Skocz do zawartości

Kołowrotek do orki

pablo40404

Rekomendowane odpowiedzi

Taaaaa.... Autor chce se pociągać 20-25 gramów a tu maszyny 5000, 6000, pół kilo, 930, na suma, na marlina...

Chłop ma tylko 200 metrów działki, szuka przyzwoitego szpadla albo malutkiej glebogryzarki, a proponujemy mu aby se od razu Zetora kupił... :rolleyes: :lol:  :lol: 

• Like 7

Do orki typowo sumowej wielkość 3000 to tak średnio bo ile wejdzie tam pletki? więc celował bym w ten drugi rozmiar 5000 i on waży już 930gr to już nie trzeba być cherlakiem żeby łapa uschła :)

Dlatego napisałem że jedyną wadą jego jest mała pojemność śpulki, reszta parametrów jest wiecej niż OK.

Szlamery szlamerami, zetory zetorami ale jak chłop ma +/- 8 paczek, to spokojnie se gdzieś wydłubie takiego... I sen ma spokojny przez co najmniej "hohoho" lat swojej orki... :)

I nawijają przyzwoicie, bród nie robią, nie urywają rąk, podwójna blokadka, to i rozchrzanienie i popuszczanie oporówki tych maszyn nie dotyczy, a jak zadbane, to nie szurają, nie brzęczą, nie stukają i niejedna stelka może się ze swoim masłem schować...

post-47452-0-47335900-1391770495_thumb.jpg

Edytowane przez zorro

Zorro nie rozdrapuj mrowiska, bo przecie już wszyscy chyba wiedzą że: "wszystkie STELLE są do d..." :P  :D  :D.

A osobiście też jestem zwolennikiem niezawodności i trwałości nawet kiedy troszkę ząbkuje oraz przedkładam te zalety nad maślaną pracę :D

Edytowane przez miramar69

Szlamery szlamerami, zetory zetorami ale jak chłop ma +/- 8 paczek, to spokojnie se gdzieś wydłubie takiego... I sen ma spokojny przez co najmniej "hohoho" lat swojej orki... :)

I nawijają przyzwoicie, bród nie robią, nie urywają rąk, podwójna blokadka, to i rozchrzanienie i popuszczanie oporówki tych maszyn nie dotyczy, a jak zadbane, to nie szurają, nie brzęczą, nie stukają i niejedna stelka może się ze swoim masłem schować...

attachicon.gifturiT3000 007.jpg

A jakby co i trza coś z bebechów wymienić to skąd brać nowe ? taki off  :huh:  wybaczcie

Kołowrotek do orki musi być z ciętego CNC nie odlewu Al (czystego Al - jak zostało napisane). Inaczej się rozleci. Pytanie jest takie. Czy gdziekolwiek znajdziemy cięte CNC (bo i co to?) i czy ktokolwiek zrobił kołowrotek (korpus) z Al?

Mam pytanie do Godskigo. Zainteresował mnie podział smarów Shimano DG... Czy Shimano wspomina coś, że wraz ze wzrostem cyfry po "0" właściwości smarne poprawiają się czy pogarszają? Czy chodzi tylko o konsystencję?

Kołowrotek do orki musi być z ciętego CNC nie odlewu Al (czystego Al - jak zostało napisane). Inaczej się rozleci. Pytanie jest takie. Czy gdziekolwiek znajdziemy cięte CNC (bo i co to?) i czy ktokolwiek zrobił kołowrotek (korpus) z Al?

Zaciekawiło mnie to bardzo. Dlaczego uważasz, że odlew będzie gorszy od wyfrezowanego monobloku w przypadku kołowrotka?

Przeczytałem jeszcze raz twój post i źle/za szybko zinterpretowałem. Zrozumiałem to tak, że zrobione za pomocą CNC, a nie z CNC :P , stąd moje pytanie. Otóż CNC to nic innego jak obrabiarki/ frezarki,  a nie materiał.
 http://cnc.pl/
http://pl.wikipedia.org/wiki/Computerized_Numerical_Control

ja pracuje rpzy cnc i mam jeszcze pare dodatkowych guziczkow :D

A czemu odlew jest gorszy od blaku alumenium ?

Blok jest odlewany i orzy zlym jakosciowo  odlewie - struktura bedzie bardzo nie rowna i beda same problemy - z utrzymaniem wymiarow, z jakoscia powierzchni, z sprezystoscia i twardością materiału. Tak wiec nie ma co się dziwić ze konstrukcje frezowane z bloku aluminium maja wartość od 1000 zł ++

• Like 1

Mi wyłącznie chodziło o pokazanie, jakie ludzie brednie wypisują (zawsze się dziwiłem po co dystrybutorzy brednie o CNC na pudełkach piszą, ale właśnie przestałem).

Odlew nie musi być gorszy (a i może być lepszy). Wszystko zależy od założenie konstruktora/księgowego.

• Like 1

ja pracuje rpzy cnc i mam jeszcze pare dodatkowych guziczkow :D

A czemu odlew jest gorszy od blaku alumenium ?

Blok jest odlewany i orzy zlym jakosciowo  odlewie - struktura bedzie bardzo nie rowna i beda same problemy - z utrzymaniem wymiarow, z jakoscia powierzchni, z sprezystoscia i twardością materiału. Tak wiec nie ma co się dziwić ze konstrukcje frezowane z bloku aluminium maja wartość od 1000 zł ++

Rozumiem ale nie rozumiem  :P  :D . Zrozumiałem, że lepszy ale czy cena musi być dużo wyższa? Czy koszty produkcji na CNC są dużo wyższe niż w przypadku odlewu?

Wyobraź sobie koszt wyrobienia jednego małego elementu korpusu na nowo a z drugiej strony całej konstrukcji z jednego bloku alu. 

Heee?  A to niby dlaczego ma być więcej detali na korpus w przypadku frezowania z bolku stopu? To wynika wyłącznie z założeń konstrukcyjnych.

Druga sprawa, że w przypadku chęci wykonania dobrego korpusu na bazie odlewu, będzie on znacznie tańszy niż frezowany/wytaczany z bloku, bo "ilość" obróbki stratnej będzie dużo mniejsza (po to się m. in. odlewa właśnie).

Tak btw. Moje woblery "robię w oparciu o CNC" (a nawet dwa detale woblera). Jestem boski? Nie, bo to zupełnie powszechne.

No właśnie wyobrażam. Najtrudniejszy w CNC jest chyba projekt, napisanie programu, a resztę robi maszyna, której pilnuje człowiek. W przypadku odlewu trzeba zrobić formy i dalej też odbywa się automatem. Oczywiście mam na myśli szeroką produkcję, a nie pojedyncze sztuki. Mylę się?

Mi wyłącznie chodziło o pokazanie, jakie ludzie brednie wypisują (zawsze się dziwiłem po co dystrybutorzy brednie o CNC na pudełkach piszą, ale właśnie przestałem).

Odlew nie musi być gorszy (a i może być lepszy). Wszystko zależy od założenie konstruktora/księgowego.

Dokladnie :) Odlew moze byc mega dokladny - i zawsze zyskujesz sporo czasu na obrobce  - ale zawsze jest jakis margines bledu - dlatego w drozszyc konstrukcjach stosuja bloki aluminowe - wieksza "pewnośc" materialu.

Rozumiem ale nie rozumiem  :P  :D . Zrozumiałem, że lepszy ale czy cena musi być dużo wyższa? Czy koszty produkcji na CNC są dużo wyższe niż w przypadku odlewu?

Mysle że tak - choc cen nie znam - koszt godzino roboczy maszyny do dosyć sporo - dlatego w tanszych konsrukcjach stosuje sie odlewy.

Heee?  A to niby dlaczego ma być więcej detali na korpus w przypadku frezowania z bolku stopu? To wynika wyłącznie z założeń konstrukcyjnych.

Druga sprawa, że w przypadku chęci wykonania dobrego korpusu na bazie odlewu, będzie on znacznie tańszy niż frezowany/wytaczany z bloku, bo "ilość" obróbki stratnej będzie dużo mniejsza (po to się m. in. odlewa właśnie).

Tak btw. Moje woblery "robię w oparciu o CNC" (a nawet dwa detale woblera). Jestem boski? Nie, bo to zupełnie powszechne.

Dokladnie - straty materialowe sa o wiele wieksze w przypadku bloku ALUMANIUM :D  A moge sie spytać na czym polega Twoje oparcie o cnc ? :D

No właśnie wyobrażam. Najtrudniejszy w CNC jest chyba projekt, napisanie programu, a resztę robi maszyna, której pilnuje człowiek. W przypadku odlewu trzeba zrobić formy i dalej też odbywa się automatem. Oczywiście mam na myśli szeroką produkcję, a nie pojedyncze sztuki. Mylę się?

odlew nidy nie jest az tak dokladny - zawsze mimo wszystko musisz jeszcze go obrobic na obrabiarce - tylko ze zamiast zdjemosc np 5 cm warstwy aluminium zdjemujesz 0,5 cm.

Ale to nie o tym wątek :D

Edytowane przez meme174