Skocz do zawartości

Aparat dla wędkarza

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Przemek!

Polecam Ci zestaw typu Cokin, jest najbardziej uniwersalny. Mam sprzęt od Ibrokesa z Allegro i nie narzekam.

W Cokinie możesz przesuwać płytkę w górę i dół, co daje przewagę nad tradycyjnym nakręcanym szkiełkiem. Możesz także kupować rózne kolory filtrów, zakładająć nawet 3 jednocześnie. O systemie Cokin pogoogluj sobie :mellow:

Ale nie rozumie jednego ... jesli zakupie uchwyt do systemu cookin to mam w tym systemie jakies koleczko ktore wkrece do swojego aparatu ? i wszystko powinno wspolgrac idealnie ?

http://www.allegro.pl/item388105587_uchwyt_holder_cokin_p_ad apter_55_55mm.html taki zestaw by pasowal do Fujifilm s5600 ?

Obiektyw mam srednicy 55 mm czyli wg mnie powinien pasowac , ale wole sie zapytac

pozdr

wzrd

Tak - jest pierścień, który wkręcasz na gwint obiektywu (tzw. adapter) a później już nakładasz na to uchwyt cokin a w to filtr połówkowy szary lub inne. Z tego co się orientuję FinePix ma jeszcze inne rozwiązanie (takie jak stosuje Robert Hamer) ale to filtry nakręcane - zapytam go o to bo chwilowo nie ma dostępu do Internetu.

Pozdrawiam

Remek

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Odkurzam watek...przypadkowo trafilem na aparat z odwracalnym ekranem LCD, tak, ze bez pilota ani zbednych kombinacji mozna skadrowac autozdjecie.

Pamietam, ze dla niektorych ten element byl istotny...a wystepowal jedynie w starszych aparatach Canon G1 - G6.

Canon PowerShot S5 IS

Slyszal ktos o tym cos dobrego (albo zlego)?

Zaznaczam, ze mowa o aparacie DLA WEDKARZA. :unsure:

Gumo

Jezeli nie zależy Ci na odchylanym panelu , z którego wyleczyłem się, rozważ też Lumixa fz 18- jest wart swojej ceny - zwłaszcza internetowej, korzystanie z dużego zoomu bez statywu również w przypadku lepszego sprzętu jest utrudnione chyba potwierdzą to forumowi zawodowcy.

Jezeli nie zależy Ci na odchylanym panelu , z którego wyleczyłem się, rozważ też Lumixa fz 18- jest wart swojej ceny - zwłaszcza internetowej, korzystanie z dużego zoomu bez statywu również w przypadku lepszego sprzętu jest utrudnione chyba potwierdzą to forumowi zawodowcy.

Nie dziwię się bo ten Lumix to przykład kompletnego bezmyślnego projektowania czegoś co ma być wartością dodaną danego aparatu a nie jest. Odchylenie wyświetlacza w Lumixach to przykład na bezmyślność inżynierów Panasonic'a. Jak można zrobić odchylany ekran w dół (???), kiedy tam jest gwint do mocowania aparatu na statywie!!!!! Jak sobie go postawisz gdzieś, nawet na murku to ... po co Ci odchylany w dół ekranik :D

Pozdrawiam

Remek

;) chodziło mi tylko o to ze w wielu porównaniach fz 18 wychodzi lepiej niż canon s5is

Kupno polecanego a650 to porażka zwłaszcza za tę cenę odradzam temat tego aparaciku był wałkowany na wielu forach foto.

Za cenę a 640 można mieć lepsze szkiełka w jakiejś hybrydzie.

Ja mogę tylko polecić fz 18.

Tylko, ze ja musze miec aparat z odwracanym ekranikiem. I to wlasnie w ten sposob, jak jest rozwiazane w tych Canonach.

A G9 ma taki sam ekranik?

Do tego S5 IS mozna dokupic przystawke do szerokiego kata ale koszt wzrosnie znacznie i kto wie czy to spelni o biedy zadanie.

Bo nie scierpie, jak mi beda ryby na fotkach na male wygladaly... :angry: :lol:

Gumo

Miałem S5 przez chwilkę jako spadek po S1 (po padnieciu matrycy w pięcioletnim S1 dali mi nowego S5 - Sony wypuściło wadliwe matryce i wymieniali wszystkim bez wyjątku nawet po gwarancji)

Kilka fotek nim zrobiłem i śmiem twierdzić, że wędkarsko się nadaje.

Jak wiadomo wszystko co ma zomm x10 jest generalnie nienajwyższych lotów niezależnie od firmy.

Mam dostęp do Canona G3 (wcześniej macałem G1 i G2) mają one małe zoomy , a co za tym idzie robia ładne bezszumowe zdjęcia - jeśli ktoś ma dostęp do niezajeżdżonego modelu - to szczerze polecam.

Podejrzewam że wszystkie Canony z serii G - spełniają każde wymaganie dla wędkarza.

Wszystkie wymienione modele mają odchylany ekranik i działają z pilotem (niesety pilot wyzwala tylko samowyzwalacz, nie autofocus)

Przy odpowiednim kadrowaniu ryby się niepomniejszają a nawet lekko powiększają :D - pod warunkiem nie dotykania paluchem pokrętła ZOOM.

PZDR

Zanderix

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Jaką lustrzankę wybrać do 2000pln?Mam już kompakt,potrzebuję czegoś do archiwizacji ciekawszych wypraw wędkarskich i fot pejzaży z możliwością ich powiększenia do formatu choć 20x40cm.

Obiektyw z długą ogniskową na razie mnie nie interesuje.Jestem kompletnie zielony w tym temacie,moje typy są aktualnie takie:

http://optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=3&add0 =596&add1=608&add2=594

Do tego koniecznie podręcznik fotografowania dostępny najlepiej allegro ;)