Skocz do zawartości
  • 0

Di humminbird pytanko

gooral

Pytanie

Witam.

Mam 597 ci hd di combo i trybu di praktycznie nie uzywam wyglada poprostu kiepsko. Zato w kilku watkach tutaj widuje calkiem ladne screeny z urzadzen lowerance. Czy ktos posiadajacy humminbirda moglby wkleic jakis screen z np drzewem pod woda? Interesuja mnie tylko prawdziwe nie reklamowe fotki i wylacznie tryb di.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam.

Mam 597 ci hd di combo i trybu di praktycznie nie uzywam wyglada poprostu kiepsko. Zato w kilku watkach tutaj widuje calkiem ladne screeny z urzadzen lowerance. Czy ktos posiadajacy humminbirda moglby wkleic jakis screen z np drzewem pod woda? Interesuja mnie tylko prawdziwe nie reklamowe fotki i wylacznie tryb di.

A proszę bardzo. Screeny są wprawdzie z Humminbirda 998 ale technologia jest ta sama  co w 597 (down imaging)

post-53519-0-39030600-1389011383_thumb.png post-53519-0-24963700-1389011427_thumb.png

post-53519-0-80462000-1389011479_thumb.png post-53519-0-76042200-1389011547_thumb.png

• 0

Hmm albo mialem cos do duszy ustawione. Albo przetwornik lub echo bylo zepsute (przetwornik wlasnie nowy zamawiam bo padl na amen) almo w irlandii nie ma zatopionych drzew etc. Nigdy nie widzialem takuego ladnego obrazu... max co widzialem to jak na bodaj 3 fotce.. costam w wodzie

Edytowane przez gooral

• 0

@gooral - zdjęcia wcale nie są takie rewelacyjne - są wykonane na szybko i zawsze szkoda mi czasu na przyłożenie się do właściwych ustawień. Tak rzadko bywam na rybach, że szkoda mi każdej minuty na robienie czegokolwiek innego niż wędkowanie. Może w tym roku przy okazji pobytu w Norwegii ponagrywam nowe logi sonaru i będę miał coś do pokazania.

• 0

Po prostu te modele tak mają. Co innego reklama a co innego to co widzisz na screenie, sczególnie 5''. Ja mam 571 HD DI Portable i jest tak jak u Ciebie, czyli lipa w porównaniu do tego co w reklamie. Jak będę zmieniał echo to na kolor i ekran 7''.

Bez przesady, kiedy byłem szczęśliwym posiadaczem 5 calowego 798ci było również dobrze. Jasne, że większy ekran pozwala na łatwiejszą interpretację i ideałem byłoby na łodzi jakieś 55 cali  :D ale to oczywiście w kategorii pobożnych życzeń.

• 0

Czy w Waszych Humminbirdach obraz 2D przesuwa się równolegle z DI jak na poniższym screenie z 2D i DI?

Zauważyłem przeglądając playback, że po zmianie widoku odczyty 2D/DI przestają się pokrywać (przykład screenów z widokiem 2D/DI/SI):

post-45773-0-37070300-1389033331_thumb.png

post-45773-0-18987900-1389033362_thumb.png

post-45773-0-89868500-1389033376_thumb.png

Edytowane przez immortal

• 0

Teoretycznie nie powinny się pokrywać, ponieważ w widoku 2D dostajemy odczyt ze stożka czyli w rzucie z góry mamy koło (mniejsze lub większe w zależności od stożka) natomiast w przypadku DI/SI mamy skanowanie wiązką - trochę jakby na kopiarce laserowej - która ma owszem szeroki kąt rozwarcia ale na boki ale nie do przodu (jej grubość/szerokość jest niewielka)  tak jak w przypadku stożka. Myślę, że w przypadku ekranów połączonych, któryś z tych obrazów MUSI kłamać z tej prostej przyczyny, że stożek będzie zawsze wyprzedzał swoim odczytem wiązkę. Myślę, że w tym trybie ogranicza się zasięg w trybie 2D lub echo nas "okłamuje" przy pomocy oprogramowania które zgrywa ze sobą oba odczyty.

• 0

Teoretycznie nie powinny się pokrywać, ponieważ w widoku 2D dostajemy odczyt ze stożka czyli w rzucie z góry mamy koło (mniejsze lub większe w zależności od stożka) natomiast w przypadku DI/SI mamy skanowanie wiązką - trochę jakby na kopiarce laserowej - która ma owszem szeroki kąt rozwarcia ale na boki ale nie do przodu (jej grubość/szerokość jest niewielka)  tak jak w przypadku stożka. Myślę, że w przypadku ekranów połączonych, któryś z tych obrazów MUSI kłamać z tej prostej przyczyny, że stożek będzie zawsze wyprzedzał swoim odczytem wiązkę. Myślę, że w tym trybie ogranicza się zasięg w trybie 2D lub echo nas "okłamuje" przy pomocy oprogramowania które zgrywa ze sobą oba odczyty.

To analogiczna sytuacja do porównania obrazów z 83 kHz i 200 kHz. Zapewne przełączając widok, echo przestaje dopasowywać obrazy i stąd bierze się różnica.

• 0

hmm jakos mam wrazenie, ze 99% procent tych katow i obrazow to kupa marketingowa. chcialem poszukac fotek ze swojego DI ale nie znalazlem nc ciekawego (kolega ma jednostke z SI i o ile SI pieknie dziala to w trybie DI tez nie znalazl nic wartego pokazania jak na fotkach..). jako, ze moj przetwornik wyrznal orla (i poszedl pic na sepa ;P kupuje nowy na wiosne lece do hiszpanii moze tam zapoda mi jakies inne rysunki do tej pory to naprawde zaluje, ze nie kupilem wersji bez DI - przetwornik by byl tanszy i echo tez...) dam znac jak przyjdzie nowy przetwornik.

• 0

Bazując na 798 ci si faktycznie na SI widać zdecydowanie lepiej niż na DI, tzn. jestem w stanie wyodrębnić więcej szczegółów i nie mam tu na myśli oglądania zrzutów ekranu w domu tylko to co bezpośrednio dzieje się pod łódką w czasie rzeczywistym. Pewnie, choć już wcześniej o tym wspominałem, DI pokazuje lepiej na większych ekranach. 

Bez przesady, kiedy byłem szczęśliwym posiadaczem 5 calowego 798ci było również dobrze. Jasne, że większy ekran pozwala na łatwiejszą interpretację i ideałem byłoby na łodzi jakieś 55 cali  :D ale to oczywiście w kategorii pobożnych życzeń.

Mam rozumieć, że nie ma większych różnic pomiędzy 5", a 8" i że bez problemu zobaczymy obraz tak samo?

• 0

Zobaczymy praktycznie ten sam obraz ale na mniejszym ekranie - czyli nosek bliżej ekranu  :D Fajna jest też możliwość zmiany szerokości wyświetlanych ekranów. Dla mnie w przypadku ekranu 8 calowego istotne jest to, że mogę wyświetlać jednocześnie obok siebie SI oraz DI - szybciej i łatwiej mogę interpretować obrazy z echa. Podkreślam, że dla mnie jest tak łatwiej. Ktoś inny może mieć zupełnie inne odczucia.