Andrzej Stanek Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Robert - posyp głowę popiołem i na kolanach do Częstochowy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flytier Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 łowisz z indykatorem?Nie lowie z indykatorem. Wiekszosc Jankesow lowi z indykatorami, ale dla mnie to taki maly splawik, nie przystoji do muchowki :-) Obserwuje koncowke sznura I przypon. Czesto tez sprowadzam nimfy do siebie na napietym sznurze. Ile bran przez to nie widze? Pewnie polowe ;-) Nie ma dla mnie wiekszego znaczenia czy zlowie 20 czy 40 ryb... :-) :-) :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Pytałem bo trochę inne kijki podobno stosują do łowienia z tym spławiczkiem, a nie z żalu że u nas nie można chociaż można na żyłkę która jest czuła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 HERAEZJA!!! Robert - posyp głowę popiołem i na kolanach do Częstochowy... Panowie - za myśli, póki co, karać nie wolno, to i kajać się nie muszę..... mam nadzieję .Ciekawość mnie po prostu zżera, spać nie daje, dręczy głowę i ciało....... co było nie tak ?To może zanim "zapnę wobka" zmienię linkę na pływającą i zobaczymy czy w tej wersji też będzie kiepsko. Jednak linka "inter" ingeruje bardziej w toń wody niż "ślizgająca" się po powierzchni pływająca. W miejscu dzie łowiłem woda była czysta i dość płytka, nawet w dołkach więcej niż ok. metra raczej nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flytier Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Pytałem bo trochę inne kijki podobno stosują do łowienia z tym spławiczkiem, a nie z żalu że u nas nie można chociaż można na żyłkę która jest czuła.Powiem Ci szczerze,ze nie zauwazylem zeby stosowali inne wedki do indykatora niz do nimfy bez indykatora. Nie spotkalem sie tez z takowymi zaleceniami w literaturze "fachowej" ;-) Na chlopski rozum indykator bedzie przy rzucie stawial opor w powietzru, wiec ciezej tym ustrojstwem rzucic. Moze zastosowac wedke o klase ciezsza niz do zwyklej nimfy bez "splawika"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Panowie - za myśli, póki co, karać nie wolno, to i kajać się nie muszę..... mam nadzieję .Ciekawość mnie po prostu zżera, spać nie daje, dręczy głowę i ciało....... co było nie tak ? Upraszczając - są pewne zasady, konwenanse. Łamanie ich to typowe obyczajowe "fo pa". To tak jakby do smokingu zawiązać krawat... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 18 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Powiem Ci szczerze,ze nie zauwazylem zeby stosowali inne wedki do indykatora niz do nimfy bez indykatora. Nie spotkalem sie tez z takowymi zaleceniami w literaturze "fachowej" ;-) Na chlopski rozum indykator bedzie przy rzucie stawial opor w powietzru, wiec ciezej tym ustrojstwem rzucic. Moze zastosowac wedke o klase ciezsza niz do zwyklej nimfy bez "splawika"?Cześć !Parę interesujących poruszono tu kwestii! Indykator to moim zdaniem nie do końca spławik.Indykator często ułatwia zlokalizowanie przyponu,zaobserwowanie jego ruchu,lub tego ruchu ustanie.Może być niewielki,lekki,może to być sucha muszka,pęczek piórek wpleciony w węzeł przyponu czy też w końcu niewielka konstrukcja z tworzywa.Indykator nie musi jednak,a często nie powinien unosić przynęty ,"ustalać gruntu" że tak powiem,a przypon pomiędzy nim a muszką może unosić się na powierzchni.Nawiasem mówiąc co często już na naszym jb.przytaczałem świetnym indykatorem jest natłuszczony odcinek przyponu. Względnie niewidoczny dla ryb,nie zaburza rzutu,nie smuży no i nie wymaga broń Boże cięższego wędziska.Oczywiście sytuacja zmienia się,gdy muszka jest ciężka,a im cięższa tym bardziej indykator staje się spławikiem,a flyfishing zmienia się w floating.Inny wątek to skuteczność muszki w połowach zimowych czy wiosennych pstrągów na niewielkich rzeczkach w porównaniu do spinningu.Cóż-trudno sprostać w takich warunkach doświadczonemu spinningiście.Zaczepy na dnie(w moich rzekach to głównie bobrowa sprawka),problemy z rzutem,efektywny czas przebywania muszki(streamera,nimfy itp.) w dobrym miejscu.Pisaliście już o tym Koledzy,a ja dodam tylko,że wspólne łowy muszkarza i zwolennika spinningu to często dla muszkarza prawdziwa próba charakteru Robert wspomniał o długości muchówki-to ważne i sądzę ,że krótki np.7 stopowy kijek o mocy np.4-5 ułatwia zadanie.Podobnie pływający sznur i dość krótki np,1,5 metrowy przypon z żyłki o końcówce 0,22-0,25.Na końcu takiego przyponu może znaleźć się streamer,ale dość lekki,puchaty,robiący trochę zamieszania tuż pod powierzchnią. Moje doświadczenia zimowe wskazują na to,że przynęta może być zaatakowana nawet na powierzchni -wiele pstrągów złowiłem na spływające swobodnie z prądem pływające duże woblery ,którym nadawałem minimalny ruch boczny. Podobnie polowałem potem z muchówką, przyznaję, imitując spinningową technikę .Co ciekawe o ile lekki wobler utrudnia rzuty to lekki streamer rzuty ułatwia Kolega @Zielony wspomniał o żabach.To trafne i choć część z nich przebywa głęboko,to jednak wiele przepływa rzeką tuż pod powierzchnią.Odpowiednio w dobrym momencie zaimitowana żaba to muszkarski przebój.Skośnie,z prądem,ostro poszarpując,pod brzegiem merdając przez chwilę...MALINA.Reasumując przytoczę zupełnie z pamięci stwierdzenie jednego z czołowych światowych muszkarskich autorytetów(Woolf ?-nie dam głowy).Zapytany o najlepszą muszkę pstrągową stwierdził,że powinna idealnie imitować...Aglię nr 3 :) Poniższe uwagi tyczą się połowu w niewielkich zadrzewionych rzeczkach bo o takim łowisku wspominał założyciel wątku.pozdrawiam Was - kardi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Dzięki najserdeczniejsze Paweł (kardi) za bardzo cenne uwagi. Tych żabek nigdzie nie mogę dostać, ostatnio widziałem z Jaxona, ale jakieś wielkie były na moje oko. Upraszczając - są pewne zasady, konwenanse. Łamanie ich to typowe obyczajowe "fo pa". To tak jakby do smokingu zawiązać krawat... Wiem, wiem Andrzej, ale jeszcze kilka lat temu myślałem, że nie da się założyć do garnituru "eleganckiego" obuwia typu trampki......, a dziś.......? .Spokojnie ja ich nie używam...... podobnie jak i tego woblera pewnie jednak nie "zapnę" do muchówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wonsz Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 (edytowane) Hej, mam problem, będzie to moja pierwsza zima z muchą i zarazem pierwsze pstrągi. Nie wiem więc od czego zacząć, o ile klenie na suchą udawało mi sie łowić w bardzo zadowalających ilościach. To nie wiem jak z pstrągami na nimfe i w dodatku zimą. Jakie polecacie nimfy na ten czas? Edytowane 14 Listopada 2017 przez Wonsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaverikZagan Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Witaj, Wzorów sporo zależy od wody a kiedy masz zamiar zacząć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 http://jerkbait.pl/topic/10807-sens-%C5%82owienia-pstr%C4%85g%C3%B3w-w-styczniulutymmarcu-wy%C5%82%C4%85czone-z-w%C4%85tku-pstr%C4%85gi-2012/potem ewentualniehttp://jerkbait.pl/blog/10/entry-165-z-cyklu-nawet-krol-julian-zdradza-swoje-sekrety-moje-nimfy-cz-1/http://jerkbait.pl/topic/33723-metoda-na-zimowe-pstr%C4%85gi/http://jerkbait.pl/topic/65700-pocz%C4%85tki-z-nimf%C4%85-od-czego-rozpocz%C4%85%C4%87/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavko Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Zimą to daj im odpocząć po tarle 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wonsz Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 (edytowane) Początek lutego. Ogólnie to streamery odpadają, mam wędkę #4 dokładnie greys gr30 i nie radzi sobie z streamerami. Dziękuję za linki, przedtem ich nie znalazłem Edytowane 14 Listopada 2017 przez Wonsz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Początek lutego. Ogólnie to streamery odpadają, mam wędkę #4 dokładnie greys gr30 i nie radzi sobie z streamerami. Dziękuję za linki, przedtem ich nie znalazłem Hej!Jest fajną tradycją naszego forum dopisywanie się do istniejących wątków.Niektóre mają kilkanaście lat i warto je "ożywiać" Naprawdę nie jest trudno przerzucić tytuły wątków i dopasować swe pytanie.pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Przeniosłem posty do właściwego wątku . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Przeniosłem posty do właściwego wątku . Mega posunięcie, gdyby je częściej stosować(sznur do suchej itp. )byloby dużo prosciej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2017 Mega posunięcie, gdyby je częściej stosować(sznur do suchej itp. )byloby dużo prosciej ! Tutaj należy skierować ukłon w stronę użytkowników aby jak najczęściej dawali nam znać poprzez przycisk "Zgłoś" znajdujący się w prawej, dolnej części posta .Pozwala to na o wiele szybszą reakcję kogoś, kto jest w danym czasie "w pogotowiu". No ale nie zaśmiecajmy wątku i wracajmy do tematu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł nizinny Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 (edytowane) Ostatnimi czasy, często łowię pstrągi zimą na streamera prowadzonego jak nimfa. Jest to zazwyczaj pijawka, z tak dobraną główką jako obciążenie muszki, by prowadzić, a raczej wlec, po dnie, zanim ryby będą bardziej aktywne. Zazwyczaj rzut pod prąd, sprowadzenie muszki do dna, i prowadzenie utrzymujące stałe napięcie zestawu. Ryby w tym okresie zazwyczaj są przyklejone do dna, i nie pogardzą "grubszym" kąskiem. Sprzęt zależnie od wody. powodzenia Edytowane 20 Listopada 2017 przez Paweł nizinny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Pieślak Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Paweł to kapitalna metoda na pstrągi, nie tylko na początku sezonu. Sprawdza się później zwłaszcza w miejscach gdzie mamy krótkie dołki i zwykłego streamera klasycznie prowadzonego, trudno tam skutecznie zaprezentować. A streamer nimfowy działa jak złoto. Z resztą w II odsłonie szkółki jerkbait właśnie taką przynętę będziemy wykonywać! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł nizinny Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 (edytowane) Zgadzam się Mirku. Wiadomo, że ciężki streamerek pracuje w wodzie dużo lepiej niż ciężka nimfa.... Edytowane 20 Listopada 2017 przez Paweł nizinny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi