Skocz do zawartości

SANDACZE 2014

Gugcio

Rekomendowane odpowiedzi

Ale fajne sztuki łowicie  :)

Gratki  :) Mogę tylko pozazdrościć i gratulować. Mnie nie udało się złowić w tym roku żadnego fajnego Zeda. A przerzuciłem ich przez ręce całkiem spore ilości. W większości krótkie.

Nic to - trzeba pilniej się przyłożyć do nauki połowu Pana Sandacza  :wub:  Sezon w pełni  :D

Edytowane przez Dano-G

Wczoraj zrobiłem coś, czego nigdy nie robię jak idę za sandaczem. Jak nigdy stanąłem w jednym obiecującym miejscu i naparzałem woblerami przez trzy godziny. Generalnie jak łowię sandacze to łażę.  Albo inaczej – wychodzę im naprzeciw. Wyjąłem wszystkie jakie dawały choć cień szansy na nocnego sandacza i po 15-20 rzutach zmiana. I tak w kółko. Skończyło się na trzech braniach. Dwa wyjęte. Jeden się tylko bujnął i spadł. I dlaczego nie dziwi mnie to co łykały? :)  Potwierdziło się tylko to, że mogę wziąć dwa sprawdzone woblery i wystarczy.

Wczorajszy większy:

11_zps98e04a03.jpg

Edytowane przez tadekb
  • Like 24

Wczoraj zrobiłem coś, czego nigdy nie robię jak idę za sandaczem. Jak nigdy stanąłem w jednym obiecującym miejscu i naparzałem woblerami przez trzy godziny. Generalnie jak łowię sandacze to łażę.  Albo inaczej – wychodzę im naprzeciw. Wyjąłem wszystkie jakie dawały choć cień szansy na nocnego sandacza i po 15-20 rzutach zmiana. I tak w kółko. Skończyło się na trzech braniach. Dwa wyjęte. Jeden się tylko bujnął i spadł. I dlaczego nie dziwi mnie to co łykały? :)  Potwierdziło się tylko to, że mogę wziąć dwa sprawdzone woblery i wystarczy.

Wczorajszy większy:

też 3 dni temu jak tylko ciśnienie trochę spadło łaziłem po zmroku za sandaczem, ale na 3 godziny tylko jedno branie, ale tylko się bujnął i spadł.

a te opaski to tam gdzie Wisła wąska czy dość szeroka?

a te opaski to tam gdzie Wisła wąska czy dość szeroka?

To u nas w ogóle jest gdzieś szeroko? ;)

Przeważnie łowię sobie tam gdzie jest trochę więcej wody i raczej spokojniejszej. Nie musi być najgłębiej w okolicy. I wcale nie najczęściej na opaskach. Ale to tylko moje widzimisię i tym się nie sugeruj. Inni łowią na bardziej prądowych, płytszych odcinkach albo na główkach. I pewnie też czasem coś złowią. Pocieszające jest to, że trafiały mi się ostatnio na różnych odcinkach i w różnych miejscach. Prawie wszystkie w miejscach, które nie miały w sobie nic takiego specjalnego. Po prostu niedobitki patrolują sobie rzekę wzdłuż brzegu i czasem się spotkamy. I tyle. O tym że to miejsca jakich wiele, może świadczyć to, że na ok 20 wypadów od początku października nie miałem w zasięgu wzroku ani jednego spinningisty. A łowię na całym podkrakowskim odcinku Wisły, czyli do Koszyc. No może poza odcinkiem w okolicach Przewozu, bo do niego mam od lat jakiś uraz. Tak że kombinuj.

• Like 1

Cześć!

Wreszcie i ja mam co wstawić w tym wątku.

Pojechaliśmy wczoraj z kolegami na zawody - Memoriał im. Zbyszka Borowskiego. Droga długa więc wyjechaliśmy już o 23 w sobotę, żeby przyjechać przed świtem i chwilę się zdrzemnąć w samochodzie. Na zawodach twardo starałem się łowić sandacze. Trafiłem 2 ale krótkie. Kolega po pewnym czasie przerzucił się na bolenie i złowił 2 ładne ryby - 58 i 68cm, do tego szczupaczek - chyba też 58.  Wszystko na woblerki Hunter - Bolt i Spirit II. Dzięki temu w wielkim stylu obronił Mistrza na wyjeździe z przed roku:)   (Kolejny rok formuła no kill oczywiście. Brawo dla organizatorów).

Po zawodach zostało nam troszkę  czasu i przejechaliśmy o kilkanaście kilometrów dalej aby jeszcze połowić. Tam właśnie złowiłem swojego sandacza. Niestety 3 godziny za późno... :)

Dragon HM69 thrill + Daiwa Tournament Z 3000 + Power Pro Super 8 slick 15LB + kobyto Relax 3 cale na główce 20g.

FIlmik z wypuszczanie później - jak znajdę chwilę :)

post-46255-0-33126300-1415616868_thumb.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez Jarek
  • Like 40