Jano Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Tak pisząc szczerze to na razie nie jestem zadowolony nowego zakupu, ale tak jest,kiedy się przesiadasz z Mercedesa do Malucha. Na dodatek do robienia zdjęci wybrałem nie najciekawsze warunki, śnieg i pochmurnydzień a nadmiar złego z mierną znajomościom tego aparatu, którego obsługa jestcałkiem inna jak lustrzanki Nikona, czy też Fuij FinesPixa. Mówi się, „Co nagle to po diable”, czyli pomalutku, próbuj, testuj aż znajdziesz przyczynę. Może po prostu za dużo się spodziewałem, no i zawsze mogę sprzedać. Zdjęcie zrobione na pełnym zoomie 840 mm, przysłona 5,8, czas 1/320 s, ISO-400,odległość od obiektu około 3-5 m.niestety biednie to wygląda... no ale po takim zoomie trudno było się spodziewać szału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishnen Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Porównałem zdjęcia zrobione Nikonem D40x zrobione w takich samych warunkach 3 lata temu,no i oczywiście różnica jest kolosalna zaznaczę, że też były robione przy ISO-400,ale na zoomie 300 mm. Trzeba wżąć też pod uwagę, że nie są to zdjęcia na wystawę, ale jakość mogłaby być lepsza,po prostu zabawka z dobrym zoomem. Mam dla was jeszcze jedno zdjęcie: Zdjęcie zrobione na pełnym zoomie 840 mm, przysłona 5,8, czas 1/160 s, ISO-100,odległość do obiektu około 200-250 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishnen Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 No i jeszcze jedno porównanie, odległość około 300-350 m,szeroki kont i max zoom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishnen Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 niestety biednie to wygląda... no ale po takim zoomie trudno było się spodziewać szału Fotoreporter się pyta znanego fotografa przyrody.- Jak Panu udało się zrobić tak dobre zdjęcie tego ptaka?- No cóż – odpowiada artysta – dobre światło, odpowiednia ekspozycja i dobry sprzęt.Po chwili dodaje.- Zapomniałem dodać, że na dobre światło, odpowiednie miejsce i tego ptaszka polowałem 10 lat z dobrym aparatem. A Ty byś chciał żebym w byle jakich warunkach i miernej jakości sprzętem zrobił dobre zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebort Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 No jasne. 18-200 mm, (czyli 24-300 mm)Raczej 28-300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 A Ty byś chciał żebym w byle jakich warunkach i miernej jakości sprzętem zrobił dobre zdjęcie. To po co wrzutki i porównania, skoro sam doskonale zdajesz sobie sprawę, że w tych warunkach i tym sprzętem szału się nie uzyska? Nie wiem, czego w takim razie oczekujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Fotoreporter się pyta znanego fotografa przyrody.- Jak Panu udało się zrobić tak dobre zdjęcie tego ptaka?- No cóż – odpowiada artysta – dobre światło, odpowiednia ekspozycja i dobry sprzęt.Po chwili dodaje.- Zapomniałem dodać, że na dobre światło, odpowiednie miejsce i tego ptaszka polowałem 10 lat z dobrym aparatem. A Ty byś chciał żebym w byle jakich warunkach i miernej jakości sprzętem zrobił dobre zdjęcie.Spokojnie, wyraziłem tylko swoje zdanie, niczego nie karzę Tez na niejedno zdjęcie czekałem godzinami, dniami, tygodniami, itd.I żeby nie było, że nie wiem o co chodzi np. w fotografii ptaków, przykłady z wielu innych poniżej... 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishnen Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) To ma być aparat dla wędkarza, lekki i poręczny, który lubi pstryknąć czasem parę zdjęć. Zobaczymy jak będzie się sprawował w bardziej przyjaznych warunkach, a po drugie,co za problem zabrać na łódkę 2 aparaty. Zależał mi na: 1. Dużym zoomie.2. Obrotowym ekranie,3. Gorącej stopce.4. Niskiej cenie. On wszystko to ma, no i można nawet selfika sobie pstryknąć z rybką. Edytowane 21 Stycznia 2016 przez Fishnen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) To ma być aparat dla wędkarza, lekki i poręczny, który lubi pstryknąć czasem parę zdjęć.Zobaczymy jak będzie się sprawował w bardziej przyjaznych warunkach, a po drugie,co za problem zabrać na łódkę 2 aparaty.Zależał mi na:1. Dużym zoomie.2. Obrotowym ekranie,3. Gorącej stopce.4. Niskiej cenie.On wszystko to ma, no i można nawet selfika sobie pstryknąć z rybką.1. Dużym zoomie - dla mnie mało przydatny gadżet (w tzw. mega zoomach, co najwyżej do tzw. "zdjęć poglądowych" lub "do celów dokumentacyjnych")2. Obrotowym ekranie - czasem przydatny ale... nigdy nie miałem więc nie wiem do czego służy3. Gorącej stopce - czasem przydatna4. Niskiej cenie - tak, to ważneDo "samozdjęć" mam smartfona... PS. No dobrze, dość wymądrzania Życzę zadowolenia ze sprzętu, przyjemnego fotografowania i udanych zdjęć, pozdrawiam Edytowane 21 Stycznia 2016 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stafford Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 @FishnenCzy zdjęcia na max zoomie robiłeś na statywie? Jeżeli tak to faktycznie nie najlepiej to wygląda ale niczego lepszego nie należy się spodziewać przy tej krotności zooma i tak małej matrycy... szczególnie w kompakcie Canona, których kilka miałem i żaden nie zachwycał jakością. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 @m a t , pytanie to już zadawałem przy jakiejś okazji , ale gdybyś mógł sprawdzić , czy Twoja a6000 ostrzy na samowyzwalaczu , to byłbym wdzięczny .Sprawdziłem ale nie we wszystkich opcjach . Jedynie pstrykałem auto , sceny i tam stałego ostrzenia na samowyzwalaczu nie ma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishnen Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 @Jano zapomniałem o najważniejszym, o wizjerze. Kiedy robie zdjęcia zawsze używam wizjera, ekran jest tylko na specjalne okazje. Smartfon, też mam, ale do robienia zdęci go nie używam,dla mnie to nie aparat tylko fotokomórka. @FishnenCzy zdjęcia na max zoomie robiłeś na statywie? Jeżeli tak to faktycznie nie najlepiej to wygląda ale niczego lepszego nie należy się spodziewać przy tej krotności zooma i tak małej matrycy... szczególnie w kompakcie Canona, których kilka miałem i żaden nie zachwycał jakością. Wszystkie zdjęcia były robione z ręki. Ale co tu narzekać, aparat za 500 zł (tyle mnie kosztował + 25 zł za przesyłkę),na pewno robi leprze zdjęcia jak smartfon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Sprawdziłem ale nie we wszystkich opcjach . Jedynie pstrykałem auto , sceny i tam stałego ostrzenia na samowyzwalaczu nie ma .Oki , wielkie dzięki . Niestety , ale ta funkcja wydaje się być niedostępna w większości aparatów , za którymi się rozglądam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishnen Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Moim zdaniem lipa. Nie jest tak źle, za wcześnie zacząłem narzekać, byłem w plenerze,zrobiłem parę zdjęć przy lepszym świetle nie jest toHasselblad Ferrari Edition e 200MPixel za set tysięcy zł. Co prawda po Canonie (kiedyś jedna z lepszych firm) spodziewałem się więcej,jednak Canon PowerShot Sx30 IS 14,1 Mega okazał się przeciętnym aparatem. Ważne, że ma wszystko, co chciałem: 1. W miarę duży zoom, bo 35.2. Wizjer.3. Gorącą stopkę pod dodatkowy błysk4. Obrotowy ekran, na którym mi bardzo zależało,przydatny np. przy robieni takich zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 no jak do takich to luz, wystarczy... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishnen Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 no jak do takich to luz, wystarczy... Do lepszych mam lepsze. Żeby potwierdzić, że nie jest tak źle. 1. Zdjęcie szeroki kont.2. Max zoom, odległość 110 m (zmierzyłem) zdjęcie z ręki),czas - 1/250 s, ISO – 200. Wada, o której trzeba pamiętać to słaby akumulator,około 300 zdjęć przy temperaturo – 5 stopni. I to by było na tyle przynudzania, dziękuję za cierpliwość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Panowie nie wiem za bardzo o co chodzi w temacie af na samowyzwalaczu . Jeśli jest spust migawki to ustawiam samowyzwalacz , spust do połowy żeby af wyostrzył potem do końca żeby zadziałał np. 10 sek. wyzwalacz idę na punkt ,,pomiarowy" , fota i w drogę . No przynajmniej tak się da w moim Nikonie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SYMBIOZA Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zastanawia mnie tyko to...PO CO POTRZEBNY JEST DUUUUŻY ZOOM DLA WĘDKARZA..?Bo po mojemu chyba tylko po to aby mieć i nic poza tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 A po co komu Fiat 126p ? . Nie widzę powodu żeby negować posiadanie aparatu np. z 10 x zoomem , prywatna sprawa posiadacza i tyle , może chce komuś włosy w nosie policzyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SYMBIOZA Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Temat brzmi - aparat dla wędkarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 (edytowane) Panowie nie wiem za bardzo o co chodzi w temacie af na samowyzwalaczu . Jeśli jest spust migawki to ustawiam samowyzwalacz , spust do połowy żeby af wyostrzył potem do końca żeby zadziałał np. 10 sek. wyzwalacz idę na punkt ,,pomiarowy" , fota i w drogę . No przynajmniej tak się da w moim Nikonie .Alex , chodzi mi o przeprowadzenie całej tej operacji , gdy jestem sam na łódce . Normalnie łapię ostrość na punkt naprzeciwko mnie , póżniej w okolice tego punktu ustawiam aparat na statywie , spustem migawki uruchamiam samowyzwalacz , wyjmuję rybkę z podbieraka do zdjęcia i ...pstryk . Aparat parametry ekspozycji łapie z wcześniejszego ustawienia , a focę w przeciwnym kierunku . Czasem wychodzi z tego zupełna lipa .A chciałbym tak . Obracany o 180 stopni wyświetlacz pozwala mi skadrować ujęcie na wcześniej ustawionym na statywie aparacie , samowyzwalacz włączony , naciskam spust , mam 10 sekund na ustawienie się z rybką , po czym AF ostrzy i ...pstryk . Zaznaczam - sam na łódce . To nie jest wielka łódż . Aparat to kompakt lub bezlusterkowiec . I do tego celu właśnie szukam opcji ostrzenia na samowyzwalaczu . Edytowane 22 Stycznia 2016 przez malinabar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Mniej więcej od 43sec filmiku . Po nacisnięciu przycisku z dwusekundowym opóźnieniem , a6000 zaostrzył . Jest w nim funkcja stałego ostrzenia , jak przyjdzie pilot to sprawdzę czy i jak to działa w praktyce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 (edytowane) . Edytowane 23 Stycznia 2016 przez alex62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Długo czekałem ale przywieźli prosto z china . A6000 ostrzy na tym pilocie . Wszystkich ustawień nie próbowałem ale na dwusekundowym zawsze ostrzył natomiast na normalnym , na zoomie nie zawsze , poza tym ekspresowo łapie ostrość . Najdalej ustawiałem na ok 4m , fabrycznie to chyba do 8m podają zasięg tego pilota . Powinien sprawdzić się nad wodą . Za dwie sztuki £1.98 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Dzięki za info Mateusz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi