lukomat Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Redakcja jerkbait.pl rozwaza wprowadzenie zmian w regulaminie dotyczacym publikacji zdjec. Chcielibysmy poznac opinie forumowiczow na temat zdjec keltow prezentowanych na forum. W imieniu redakcji zapraszam do rzeczowej i kulturalnej dyskusji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomasz K Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Dawaj resztę na prv. Kuba.Na PZW tutaj wskazywałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Taps Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Teraz pisze jako uzytkownik tego forum a nie moderator. @Taps, gdzie sens i logika? A w Afryce dzieci gloduja... Rozmawiamy o Polsce i jerkbait.pl Sens ? Nie zrozumiałeś?Chodzi o etykę i estetykę.Etyka mowi,żeby nie łowić ryb na tarle,a po nim lub przed nim.Podałem przykład, porównanie wędkarskiej hipokryzji. Nie widzisz sensu i logiki ? Z uwagą i zrozumieniem posłuchaj linka od Jerzego Kowalskiego. A tak mam jeszcze jedno pytanie.Kiedy ryba nie jest keltem ? Ryby po tarle biorą w marcu,kwietniu.Są one często bardziej wypasione od waszych wyspiarskich srebrniaków.Czy kwalifikować ryby do publikacji wg jakiegoś wzoru,czyli mierzymy "obwód w pasie" i porównujemy z długością ?Mam "bekę" z tego pomysłu. Coraz wiecej tu na forum teoretyków a coraz mniej ludzi co poprostu łowią.Przestali cokolwiek wrzucać i pisać,bo obawiają sie durnych komentarzy od wędkarzy internetowych.Eeech róbcie po swojemu.Ile bedzie zdjęć srebrniaków? Tyle ilu przyjechało Rumunów do UK po 1 stycznia ? 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Standera Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Na PZW tutaj wskazywałem W takim razie muszę Ciebie przeprosić, źle zrozumiałem Twoje intencje czytając: Naturalnym stanem rzeczy powinno być nie publikowanie tutaj zdjęć ryb po tarłowych, ryb które trzeba szczególnie chronić. Jeśli nie robią tego nieudolni włodarze, spróbujmy sami.Zdjęcia i połowy keltów - zdecydowanie NIE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomasz K Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Ok, pozdrawiam. Portal duży i opiniotwórczy - niech robi dobrą robotę, dlaczego nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lukomat Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 @Taps, to moze jeszcze raz, usprawiedliwianie fotek keltow tym, ze ktos robi jeszcze gorzej, jest wlasnie hipokryzja. Z uwaga i zrozumieniem to przeczytaj moj pierwszy post i wypowiedz sie na temat zamiast bic piane. Na reszte swoich pytan znajdziesz odpowiedzi w Wikipedii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 joker Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Kuba napisał o estetyce, Kowalski o szlachetności wędkarza. Tylko ilu my dziś rycerzy mamy wokół siebie. Obaj dotknęliście sedna problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jerzy Kowalski Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 A tak mam jeszcze jedno pytanie.Kiedy ryba nie jest keltem ? Ryby po tarle biorą w marcu,kwietniu.Są one często bardziej wypasione od waszych wyspiarskich srebrniaków.Czy kwalifikować ryby do publikacji wg jakiegoś wzoru,czyli mierzymy "obwód w pasie" i porównujemy z długością ? Szanowny Taps, Ciekawe i ważne pytanie. I trzeba odróżnić rybę "potarłową" osiadła, czyli "śródlądową", "słodkowodną" oraz rózne okresy życia ryb dwuśrodowiskowych. Z tymi drugimi jest tak jak z poezją i prozą wg "wykładni" z "Mieszczanina szlachcicem" Moliera, czyli "co nie jest poezją, jest prozą, a co nie jest prozą, jest poezją" ... Keltem łososia czy troci jest ryba wracająca do morza, "schodząca", czyli keltem jest ryba, która nie jest "srebrniakiem", albo rybą "wchodzącą" ... Nawet "odkarmiony" kelt pozostaje keltem ... W tradycji wedkarskiej, kształtowanej przez wieki w Anglii, złowienie (wówczas tożsame z zabraniem) kelta narażało na infamię w środowisku, nawet jeśli był tenże kelt "w dobrej kondycji", "wysrebrzony" ... między innymi po to zatrudniano doświadczonych ghillie, ktorzy potrafili odróżnić "wysrebrzonego kelta" od "srebrniaka" i uchronić wędkarza od ryzyka popelnienia poważnego naruszenia zasad ... W przypadku ryb dwuśrodowiskowych te łowione według zasad są w trakcie "ciągu tarłowego", stąd znów w odniesieniu do nich kryteria "przedtarłowości" mają inne zastosowanie niż w przypadku ryb jednośrodowiskowych ... W rzekach uchodzących do Atlantyku są (były) tradycyjnie dwa "ciągi" - (przed)wiosenny, w którym uczestniczyly zazwyczaj większe ryby, oraz letni. W tych okresach łowi się ryby dwuśrodowiskowe, a zorganizowanie tego wędkarstwa jest odmienne od zorganizowania łowisk ryb jednośrodowiskowych ... na razie trudne do uzyskania w Polsce ... zwłaszcza bez zmiany nastawienia samych swiatłych wędkarzy ... Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 makamba Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 No to po Kelcie... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jerzy Kowalski Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 No to po Kelcie... ikeltmgres.jpg To jeszcze pozwolę sobie dodać łącze do bardziej realnej, "jeszcze ciepłej" prezentacji, w tym o "zwracaniu wolności" a la polonaise ... http://www.youtube.com/watch?v=PIEvlipxC-Q Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jerzy Kowalski Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Przepraszam, że zapytam, ale "na czym stanęło" w sprawie (nie)łowienia keltów (bo zamieszczanie lub niezamieszczanie fotografii jest tylko pochodną łowienia, albo i niełowienia, ryb wędrownych w tym stadium, oraz fotografowania ich, a może i się z nimi, albo i niefotografowania)? Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rózgaś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Stanęło na tym, że najpierw trzeba kelta złowić :-) A z tym jest problem... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jerzy Kowalski Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Stanęło na tym, że najpierw trzeba kelta złowić :-) A z tym jest problem... No właśnie nie jestem pewien czy rzeczywiście stanęło na tym, że "trzeba" ... Mam nadzieję, że nie ... Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rózgaś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Ja lubię keltowanie. Nie jest mi dane być częstym bywalcem trociowych rzek. Nie nastawiam się na srebrniaki. Wiosną ma tu swoje ryby koło domu. Albo na zatoce. Lubię pogrzebać w rzece za trociem. A że 90% ryb to kelty, to je łowię. Łowię i wypuszczam. Niech idą do morza. Robię foty i tyle. Póki co jakiś zabiedzonych nie łowiłem. Z reguły odpasione. Nie dam się zwariować, że jest w tym coś złego. No może jak widzę ogół trociarzy, to lekki niesmak mam. Tych z harpunami. Ale uważam, że to co robię złe nie jest... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Andrzej Stanek Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Gdybym mieszkał na Północy też bym łowił wypuszczając. Co do zdjęć - są modelki które same lezą w szkło, trudno natomiast odmówić foty "Matce Polce"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 rózgaś , nie tylko Ciebie prawo pierwszych połączeń , uformowało . Niezliczone tłumy nuworyszy salmo trutta poszły jak w dym za tak zajebistym wskazaniem - róbta co chceta Łatwe , bezwysiłkowe oraz modne . Czy można chcieć więcej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rózgaś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Sławku na pewno nie łatwe i bezwysiłkowe :-)Modne chyba też nie, bo modniejsze byłyby srebrniaki. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez rózgaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Otóż jest rzeczą całkiem nieprawdopodobną , rózgasiu , aby ktoś rozumny , albo prawdziwy wielbiciel z rozmysłem łowił kelty . Wędkarz kulturalny nie ma prawa nie wiedzieć , że łowi się tylko ryby wstępujące , silne , waleczne w doskonałej cielesnej kondycji , co z kolei obliguje go do szlachetnej jakby nie patrzył , wstrzemięźliwości . A to co robi wyzwolone pospólstwo, czerń z wędkami , mało wykwintni smakosze , albo świeżo przybyli przyjezdni , to nic wielkiego , prosty obciach albo zwykła siara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rózgaś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Jak one wstępują to ja śmigam po wiślanych przykosach i kuniem mnie nikt nie wyrwie stamtąd, bo bawię się ze swoimi rybami.Także odpuszczam kulturalnym. Jakby głębiej popatrzył, to gnębienie ryb mających przystąpić do tarła też możnaby roztrząsać. Chyba, że mowa o wiosennych srebrniakach wpadających na małe co nieco. Zaraz okaże się, że tylko w morzu można łowić. Tak więc zimą, będę jak reszta ,,pospólstwa'' fotografował kelty :-) Bom przyjezdny. Koledzy zawsze mówili, że obciachowy jestem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 czocho Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Po twojej wnikliwej analizie Sławku wynika, że też jestem cham i prostak ;)i pewnie bedzie jeszcze gorzej ....ale nie musze już przynajmniej iść do terapeuty....a myslałem że coś ze mną nie tak zaoszczedzony hajs wydam za to na keltową biżuterię Ciekawi mnie ile osób łowi faktycznie te kelty..... zgodnie ze swoimi zasadami c&r (a nie wielkiej elyty wędkarskiej) ....... a ile by chciało i tylko p..........i takie farmazony jak na przykład powyższy Sławka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 czocho Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Gdyby te kelty były faktycznie takie sflaczałe siurki.... ludzie nie jechaliby po te 400-600 kilometrów, żeby sobie kiełbaske z ogniska zjeść ....i jak to bywa na ulicy....lepszy chudy byk niż pompowany kloc Edytowane 15 Stycznia 2014 przez czocho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Panowie moi szanowni , obaj z małej litery , nie turbujcie się , ani nie tłumaczcie ! Są gorsze rzeczy od bezstresowej łatwizny którą masowo uprawiacie , niżej przecież stoi kłusownictwo , łowienie na sprężynę z rozbiegu albo związkowy wyczyn . Głowa do góry , nie jest z Wami najgorzej .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rózgaś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Sławku, Ty chyba na prawdę mocno brzydzisz się tymi trociami, nie wiedząc nawet, że nie jest to łatwizna. Na koszyk uwielbiałem od zawsze łowić ( kiedyś sprężyna) i powiem, że o rybach dowiedziałem się wtedy więcej niż przez długi dalszy czas. Także więcej dystansu potrzeba do życia :-) Nie brzydzę się keltów, krótkiej nimfy, metody żyłkowej, kleni na czereśnie i konika polnego, płoci na bata, leszczy na sprężynę i karpi na muchówkę. Wszystko sprawia mi frajdę i daje satysfakcję dobrze spędzonego czasu a przecież o to w życiu chyba chodzi... Jak to mawia kolega - jeden lubi pomarańcze, drugi jak mu nogi śmierdzą. I zapewniam, że nie usprawiedliwiam się, bo nie mam z czego. Pozdrawiam i bez odbioru. Houk Edytowane 15 Stycznia 2014 przez rózgaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 No coś takiego , rózgasiu Jak można porównać łowienie pięknych , szlachetnych ryb do tłuczenia mulaków albo jakichś mało rozwojowych zabaw . Naprawdę , panowie i chłopaki , to nie jest jedno i to samo , ani też wszystko jedno .. To jest równanie w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 czocho Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 To żeś znowu zarapował sławku z malutkiej literki ...pode mna kłusole, ale nad tobą to już chyba tylko gwiazdy....bo jak juz podniosłem głowę do góry to widać tylko twoje pięty.... Tak poważnie to bez sensu jest gadka z kimś, kto czuje się "lepszy" i "elitarniejszy" ....znam ciekawsze osoby do dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jerzy Kowalski Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 No cóż - inicjator tej dyskusji rozpoczął ją z rodzajem intencji ... Tymczasem proza życia ... proza ... jak u przywołanego w innym miejscu Moliera w "Mieszczaninie szlachcicem" ... ;-) Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
lukomat
Redakcja jerkbait.pl rozwaza wprowadzenie zmian w regulaminie dotyczacym publikacji zdjec. Chcielibysmy poznac opinie forumowiczow na temat zdjec keltow prezentowanych na forum. W imieniu redakcji zapraszam do rzeczowej i kulturalnej dyskusji.
Top użytkownicy dla tego pytania
37
35
34
24
Popularne dni
17 Sty
29
28 Sty
28
7 Sty
27
8 Maj
27
Top użytkownicy dla tego pytania
Sławek Oppeln Bronikowski 37 odpowiedzi
Jerzy Kowalski 35 odpowiedzi
Kuba Standera 34 odpowiedzi
lukomat 24 odpowiedzi
Popularne dni
17 Sty 2014
29 odpowiedzi
28 Sty 2014
28 odpowiedzi
7 Sty 2014
27 odpowiedzi
8 Maj 2014
27 odpowiedzi
Popularne posty
patu
..jestem hołotą, kmiotem i prymitywem Sławku...melduję się w leśnym odcinku Wlewa nad Regą co by celowo zaciąć kelta, tylko i wyłacznie kelta - srebra strącam z kija, nie zacinam, odganiam bo straszn
Kuba Standera
@ Lukomat - taka uwaga, może do przekazania i dla reszty teamu? Jerkbait chyba od początku był, przynajmniej dla mnie - portalem idącym w awangardzie. Takim, który zmuszał by pracować nad sobą, nad
Friko
Doszliśmy do wniosku, że zamiast tworzyć ograniczenia lepiej jest tworzyć Użytkownikom szanse i wyzwania. Zamiast karać lepiej jest nagradzać i promować. Jest to zgodne z misją jerkbaita zakładającą o
Opublikowane grafiki
340 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi