Skocz do zawartości
  • 0

Wodowanie łodzi

HenrykJ

Pytanie

Witam

Mam kilka pytań odnośnie prawa i obowiązków wędkarza przy wodowaniu i załadunku lodzi na przyczepę . Chodzi mi o łodzie o wadze powyżej 100kg gdzie nie można ręcznie rozładować i załadować .

1. Czy mogę wjechać przyczepą podłodziową do wody w celu jw.

2. Czy mogę wjechać przyczepą podłodziową  i samochodem do wody w celu jw.

3. W jakiej odległości od brzegu można zostawić samochód z przyczepa nie blokując innym użytkownikom dostępu do wody .

Proszę kolegów posiadających wiedzę odnośnie moich pytań o odpowiedź z uwzględnieniem  w odpowiedzi na NIE dlaczego ((jakie przepisy zabraniają). A jeśli mamy jakiś prawa to jakie .

Ja ze swojej strony dzwoniłem z tymi pytaniami do inspektoratu ochrony środowiska i zarządu gospodarki wodnej i uzyskałem odpowiedź ze oni nie wiedzą czy mogę czy nie i nie wiedz gdzie mogę uzyskać taką odpowiedź  .

Pytam dlatego że mamy coraz więcej ekologów nad wodą i zaczynają straszyć  policją , prokuraturą  . Straszą że posiadają zdjęcia ze zbrodni jakiej dopuścił się wędkarz wodując lodź czy parkując na uboczu nie przeszkadzając innym. Nadmieniam że na żadnej wodzie gdzie wędkuję nie ma przygotowanego miejsca do wodowania. Zawsze są to dzikie oczka gdzie od czasu do czasu plażuje ekolog.

Pozdrawiam .

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

U mnie przy zmianie samochodu w obowiązkowym wyposażeniu jest 4x4 przy jednoczesnym wykluczeniu xdrive od bmw :)

I pojemny bagażnik.

Przejrzyj oferty aliexpres.

Zamówiłem takie nakładki na większe błoto bo opony mam cywilne więc lepiej miec w bagazniku:

47,23 zł 53%OFF | BENOO 2 sztuk trwała PU antypoślizgowe opona samochodowa trakcji bloki z torba awaryjnego śnieg błoto piasek łańcuch do opon paski do śnieg błoto lodu

https://a.aliexpress.com/_Apwnkn

• 0

Nie lepiej dokupić 2 szt opon terenowych z felgami ( używki lub nalewki ) i na ryby je zakładać koszt pewnie z 400 pln .

U mnie takie nakładki by się  nie zmieściły pomiędzy oponę a nadkole a jak się  jakiś kamulec trafi lub gałązka nadkole do wymiany..

Dobrze by było kupić SUV-a z pseudo 4x4 mam Kuge mały bagażnik ale graty wkładam do lódki .

Samochód krótki małe zwisy zderzaków , mało pali ON 

Nie narzekam opony Michelin Latitude Crossy dają radę . 

Przy wodowaniu przydaje się dobry ręczny hamulec i dobre tylne oświetlenie .

• 0

i dobre tylne oświetlenie .

Ja dziś nabyłem taką lampę. Na magnes na zapalniczke (mam gniazdo w bagażniku) Ostatnio świeciłem power bankiem... Szkoda ze nie mam wtyczek 13 pinowych w aucie wtedy zamontował bym Light Bara na przyczepce.dc9331bde2e213b5bd8b9f2fad8db06d.jpg

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 0

Są adaptery 7 na 13 pin jeśli mówisz o gnieździe przyczepy. Mam taką samą lampę kupiłem ze względu na magnes fajna sprawa.

Przyczepa jest na 13 ale 2 samochody i przyczepa towarowa jest na 7 dla tego nie przerobie. Gdyby to była jedna sztuka, to bym przerobił na 13 i wtedy 2 światła robocze na przyczepę.

• 0

A6 quattro i problem znika wyciągam łodzie ponad 5 m bez slipu po piasku  :P na nisko profilowych   ;)

Łatwo napisać  , gorzej  zrobić  nie dawno kupiłem suwa z myślą o wodowaniu  , ma podwozie wysokie  niestety jak fajne autko  się trafiło to napęd na jedną oś . Na przeglądzie zerowym ręczny był OK , ale do wodowania hamulec ręczny musi być zajebisty  , musiałem jeszcze podciągnąć bo zanim się wyjdzie żeby jakiś kamyk podłożyć pod koło  to   możemy już  pływać razem z łódką  . Slip w Barkowicach Mokrych  nad Zalewem Sulejowskim jest ostry i na takich spadach ryzyko zjechania do wody jest bardzo duże 

• 0

Łatwo napisać  , gorzej  zrobić  nie dawno kupiłem suwa z myślą o wodowaniu  , ma podwozie wysokie  niestety jak fajne autko  się trafiło to napęd na jedną oś . Na przeglądzie zerowym ręczny był OK , ale do wodowania hamulec ręczny musi być zajebisty  , musiałem jeszcze podciągnąć bo zanim się wyjdzie żeby jakiś kamyk podłożyć pod koło  to   możemy już  pływać razem z łódką  . Slip w Barkowicach Mokrych  nad Zalewem Sulejowskim jest ostry i na takich spadach ryzyko zjechania do wody jest bardzo duże 

W automacie nie ma żadnego problemu z ręcznym  :)

• 0

I tu duży problem , nie lubię automatu , a wszystkie auta z napędem na 4 były właśnie w automacie  :(  , myślę że maja kia sportage poradzi sobie na piaskach  , ale to wyjdzie w praniu   ;)

• 0

Spróbuj zostawić na dużym spadku na P bez zaciągania ręcznego pare razy, a zapewniam Cię ze w końcu uszkodzisz skrzynię. ( miałeś zapewne na myśli to, że w automacie mamy dodatkowe zabezpieczenie gdyby ręczny zawiódł . ) Kolega na Orzyszu opowiadał jak jednemu z wędkarzy auto wjechało z przyczepa po sam dach, także lepiej podkładać klin - tak dla pewności .

• Like 1

• 0

Spróbuj zostawić na dużym spadku na P bez zaciągania ręcznego pare razy, a zapewniam Cię ze w końcu uszkodzisz skrzynię. ( miałeś zapewne na myśli to, że w automacie mamy dodatkowe zabezpieczenie gdyby ręczny zawiódł . ) Kolega na Orzyszu opowiadał jak jednemu z wędkarzy auto wjechało z przyczepa po sam dach, także lepiej podkładać klin - tak dla pewności .

Dlatego żeby nie mieć takich problemów od 22 lat jestem użytkownikiem tylko i wyłącznie audi  ;)  :) .

• Like 1

• 0

Dlatego żeby nie mieć takich problemów od 22 lat jestem użytkownikiem tylko i wyłącznie audi  ;)  :) .

Nie chcę Cię martwić, ale to auto  co zjechało na slipie po sam dach,  to była  audi Q5 puścił elektryczny ręczny ;)  

A jeśli mowa o mocarnych napędach w audi, to skończyły się w latach 90. Miałem 200 20v Turbo z poczciwym mechanicznym  torsenem  i tak Ci powiem, że A6 allroad  przeciągała jak szmatę w każdą stronę :P  

nie mniej audi, to audi ;)  

• 0

Nie trzeba przerabiać gniazda.

Nie rozumiesz o co mi chodzi. Przyczepa ma gniazdo 13 pin. Ma wsteczny i przeciw Mglowe Ale moje samochody mają gniazda 7pin. Wiec są niewykorzystywane. Gdybym w autach przerobił wtedy dodatkowe oświetlenie mógł bym podpiąć do wstecznego (choć to nie było by dobre bo w automacie mrygał bym innym np na skrzyżowaniu). Miał bym też wolne piny i takie oświetlenie można zamontować pod jakiś pstryczek.

Przejściówkę na 7 dostałem w gratisie z przyczepka.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tresor
  • Like 1