Skocz do zawartości
  • 0

Nowe "zabawki" 4 HDI od Lowrance na 2014r.

Kajtelek2

Pytanie

Jak ktoś szuka fajnej ekonomicznej wersji echosondy to Lowrance ma nowa serię 4 HDI , na której będzie można zobaczyć więcej niż we wcześniejszych elitach 4. Mamy też nową serie Mark 4 HDI , jednak mogli też dodać trochę więcej pixeli w te ekrany.

Fajnie byłoby rozbudować serie Mark 5x , 5x pro i zaopatrzyć GPS lub HDI ale pewnie już nad tym myśla :)

post-50637-0-96826200-1389087334_thumb.jpg

post-50637-0-15532600-1389087340_thumb.jpg

Edytowane przez Kajtelek2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Echa wielkości "4" z serii Mark i Elite mają świetne wyświetlacze. Miałem okazje porównać stojące obok siebie modele Mark 4 i X-4. Mogę jedynie napisać, że pomiędzy tymi dwoma monochromatycznymi wyświetlaczami jest prawdziwa przepaść. Pływałem jakiś czas z Marka 5x ale wydaje mi się, że nie świecił tak dobrze jak jego mniejszy kolega.

Z tego co pamiętam jest wersja Mark 5x DSI. Mnie jednak nie daje spokoju fakt, że Lowrance nie wypuściło echa z wyświetlaczem 3,5" w monochromie ale bez GPS, byłby to Mark 4x, którego moim zdaniem brakuje choć mamy Elite 4x.

Echa tej wielkości są idealne kiedy nie mamy zbyt wiele miejsca na ich zamontowanie: kajak, łowienie pod lodem. Niestety połączenie trzech widoków w Elite 4HDI to pomyłka, niewiele da się zobaczyć w tak małych okienkach.

Abstrahując od Lowance, Humminbird także idzie w kompaktowe rozmiary jak chociażby 398ci SI Combo. Side Imaging na 3,5" wyświetlaczu, który jest wyższy niż szerszy. A 598 i 798 wycofali... Brawo Panowie, brawo... Lupa w komplecie?

post-45773-0-61095100-1389129083_thumb.jpg

Edytowane przez immortal

• 0

Echa wielkości "4" z serii Mark i Elite mają świetne wyświetlacze. Miałem okazje porównać stojące obok siebie modele Mark 4 i X-4. Mogę jedynie napisać, że pomiędzy tymi dwoma monochromatycznymi wyświetlaczami jest prawdziwa przepaść. Pływałem jakiś czas z Marka 5x ale wydaje mi się, że nie świecił tak dobrze jak jego mniejszy kolega.

Z tego co pamiętam jest wersja Mark 5x DSI. Mnie jednak nie daje spokoju fakt, że Lowrance nie wypuściło echa z wyświetlaczem 3,5" w monochromie ale bez GPS, byłby to Mark 4x, którego moim zdaniem brakuje choć mamy Elite 4x.

Echa tej wielkości są idealne kiedy nie mamy zbyt wiele miejsca na ich zamontowanie: kajak, łowienie pod lodem. Niestety połączenie trzech widoków w Elite 4HDI to pomyłka, niewiele da się zobaczyć w tak małych okienkach.

Abstrahując od Lowance, Humminbird także idzie w kompaktowe rozmiary jak chociażby 398ci SI Combo. Side Imaging na 3,5" wyświetlaczu, który jest wyższy niż szerszy. A 598 i 798 wycofali... Brawo Panowie, brawo... Lupa w komplecie?

Serie 5 i 7 zostały zastąpione jedną serią 6

• 0

Dla dolnego sonaru waski ekran jest jak najbardziej ok. Natomiast dla bocznego im bardziej panoramiczny tym lepiej:) Seria 6 humminbirda to jakas zagrywka, wystraszyli sie chyba ze 5-cio calowe ekrany 598 i 798 zbyt dobrze sie sprawuja z bocznym sonarem wiec je zwezyli. Sciagajac instrukcje do 698 pobiera sie instrukcja do 598. :) . Model 398 i boczny sonar to juz smiech, chociaz porownujac z seria 4 lowranca to wypada lepiej ze wzgledu na jedna technologie obrazowania wiecej. W sumie to nawet na tak malym ekranie mozna cos zobaczc obrazujac tylko jedna strone lodzi, wiec lepiej miec niz nie miec, wada jest cena 398 ;)

Wracajac do glownego tematu watku- Lowrance elite 4 bedzie swietnym kompaktowym echem z dwiema technologiami obrazowania i gpsem w dobrej cenie. 

Edytowane przez termin

• 0

Witam kolegów

Pływam po jeziorach ale w tym sezonie rownież zacznę po Wisle, chciałbym kupic Echo miedzy 1000-2000 pln ale jedni mówią bierz kolorowa inni po co ? To nie telewizor by non stop sie gapic w kolory ? Aż takim Orłem nie jestem w czytaniu echa, do tej pory posługiwałem sie pozyczonym Eagle ktory pokazywał mi głębokość łowiska oraz ryby na jakiej głębokości przepływają. Nie ukrywam ze oczekuje pomocy w doborze czegoś na moja łódke (miejsce jest ) wiec jeśli ktoś jest w stanie wskazać konkretny model sprawdzony ale nie jakiś stary by nie odstawiać z technika będę wdzięczny. Z góry dziekuje za wyrozumiałość

• 0

Bierz kolorową bo więcej i łatwiej odczytasz z niej informacje. W obecnych czasach czarno biały ekran to rzadkość, czy to w echosondzie czy innym urządzeniu. Poszukaj kolorowego echa z gps a będziesz zadowolony. Ja skłaniam się ku firmie Lowrance ale wybór jest duży.

Też polecam  Lowrance , w kolorowym ekranie zobaczysz więcej. Jak nie chcesz GPS-a , to spokojnie model Elite 5X HDI będzie wart uwagi.

• 0

Aby nie zakładać nowego wątku, to podbiję:

W marketach Jula jest teraz promocja na model Mark 4 HDI w cenie 499 zł. Z tego, co widzę, to cena wygląda znakomicie, ale trochę martwią mnie zasłyszane (zaczytane) informacje, że siedzi tam przetwornik bez opcji DSI, a nawet - jednostożkowy. Jest to możliwe ?

Początkowo chciałem kupić model Elite 3x, ale Mark 4 HDI wydaje się ciekawszy (GPS, opcje DSI). W czwartek będę w trasie i akurat mijam market we Wrocławiu - jest więc okazja dokonać zakupu (w Bydgoszczy tej sieci nie ma). Z góry dzięki za wszelkie info.

• 0

W marketach Jula jest teraz promocja na model Mark 4 HDI w cenie 499 zł. Z tego, co widzę, to cena wygląda znakomicie, ale trochę martwią mnie zasłyszane (zaczytane) informacje, że siedzi tam przetwornik bez opcji DSI, a nawet - jednostożkowy. Jest to możliwe ?

Nie wiem co jest w Juli, ale widywałem na allegro zastawy z tym gorszym przetwornikiem, więc jak najbardziej jest to możliwe - trzeba uważać, szczególnie jak cena jest dziwnie niska.

• 0

Standardowy ponoć nie obsługuje funkcji DSI, więc już mamy echo okrojone z całkiem przyjemnej funkcjonalności. Pytanie czy ten standardowy obsługuje stożki 60 i 120 stopni, czy tylko 60. Jeśli tylko 60 stopni, to w moim wypadku echo już bardzo mocno traci na funkcjonalności - otaczają mnie jeziora dość płytkie, ale posiadające niezłe dołki / rynny / uskoki.

Jeśli czas pozwoli, to zawitam do sklepu i na miejscu spróbuję coś ustalić. W sieci można znaleźć zdjęcia tych sonarów - modele różnią się od siebie wizualnie.

• 0

83/200 000-11214-001 $199

83/200 455/800 000-11215-001 $229

No transducer 000-11298-001 $179

50/200 455/800 000-11299-001 $329

Takie znalazłem możliwości konfiguracji jej. Nie widzę tu jedno stożkowej tak?

Edytowane przez KrystianVTS