Skocz do zawartości
  • 0

Wodowanie łodzi

HenrykJ

Pytanie

Witam

Mam kilka pytań odnośnie prawa i obowiązków wędkarza przy wodowaniu i załadunku lodzi na przyczepę . Chodzi mi o łodzie o wadze powyżej 100kg gdzie nie można ręcznie rozładować i załadować .

1. Czy mogę wjechać przyczepą podłodziową do wody w celu jw.

2. Czy mogę wjechać przyczepą podłodziową  i samochodem do wody w celu jw.

3. W jakiej odległości od brzegu można zostawić samochód z przyczepa nie blokując innym użytkownikom dostępu do wody .

Proszę kolegów posiadających wiedzę odnośnie moich pytań o odpowiedź z uwzględnieniem  w odpowiedzi na NIE dlaczego ((jakie przepisy zabraniają). A jeśli mamy jakiś prawa to jakie .

Ja ze swojej strony dzwoniłem z tymi pytaniami do inspektoratu ochrony środowiska i zarządu gospodarki wodnej i uzyskałem odpowiedź ze oni nie wiedzą czy mogę czy nie i nie wiedz gdzie mogę uzyskać taką odpowiedź  .

Pytam dlatego że mamy coraz więcej ekologów nad wodą i zaczynają straszyć  policją , prokuraturą  . Straszą że posiadają zdjęcia ze zbrodni jakiej dopuścił się wędkarz wodując lodź czy parkując na uboczu nie przeszkadzając innym. Nadmieniam że na żadnej wodzie gdzie wędkuję nie ma przygotowanego miejsca do wodowania. Zawsze są to dzikie oczka gdzie od czasu do czasu plażuje ekolog.

Pozdrawiam .

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam:) Panowie macie jakieś swoje doświadczenia w wodowaniu waszych sprzętów? Jak zrobić to bezpiecznie?(posiadam niewidów p400+polport 340 łódka waży około 100kg) Wiadomo jak jest ładny slip to w pojedynkę nie ma problemu a co robicie jak takiego slipu brak? Na moich wodach tylko jednym jeziorze jest betonowy zjazd.Moze ktoś kiedyś montował kółka slipowe na rufie?takie jak montuje się na większych pontonach.

• 0

Witam:) Panowie macie jakieś swoje doświadczenia w wodowaniu waszych sprzętów? Jak zrobić to bezpiecznie?(posiadam niewidów p400+polport 340 łódka waży około 100kg) Wiadomo jak jest ładny slip to w pojedynkę nie ma problemu a co robicie jak takiego slipu brak? Na moich wodach tylko jednym jeziorze jest betonowy zjazd.Moze ktoś kiedyś montował kółka slipowe na rufie?takie jak montuje się na większych pontonach.

W sobotę zobaczysz jak woduję swoją łódź.

• 0

Mam garaż do którego spuszczam na lince .

Zero problemu tylko kółko musi być szersze i pompowane.

Zwaiązuje jeden koniec linki za zaczepem przyczepy i  obwijam hak holowniczy 2 razy dzięki czemu siła potrzebna do trzymania jest mniejsza.

Podczas popuszczania liny idę razem z przyczepą i wrazie konieczności kieruję  drugą ręką przyczepą żeby wjechała równo do garażu.

Czynność tą wykonuje 3 razy w tygodniu z racji tego że nie mam jak cofnąć po skosie w dół.

Może dziś nagram film . Podeślij nr tel.

Edytowane przez nurek28

• 0

Mnie podczas wodowania łodzi PRZERAŻA inna rzecz. Z racji, że dysponuje samochodem 4x4 z reduktorem to samo slipowanie nie nastręcza jakichś większych problemów. Czasami sam się zastanawiam jak udało się zjechać, czy bardziej wyjechać z ciężką łodzią.

Za każdym razem jednak podczas wciągania ciężkiej łódki pod dużym kątem, widzę oczyma wyobraźni, urywającą się linkę wciągarki, która obcina mi łeb, ręce, nogi i zostaje ze mnie tylko kadłubek :(

Nie wiem czy nie wymienię wciągarki na taką z pasem. Pytanie czy ten pas jak się zerwie też nie zrobi ze mnie kadłubka ?

• 0

hehe czesto mam to samo. @kruz . a teraz sobie wyobraz jak sie czulem duszac przyczepe z lodzia kolanem do ziemii (lodka z przyczepa to pewnie z 500kg) jednoczesnie slizgajac sie po slipie w dol trzymajac w rekach line, ktora prawie dymila obcierajac sie dookola haka. ;) i bylem sam ;) tylko czekalem az strace palec albo glowe...

• 0

Zastanawiam sie czy ta z pasem nie jest bezpieczniejsza. Jeszcze jedna rzecz, ktora mi łazi po glowie to elektryczna wciagarka sterowana jakims pilotem albo z kabla. Stanąć mozna w bezpiecznej odległości i czlowiek nie będzie caly czas kręcił i myślał o teksańskiej masakrze linką stalową ....

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Wymień linkę na mocniejszą. Gdzieś czytałem, że do wyciągania zakopanego samochodu (nie mówię tu o wklejonym po pas w błocie off-road'zie i tzw. strzale z kinetyka), bezpiecznie jest dawać linę o wytrzymałości 2 raz większej od masy samochodu. Więc jeśli masz lódź o wadze 300kg z gratami to jak dasz linkę czy pas (atestowane) o wytrzymałości 1 tony to spokojnie możesz wyciągać. No chyba, że teraz będziesz obawiał się, że urwiesz sam zaczep w łodzi, który strzeli między oczy :bighair: 

• 0

Nie wiem czy nie wymienię wciągarki na taką z pasem. Pytanie czy ten pas jak się zerwie też nie zrobi ze mnie kadłubka ?

Jeżeli jest to lina syntetyczna ale nie kinetyczna nic ci nie zrobi. Ma same zalety. Bezpieczna. Lekka. Nie rdzewieje. Jak się urwie wiąże na supeł i dalej jazda.

Wady droga. Warto chować ja przed słońcem.

Powinna wystarczyć taka http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6672901195

Jak jeszcze masz obawy to bierz z terenowek tam są i 20 tonowe... :)

• 0

Ja mam prosty patent na płytki brzeg/płaski slip, zrobiłem sobie taką "przedłużkę dyszla" :) wożę ją na przyczepce i w razie potrzeby doczepiam, sprawdza się doskonale! ma 4m długości można daleko wjechać :)

20180914_173806.jpg 20180915_112048.jpg

Edytowane przez komanch
  • Like 3

• 0

Ja mam prosty patent na płytki brzeg/płaski slip, zrobiłem sobie taką "przedłużkę dyszla" :) wożę ją na przyczepce i w razie potrzeby doczepiam, sprawdza się doskonale! ma 4m długości można daleko wjechać :)

20180914_173806.jpg 20180915_112048.jpg

A możesz cyknąć fotę jak to wygląda w całości z autem.

• Like 1

• 0

Na kuli to zaczep przyczepki ryłby w ziemi

no chyba  ;)

nie pisałem wszystkiego w detalach kto kumaty wie o co chodzi  , tylne zamocowanie  zamiast cybanta skręcanego - można zastąpić dopasowanym profilem do obwodu zewnętrznego , a na wysokości zaczepu przyczepy  przymocować kule . Przy montażu przedłużki wystarczy wsunąć w profil ,i zatrzasnąć kule w zaczep i gotowe - miałem taką przedłużkę zrobić -ale wieczny brak czasu .

Do wykonywania manewrów przy wodowaniu myślę że wystarczy  :ph34r:   

https://www.jula.pl/catalog/motoryzacja/artykuly-transportowe/blotniki-i-oslony/haki-kulowe/kula-haka-holowniczego-335016/

Edytowane przez oland

• 0

W sumie to cztery nakrętki i skręcone.

Dla mnie czyli pod mój zjazd do wody to za krótki ten dyszel.  A wygląda to tak.Odpiętą przyczepę z łódką z konkretnego rozbiegu  z małej górki w dół  pchając wpadam do wody i woduję łódkę .Wyjazd z wody to łódka na przyczepę następnie rozwijam linę około 10-12m i samochodem ,który stoi wyżej już na twardszym terenie wyciągam cały majdan z wody. 

I tak porównując do tych czterech nakrętek to u Ciebie chwila.   default_waytogo.gif

Ale i tak jestem ciekawy jak by wyglądało wodowanie na dodatkowym dyszlu który ma zaczep z jednej  a  hak/główkę z drugiej strony   default_hmm.gif  

Edytowane przez M a r a s

• 0

Swoją drogą to bardzo krótki dyszel w przyczepie.