Skocz do zawartości

Belony 2008

Rekomendowane odpowiedzi

Żona mnie znów zabrała nad morze, do Ustki . Słabo sie broniłem i dosć dobrze na tym wyszedłem . Ponieważ nie mam warunków na króla deptaków , wylądowałem na pustej o tej porze roku plaży . Zazwyczj w długi weekend są już belony , ale tym razem nie zdążyły sie ze mną zobaczyć . Taka szkoda , następny raz wstriecza dopiero za rok . Latem już ich tylu nie ma ..

Drugiego maja wylądowałem więc na Słupii . Okazało się że rzeka to smolcie królestwo , chociaż byłem dziesięć kilometrów w górę od Charnowa .Coś niechętnie spływają do morza . Po godzinie pozbawiły mnie chęci machania wędką . Pocieszyłem się w barze po lewej stronie portu . Kanclerzem ..

Pzychodzą tam spawacze , rybacy i my , porażeni nieuleczalnie .

Trzeciego dnia znów stałem w Bałtyku . Belon dalej nie było .Dla zabicia czasu wziąłem ze sobą dwa zestawy spinn i cast . Trochę dla zabicia czasu , trochę dla odświeżenia dawno nie uprawianej metody . Pierwszy do ciskania starym Trampem . Drugim natomiast łowiłem nieczęsto w kraju widywanej technice , zwanej w Skandynawii casting dub . To banalnie prosty sposób łowienia . Rzuca się pływakiem , a przed albo za nim na boczniku wiesza się muchy . Rzuca się bardzo łatwo i daleko , holuje dowolnie , szybciej lub wolniej . Mix castingu i fly fishingu .

Cały zestaw to po kolei - pływak , mucha , przypon strzałowy 4-5 m , 8 lbs główna żyłka , RCN , i stary ABU jako miotacz . Kij jest na szklanym rdzeniu , czyli do siłowych rzutów sposobny ..

Oryginalne ABU - owskie pływaki ważyły około uncji . Niestety żaden mi nie ocalał . Wszystkie odleciały w stronę ojczyzny , z szybkościa kosmicznej ucieczki . Używam w ich miejsce protezy wyturlanej z woskowej świecy i śrutu .

I tak sobie śmigałem pszczelim dziwadłem aż ku mojemu zdziwieniu siadła mi ryba . Trotka około kilograma , a w przeciągu kilkudziesięciu minut trzy dalsze . Kilówki , okołokilogramowe . W piruetach , saltach , wyskokach .. Wszystkie na garbie drugiej rewy , do której nie byłem w stanie dojść . Całą czwórka na białą muchę z Antropika oczami . Biała i srebrna to kanon na wiosenne belony ..

Nigdy wiosną nie złowiłem trotki tak blisko . Pewnie się słabij starałem . Tak na wszelki wypadek podaję dane producenta świec . W ramach koegzystencji i żeby mnie nie zj...ł ..

Wytwórnia Wyrobów Woskowych - Lumen 1852 - 63 700 Krotoszyn , Rawicka 45 ..

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

..a belony złowie w lipcu , Jokerze . Wybacz , ale foto tego babuna wywołałoby zgorszenie i dasy estetów .

Uturlam lepszy model .

Majowe belony to piękny epizod w mom wędkarskim cyklu . To nieczęsty okres szczęśliwości i mnogości holi , tak rzadko u nas spotykanej . Są pod samym brzegiem , nie trzeba łachać się u cwanych skiperków , na łódkach do wynajęcia . Spiochy załatwiaja sprawę i w miarę normalna waga ciała . Cały dzień można stać na rewce i zbierać je muchą , spinningiem i castem . Kumpla kumpel ma na to takie sytuacje dziwne określenie . Rzecze tak - Dałem Eldorado ...

Rzecze tak - Dałem Eldorado ...

Określenie równie ciekawe jak i opis, zresztą jak się nad owym określeniem zastanowić to wcale nie jest ono takie dziwne- Dałem Eldorado w zupełnym przeciwieństwie do Dałem D..y. I w tym kontekście to mi się podoba :lol: :lol: :lol:

U mnie plecionka 0,10 - jakoś żyłką już chyba nie umiem łowić- zestawiona z parabolicznym kijem... Z rana killerem był wobler kolegi @Tapsa a jak zaczeło troszkę falowac to zdecydownie skuteczniejsze były wydłużone wahadłowki. Ryby brały w zasadzie z płytkiej wody, większość brań tuż pod nogami.No i ta pusta plaża o poranku, kompletnie nikogo w zasięgu wzroku do 9 rano i pierwszych spacerowiczów zdziwonych naszym widokiem...

Jutro lub w środę jadę z muchówką, zobaczymy co się będzie działo.

Pozdr

wstawiłbym więcej fotek ale boję się że zostanę spanierkowany przez fanatyków C&R - to taki żarcik Więc następne ewentualnie po wypadzie z muchówką. Samo łowienie rewela, szybkie , boleniowe, emocjonujące hole z wyskokami - co widać na zdjęciach Tapsa. Szkoda że tylko przez kilka tygodni w roku mozna się tak pobawić..

Pozdr

@Wizard jest to przynęta River2sea Rover.

Bardzo hałaśliwy wabik.Ale rybki biorą.

Ja używam plecionki 0,15 z przyponem fluorocarbonowym 0,33mm

Ryb należy szukać na plaży z kamieniami.Rano belony były pod samym brzegiem,później troszkę dalej.Ogólnie wchodzi sie do pasa i ciska się przynętę jak najdalej.

Na muchę używałem przypon 0,20 i ciemne mokre muszki na 10 i 8.

Ale łowią na wszystko,streamery,imitację krewetek.

Młody chłopak (6lat) ze zdjęcia złowił dwie belony całkiem pod brzegiem,jedną nawet za moimi plecami.

Sbirulino to coś takiego spławikokształtnego , Jokerze , nie mylę się ?

Nawet nie wiedziałem że coś o tej nazwie istnieje ..

Te svenskie , których używałem , wyglądają jak długa kropla ze ścietym ukośnie przodem . Dość popularne wśród łowców troci i lachsów z tamtej strony Bałtyku . Sbirulino wygląda przy nim jak dzieło rąk K. Lagerfelda przynajmniej ..

Albo z włoskiej kuchni dziełko ..

To prosty gadżet z niemniej prostej techniki . Długi kij , pływak , muchy . Aż niemoralnie łatwy do rzucania . I idealny na przybrzeżne ławice .

Ale muszę wyznać że znacząco pomaga mi w tym kij o wdzięcznie i znajomo brzmiącej nazwie . To ABU BM qi tCHORT 69 Mniamniam ..

Istny kat bałtycki ..