wiwaldi1970 Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Mam pytanie odnośnie sznura (runing + głowica) do kija dwuręcznego Jaxon Eternum Salmon Fly 425 #10. Jeśli o kije dwuręczne to nie jestem szpeniem i nikt z moich znajomych nie łowi na kije dwuręczne. Proszę o jakieś wskazówki bo zwykłymi linkami nie mam osiągów odległościowych. Interesują mnie dwie kategorie wody stojące - szczupak, oraz wody bieżące - troć. Nie chcę kupować metodą prób i błędów bo to kosztowna sprawa . Młynek też już mam, ale linka to już poważna sprawa. Z góry za wszystkie podpowiedzi dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 szczupaki z DH to bym se odpuścił a na trocie to w przypadku skagitu to 630-660 gr: http://www.fors.com.pl/forum-wedkarskie/30-sprzet-muchowy-forum-techniczne/104066-sprzet-i-techniki-dh?start=80#107019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 5 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 No to na początek już coś wiem. Pozostał mi zakup wg powyższych wskazówek i zacząć machać (w maju dodatkowo z łodzi). Dzięki. Jeśli komuś jeszcze coś się nasunie to niech skrobnie na wątku. Dzięki darko i hi tower . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) No to na początek już coś wiem. Pozostał mi zakup wg powyższych wskazówek i zacząć machać (w maju dodatkowo z łodzi). Dzięki. Jeśli komuś jeszcze coś się nasunie to niech skrobnie na wątku. Dzięki darko i hi tower . Z tej łodzi to uważaj, przemyśl po wcześniejszych próbach nad rzeką. Po co aż taki długi kij na jezioro? Z łodzi dodatkowo rzuty nie muszą być bardzo dalekie bo dopływasz do miejscówki i te max 15-20 metrów, które bez większej wprawy można wyrzucić normalnym kijkiem z dedykowaną do niego linką szczupakową (40+, RIO Outbound, Guideline pike, Vision Big mama/daddy). Dodatkowo wędką taką raczej się głowicy nie zbiera, bo to kawał kabla, a szczupaki lubią pod burtą chapnąć, tutaj masz te 4,2m kija + powiedzmy 6 m głowicy + 2m tipa + 2 m przyponu poza łodzią, co daje bagatela 14 metrów odległości muchy od łodzi - to jest do przeskoczenia oczywiście, jeśli będziesz zbierał całość, choć i tak wędka+tip+przypon to dalej dobre kilka metrów. Jeśli rzucałbyś znad głowy to po kilku/kilkunastu rzutach ręka Ci odpadnie, a i przy braku umiejętności ściąć szczytówkę nie łatwo. Ta 14' to kawał patyka, przy wyrzucie pracujesz ciałem, wg mnie to kiepska decyzja żeby się porywać z dh na jezioro i to w dodatku z łodzi, ale kto wie może to dobry pomysł . Może ktoś inny się jeszcze wypowie na ten temat. Edytowane 6 Stycznia 2014 przez Kacper.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi