.5 i 40-150 mm. Mam nadzieję, że wkrótce i ja będę mógł się pochwalić jakimiś dobrymi zdjęciami. Póki co te moje są max poprawne, a modelki z wody nie dopisują Jeśli chodzi o funkcje tego drugiego aparatu przydatne dla wędkarza to z pewnością jest to funkcja live view z ruchomym ekranem i na tym chyba koniec... klocek jest ciężki i nieporęczny. Za to ten mniejszy mieści się w kieszeni kamizelki i nie boje się, że go utopię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 21 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Czekamy na zdjęcia! Pamiętaj o konkursie ... Kalendarz jerkbait.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czermin Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Jeśli chodzi o konkurs to jeszcze chyba nie moja liga... Rybki owszem, wypuszczam ale rozmiar tych poławianych przeze mnie póki co nie zasługuje na umieszczenie na kalendarzu. Choć jeśli coś mnie zaskoczy to na pewno się pochwalę W planie mam zrobienie jakiś fajnych zdjęć makro, kilku na zwolnionej migawce na jakimś przelewie nad Bzurką i różnego rodzaju zwierzyny (w zeszłym roku widziałem bobry, sarny, masę ptactwa i trochę żałuje, że nie utrwaliłem tego w fajny sposó. Być może uda mi się namówić siostrę, która w ostatnim czasie przywłaszczyła moją lustrzankę (3 rok studiów i praca licencjacka troszkę pochłaniają mój czas) do zrobienia zdjęcia, gdzie aparat będzie za mną i jego zadaniem będzie uchwycenie wabika tuż przed wyrzutem. Widziałem kiedyś coś podobnego i zrobiło to na mnie strasznie wielkie wrażenie- mała głębia ostrości, praktycznie tylko na wabik.Pomysły są, sprzęt jest... pozostaje tylko czekać na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 22 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 A czy ktoś forumowiczów ma lub miał Sony nex5.Podobno robi całkiem ciekawe zdjęcia i świetne filmy Full HD.Czekam na opinie. Zobacz tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=143598 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Dzięki Remek.Poczytałem i stwierdziłem że ten aparast to nie to czego szukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 13 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 A To To ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 Nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi