Skocz do zawartości
  • 0

Wodowanie łodzi

HenrykJ

Pytanie

Witam

Mam kilka pytań odnośnie prawa i obowiązków wędkarza przy wodowaniu i załadunku lodzi na przyczepę . Chodzi mi o łodzie o wadze powyżej 100kg gdzie nie można ręcznie rozładować i załadować .

1. Czy mogę wjechać przyczepą podłodziową do wody w celu jw.

2. Czy mogę wjechać przyczepą podłodziową  i samochodem do wody w celu jw.

3. W jakiej odległości od brzegu można zostawić samochód z przyczepa nie blokując innym użytkownikom dostępu do wody .

Proszę kolegów posiadających wiedzę odnośnie moich pytań o odpowiedź z uwzględnieniem  w odpowiedzi na NIE dlaczego ((jakie przepisy zabraniają). A jeśli mamy jakiś prawa to jakie .

Ja ze swojej strony dzwoniłem z tymi pytaniami do inspektoratu ochrony środowiska i zarządu gospodarki wodnej i uzyskałem odpowiedź ze oni nie wiedzą czy mogę czy nie i nie wiedz gdzie mogę uzyskać taką odpowiedź  .

Pytam dlatego że mamy coraz więcej ekologów nad wodą i zaczynają straszyć  policją , prokuraturą  . Straszą że posiadają zdjęcia ze zbrodni jakiej dopuścił się wędkarz wodując lodź czy parkując na uboczu nie przeszkadzając innym. Nadmieniam że na żadnej wodzie gdzie wędkuję nie ma przygotowanego miejsca do wodowania. Zawsze są to dzikie oczka gdzie od czasu do czasu plażuje ekolog.

Pozdrawiam .

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

I tu duży problem , nie lubię automatu , a wszystkie auta z napędem na 4 były właśnie w automacie  :(  , myślę że maja kia sportage poradzi sobie na piaskach  , ale to wyjdzie w praniu   ;)

Automat to oprócz napędu 4x4 i klimatyzacji najlepsza rzecz w samochodzie ;-). Pojeźdźij sobie tydzień czasu codziennie, to nie będziesz chciał innego samochodu. :-)

• 0

Wodując się rav-kami, jeppem liberty, audi a6 quatro s-line dawało sobie najlepiej radę. Dziwnie to wygląda ale audi na pierwszym miejscu

Bo audi ma napęd permanentny na 4 koła (mechanizm międzyosiowy Totsena)z ravki i jeep liberty dołączane sprzęgłem haldexa tył. 

• 0

Nie chcę Cię martwić, ale to auto  co zjechało na slipie po sam dach,  to była  audi Q5 puścił elektryczny ręczny ;)  

A jeśli mowa o mocarnych napędach w audi, to skończyły się w latach 90. Miałem 200 20v Turbo z poczciwym mechanicznym  torsenem  i tak Ci powiem, że A6 allroad  przeciągała jak szmatę w każdą stronę :P  

nie mniej audi, to audi ;)  

Bo nie ma aut co sié nie psujá .

• 0

Automat to oprócz napędu 4x4 i klimatyzacji najlepsza rzecz w samochodzie ;-). Pojeźdźij sobie tydzień czasu codziennie, to nie będziesz chciał innego samochodu. :-)

Sá zwolennicy automatu i przeciwnicy .Zalezy co kto lubi .Automat jest wygodny ale monotonny .

• 0

Nie chcę Cię martwić, ale to auto  co zjechało na slipie po sam dach,  to była  audi Q5 puścił elektryczny ręczny ;)  

A jeśli mowa o mocarnych napędach w audi, to skończyły się w latach 90. Miałem 200 20v Turbo z poczciwym mechanicznym  torsenem  i tak Ci powiem, że A6 allroad  przeciągała jak szmatę w każdą stronę :P  

nie mniej audi, to audi ;)  

Nie wiem o jakim allroad mówisz ale w c5 jest mechaniczny torsen właśnie :) 

• Like 1

• 0

Bo zgodnie z nowym prawem wodnym możesz wodować na betonowym slipie ,których większość jezior nie ma ,a bez niego przyczepą do wody nie można wjechać,a na jaziorze 800h, gdzie przy silnym wietrze fala dochodzi nawet do metra to na elektryku nie zdążysz spłynąć w jakieś bezpiecze miejsce ,a sztorm potrafi się zerwać w mgnieniu oka to takie kapryśne jeźoro.

Edytowane przez perch22

• 0

Witam kolegów wędkarzy,

potrzebuje opinii ekspertów w temacie holowania i slipowania łódki wędkarskiej. Mianowicie szukam opinii na temat Subaru XV 1.6i (benzyna, automat, 4x4, no i niestety mała moc -114km ) zestawionego z zestawem ważącym około 500-550 kg. Slipowanie głównie (zwłaszcza po zmianie przepisów) na slipach betonowych. Trasy raczej do 100km, sporadycznie dłuższe. Uważacie że Subaru da sobie radę na slipach oraz w trasiei nie będzie zbyt eksploatowane, jednak moc ma nie za dużą.

Pozdrawiam

• Like 1

• 0

Poczytaj tu: http://jerkbait.pl/topic/7249-vitara-cr-v-sportage-teren%C3%B3wki-itd-samoch%C3%B3d-na-ryby/

Jak twardy slip da radę. Na spadkach i terenie podatnym na zakopanie może być słabo, ale opony terenowe powinny pomóc.

Nie mniej, nie ma jak reduktor  :P

Edytowane przez Pietruk

• 0

Jak twardy slip da radę. Na spadkach i terenie podatnym na zakopanie może być słabo, ale opony terenowe powinny pomóc.

Nie mniej, nie ma jak reduktor  :P

Opony terenowe do tego Subaru? W ogóle do Subaru terenówki? Jeżdżę Subarakami kilkadziesiąt lat i nawet na myśl mi nie przyszło stosować opony terenowe. 

Może jestem w błędzie, ale ten model nie ma reduktora. Niemniej sądzę, że sobie poradzi na slipach utwardzonych.

• 0

Piotrze,

jeżeli przeznaczymy samochód tylko i wyłącznie do ciągania przyczepki z łodzią, to można założyć opony z bieżnikiem od traktora. 

Z tymi oponami terenowymi, to też nie jest tak różowo na miękkim podłożu. Wszystko w miarę gra do chwili zerwania przyczepności. Jak to nastąpi, to chwilka i wisimy na podwoziu. Mam za sobą kilkanaście lat jazdy w terenie w związku z wykonywanym swego czasu zawodem, to trochę z terenówkami miałem do czynienia.

Reduktor to fajna sprawa w Subarakach. Jednak wolałbym blokadę mostów .

• 0

A które Subaru mają reduktor? Nie śledzę za bardzo marki.

juz doczytałem że 3 Forester.

Ja się dopiero uczę, mam Pajero Sport od 2 miesięcy.

I tam gdzie do tej pory Outlanderem nawet nie myślałem próbować, tak teraz bułka z masłem.

Wiem wiem, im lepsza terenówka, tym trzeba po większy ciągnik dzwonić.

Pewien postęp u mnie się jednak dokonał i znikły niektóre ograniczenia.

Edytowane przez Pietruk